Kalifornijoje užfiksuotas nežinomos raketos paleidimas (Video)  (34)

Užvakar įprastinį miglotą Kalifornijos pakrantės saulėlydį pertraukė į dangų sparčiai kylanti raketa, kurią užfiksavo "CBS News" sraigtasparnio videokamera. Įdomu tai, kad kol kas nei karinis JAV laivynas, nei oro pajėgos, nei Pentagonas negali (arba nenori) tiksliai pasakyti, iš kur šis objektas atsirado.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aiškus tik tas faktas, jog raketa buvo paleista iš jūros maždaug 56km į vakarus nuo Los Andželo ir šiaurinės Katalina salos pakrantės. Logiška būtų manyti, jog JAV karinis laivynas ir buvo šį paleidimą inicijavusi karinė struktūra, tačiau nei vienas aukšto rango pareigūnas šio fakto nepatvirtina. Be to, tuo metu šiame regione nebuvo vykdomos jokios oficialios laivyno pratybos.

Kalifornijos Vandenberg karinių oro pajėgų bazė teigia, jog jie praėjusio penktadienio vakare paleido raketą "Delta II", kuria į orbitą buvo išvestas Italijos dirbtinis Žemės palydovas. Tačiau po to jokie kiti raketų paleidimai ar bandymai nebuvo vykdomi. Kad ir kas tai buvo, objekto matmenys buvo pakankamai dideli. Už savęs raketa paliko žymų pėdsaką, o pakilimo aukštis leidžia daryti logišką prielaidą, jog tai nebuvo mėgėjų inicijuotas eksperimentas (nors tokios galimybės galutinai atmesti negalima).

Buvęs JAV NATO ambasadorius ir JAV gynybos sekretoriaus pavaduotojas Robertas Ellsworthas raketos paleidimą pavadino "įspūdingu" ir patvirtino, jog tai tikrai turėjo būti didelių gabaritų raketa. Jis atmeta galimybę, kad tai buvo "Tomahawk" klasės raketa; politikas spekuliuoja, kad raketos paleidimas puikiai sutampa su prezidento Obamos vizitu Azijoje, tad tai gali būti tarpžemyninės balistinės raketos bandymas, siekiant pademonstruoti karinę galią.

"Tai gali būti bandomasis tarpkontinentinės balistinės raketos paleidimas iš povandeninio laivo [...] siekiant pademonstruoti, iš esmės Azijai, kad mes tai galime padaryti", sakė Ellsworthas. Panašiomis priemonėmis šaltojo karo metu JAV ir Sovietų Sąjunga gąsdindavo viena kitą. Tačiau politikas pabrėžia, jog tai yra gryna spekuliacija ir kad jis norėtų sulaukti konkrečių atsakymų iš Pentagono. Tiesa, kol kas problema ta, kad Pentagonas teigia nieko nežinantis apie raketos paleidimą, tad visas šis įvykis ir toliau lieka paslaptis.

ATNAUJINIMAS. Praėjus daugiau kaip 48 valandoms, JAV Gynybos departamentas pareiškė, jog "raketa" iš tiesų buvo lėktuvas. Pentagono atstovas spaudai Dave Lapan teigė, jog "nėra jokių įrodymų, leidžiančių manyti, kad tai buvo kas nors kita, nei lėktuvo paliktas kondensacinio pobūdžio garų pėdsakas". Jis taip pat pabrėžė, kad įvykis Amerikai nekelia jokios grėsmės. Įdomu tik tai, kodėl Pentagonas, vietoj to, kad identifikuotų konkretų objektą, neigia bet kokius pasvarstymus apie raketą.

 


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (34)