Kauno sankryžoje – pirmieji šalyje bevieliai automobilių srauto detektoriai  (4)

Kaune pradėjo veikti pirmoji moderni sankryža. Pramonės pr. – Draugystės g. sankirtoje eismas nuo šiol styguojamas pažangiais šviesoforais, suprogramuotais dirbti „žalios gatvės“ sistema ir turinčiais vienintelius šalyje bevielius automobilių srautų detektorius. Specialistai prognozuoja, kad panašiu principu bus įrengiamos daugelis pagrindinių miestų sankryžų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Renovuotoje sankryžoje buvo įrengtos papildomos eismo juostos ir dvi naujos sankryžos į prekybos centrą „Banginis“. Pasak eismo reguliavimo sistemą įdiegusios bendrovės „Fima“ sprendimų departamento direktoriaus Roko Šlekio, nors rekonstruotoje sankryžoje šviesoforų padaugėjo – dabar atnaujintą kelio atkarpą vairuotojai įveiks greičiau.

„Visi sankryžose įdiegti šviesoforai sujungti vadinamąja „žaliosios gatvės“ sistema – užsidegus žaliai šviesai vienoje sankryžoje, vairuotojas nesustodamas turėtų pravažiuoti ir kitas. Be to, eismą čia styguoja bevieliai automobilių srauto detektoriai – tai yra naujovė visos šalies mastu. Jų dėka žalia šviesa įsijungia toje sankryžos dalyje, kurioje daugiausia automobilių“, – aiškina transporto sistemų specialistas. Bevielius detektorius lengva montuoti ir eksploatuoti, įrengiant juos nereikia ardyti gatvės grindinio.

Pasak R.Šlekio, naujieji šviesoforai reaguoja į paros metą ir šviesos kiekį: dieną šviečia ryškiau, o naktį, kad neakintų vairuotojų – blausiau. Kaip ir kiti bendrovės diegiami šviesoforai šie atitinka griežčiausius Europos Sąjungos saugumo reikalavimus. Eismo reguliavimo sistema pritaikyta lengvai integruotis į centralizuotą eismo valdymo sistemą, jeigu miestas ją nuspręstų diegti ateityje.

Kauno meras Andrius Kupčinskas tvirtino, jog šiam apkrautam transporto mazgui rekonstrukcijos labai reikėjo. „Ši sankryža yra vienoje pagrindinių miesto arterijų, jai jau buvo reikalinga pertvarka. Gražu, kad sutapo savivaldybės ir verslininkų siekiai, rekonstrukcijos projektas buvo operatyviai suderintas. Tikiuosi, kad infrastruktūros pasikeitimus įvertins miestiečiai ir miesto svečiai, o šioje vietoje spūsčių nebus“, – sakė jis. Pasak jo, ši sankryža pirmoji tokia moderni mieste.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)