„Tuščios laikmenos“ mokesčio lobizmas kietesnis už ES teismo sprendimą  (1)

Nepaisydama Europos Sąjungos (ES) Teisingumo Teismo verdikto, Kultūros ministerija nemato reikalo Lietuvoje naikinti vadinamuosius autorių mokesčius už laikmenas, kurias įmonės įsigyja ir naudoja verslo reikmėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Belieka vienintelė išeitis – kreiptis į teismą ir reikalauti, kad Lietuvoje įsigaliotų ES teisė, penktadienį rašo dienraštis „Verslo žinios“.

Lietuvoje „tuščios laikmenos“ mokesčiu laikmenos apmokestinamos nepriklausomai nuo to, kokioms reikmėms – verslo ar privačioms – jos naudojamos. Mokestis skaičiuojamas tiek nuo tos laikmenos, kurią įsigijęs fizinis asmuo galbūt išties kopijuos autorių kūrinius, tiek nuo tos, kurią įmonė naudoja, pvz., saugoti savo įmonės dokumentams, o ne autorių kūriniams kopijuoti.

Praėjusią savaitę ES Teisingumo Teismas priėmė sprendimą, kad rinkliavos autoriams (vadinamasis „tuščios laikmenos“ mokestis) gali būti renkamos tik už tas laikmenas ar įrangą, kuriuos naudoja privatūs naudotojai asmeniniams tikslams. Jei laikmenos ar įranga yra skirta kitoms reikmėms, pvz., verslo, valdžios, šios rinkliavos rinkimas neatitinka ES teisės. Toks verdiktas, anot teisininkų, reiškia, kad Lietuvai teks keisti Autorių teisių įstatymą ir panaikinti tų laikmenų, kurios naudojamos verslo, valdžios ir kitiems neasmeniniams tikslams, apmokestinimą.

Tačiau Kultūros ministerija šią savaitę paskelbė, kad ES Teisingumo Teismo išvados – jokia revoliucija, o verslo atstovų teiginiai, esą Lietuvos „laikmenos mokesčio“ sistema nesuderinama su ES teise – nepagrįsti.

Ministerijos nuomone, ES Teisingumo Teismo verdiktas neturės esminės įtakos Autorių teisių įstatymui ir Seimui pateiktoms jo pataisoms – esą jau yra numatyta tvarka ir procedūros, sudarančios galimybę juridiniams asmenims nemokėti šio mokesčio arba atgauti sumokėtus pinigus, kai jų parduodama atgaminimo įranga, aparatai ir laikmenos yra akivaizdžiai skirti kitam tikslui nei kopijavimas asmeniniais tikslais.

Teisininkai ir asociacijos „Infobalt“ atstovai sako, kad ministerija interpretuoja ES teismo išvadas taip, kaip jai parankiau.

Pasak advokatų kontoros „Lawin Lideika, Petrauskas, Valiūnas ir partneriai“ asocijuoto partnerio Mindaugo Kiškio, esant tokiai padėčiai verslui – konkrečiai informacinių technologijų didmenininkams, kurie dabar moka šį mokestį – geriausias būdas būtų kreiptis į teismą ir siekti, kad ES Teisingumo Teismo sprendimo pagrindu būtų sustabdytas mokesčio mokėjimas LATGAA už tas laikmenas, kurios naudojamos verslo ir kitoms neasmeninėms reikmėms.

Kai kurių didmenininkų duomenimis, ne asmeninėms reikmėms dabar gali būti naudojama apie 80 proc. visų šalyje parduodamų laikmenų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)