„Chrome OS“ veiks tik internetinės programos  (20)

„Google“ operacinės sistemos „Chrome OS“ išleidimo išvakarėse paaiškėjo, kad jos valdomuose kompiuteriuose nebus galima leisti „vietinių“ programų. „Chrome OS“ veiks tik su internetiniais programiniais įrankiais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai pranešęs IT leidinys „The Register“ skelbia, kad lapkričio pabaigoje žadamos pristatyti „Chrome OS“ savybes galima sužinoti jau dabar. Atvirojo kodo projekto „Chromium OS“ išeities tekstai skelbiami internete, be to, iš programuotojo „Hexxeh“ svetainės visi norintys gali parsisiųsti darbui parengtą „Chromium OS“ versiją, kuriai tereikia 2 GB talpos USB kaupiklio.

Pranešama, kad „Chrome OS“ yra visavertė interneto naršyklė, išskyrus kai kuriuos elementus, pavyzdžiui, integruotą „Adobe Flash“ grotuvą. Vienintelis „uždaras“ „Chrome OS“ komponentas, pasak „The Register“ – kompiuterio aparatinei įrangai skirta OS dalis, kurioje įdiegtos tvarkyklės ir kita programinė įranga.

Pasak leidinio, „Chrome OS“ neleis vykdyti kompiuteryje įdiegtų įprastinių programų. „Google“ – didžiausiai pasaulyje interneto paslaugų bendrovei – to esą visai nereikia. Ši OS veiks tik su internete vykdomomis programomis, o tai savo ruožtu vers vartotojus dažniau jungtis prie interneto ir dažniau matyti „Google“ reklamą, teigiama pranešime.

„Chrome OS“ skirta kompiuteriams, kuriuose vietoje įprastinių kietųjų diskų naudojami SSD kaupikliai – „Google“ manymu, tai leis paspartinti OS įkrovą. Anksčiau bendrovės atstovai buvo pademonstravę „Chrome OS“ valdomą „netbook“ kompiuterį, kuris pasikraudavo per 7 sekundes. Po to, kai bus suderinta tvarkyklių bazė, šis laikas turėtų dar labiau sutrumpėti, teigiama pranešime.

„Google“ teigimu „Chrome OS“ bus saugesnė lyginant su įprastinėmis kompiuterių operacinėmis sistemomis – iš dalies dėl to, kad ji veiks tik su internetinėmis programomis, o taip pat todėl, kad kiekvienas programinis įrankis veiks atskiroje izoliuotoje „smėlio dėžėje“.

Siekiant bent iš dalies kompensuoti įprastinių programų teikiamų galimybių trūkumą, į „Chrome OS“ bus įdiegtas „Native Client“ įrankis, leisiantis interneto naršyklėje vykdyti pirminį programinį kodą. Tačiau „Native Client“ dar nebus pabaigtas iki to laiko, kai rinkai bus pateikti pirmieji „Chrome OS“ valdomi „netbook“ kompiuteriai. Vėlgi – šią problemą bent iš dalies padės išspręsti internetinė „Chrome Web Store“ parduotuvė, kurioje kompiuterių su „Chrome OS“ savininkai galės pasirinkti naujų jiems reikalingų programinių įrankių.

Jau anksčiau buvo pranešta, kad „Chrome OS“ bus įdiegtas vaizdo bei garso grotuvas, galintis atkūrinėti kompiuteryje arba USB kaupiklyje įrašytus daugialypės terpės failus. Be to, šį grotuvą bus galima leisti „Google Chrome“ naršyklėje. Ši funkcija, pavyzdžiui, suteiks galimybę vartotojams neišjungus programos leisti MP3 įrašus, gautus elektroniniu paštu, sakoma pranešime.

Plačiau apie „Google Chrome OS“ mes jau rašėme šiame straipsnyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (20)