Už neteisėtą 24 dainų platinimą internetu - 1,5 mln. dolerių bauda  (39)

JAV prisiekusiųjų teismas, nagrinėjantis didelį atgarsį sukėlusią skaitmeninio piratavimo bylą, vieną Minesotos gyventoją įpareigojo sumokėti 1,5 mln. dolerių už neteisėtai internetu parsisiųstas ir laisvam kopijavimui paliktas 24 dainas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Keturis vaikus auginanti vieniša motina Jammie Thomas-Rasset trečiadienį prisiekusiųjų buvo pripažinta kalta dėl autorinių teisių pažeidimo, naudojantis failų dalinimosi sistema „KaZaA“. Už kiekvieną iš parsisiųstų ir toliau jau iš moters kompiuterio laisvai prieinamų 24 dainų jai buvo nurodyta sumokėti po 62,5 tūkst. dolerių (152,6 tūkst. litų) - iš viso 1,5 mln. dolerių (3,7 mln. litų). Šią nutartį, kuri buvo jau trečia ilgai nagrinėtoje teismo byloje, pasveikino Amerikos įrašų pramonės asociacija (Recording Industry Association of America, RIAA).

„Dar kartą dėkojame prisiekusiesiems už darbą sprendžiant šia bylą, taip pat kad buvo pripažintas atsakovės netinkamo elgesio rimtumas, - sakoma RIAA. - Iki šiol paskelbti mums palankūs trys prisiekusiųjų sprendimai ir aiškus ponios Thomas-Rasset tyčinio nusikaltimo pripažinimas mums teikia vilties, kad ji pagaliau pripažins atsakomybę dėl savo veiksmų.“

2009 metų birželį teismas nurodė J.Thomas-Rasset sumokėti 1,92 mln. dolerių (po 80 tūkst. dolerių už kiekvieną dainą) šešioms muzikos įrašų kompanijoms: „Capitol Records“, „Sony BMG Music“, „Arista Records“, „Interscope Records“, Warner Bros. Records“ ir „UMG Recordings“.

Priminsime, jog J.Thomas-Rasset pirmąkart buvo pripažinta kalta 2007 metų spalį, kuomet RIAA agentūra užfiksavo, kad moteris ne tik nelegaliai persisiuntė 24 dainas, bet ir leido laisvai jas kopijuoti kitiems „KaZaA“ tinklo dalyviams. Tuomet prisiekusieji nusprendė, jog tokia veikla galėjo padaryti net 220 tūkst. dolerių žalą. Tiesa, teismo procedūra tuo nesibaigė, nes prisiekusiųjų teismui pirmininkavęs teisėjas šią nutartį atmetė, pareiškęs, kad ji yra „visiškai neproporcinga“ ir „engianti“. 2009 m .vykęs naujas teismas ne tik pripažino moters kaltę, bet ir padidino baudą iki 1,92 mln. dolerių. Tačiau net ir tuomet J.Thomas-Rasset atkakliai neigė savo kaltę ir nenorėjo bylos užbaigti taikos sutartimi, tad padavė apeliacinį skundą – ir šį kartą teismas kaltę pripažino, tik baudą sumažino iki 1,5 milijonų dolerių.

RIAA ir didžiosios įrašų kompanijos per pastaruosius kelis metus dėl neteisėto muzikos failų siuntimosi ir dalijimosi iškėlė bylas tūkstančiams žmonių, tačiau daugeliu atvejų buvo susitarta dėl 3-5 tūkst. dolerių žalos atlyginimo. 2008 metų gruodį RIAA pareiškė nebeteiksianti ieškinių dėl muziką neteisėtai besisiunčiančių asmenų ir sutelksianti dėmesį į interneto paslaugų tiekėjus, kad šie imtųsi atitinkamų veiksmų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (39)

Susijusios žymos: