JAV ir Rusijoje sukurtos balso technologijos užkariauja pasaulį (Video)  (10)

Balso technologijos, profesionalų kalba vadinamos „automatiniu vientisos kalbos atpažinimu“ – pateikia vis daugiau staigmenų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įsibrovę į namus vagys šeimininkui virvėmis surišo rankas. Žmogus bando išsikviesti pagalbą: duoda kompiuteriui žodinį nurodymą surasti 911 tarnybos tinklalapį ir bendrauja su operatoriumi diktuodamas kompiuteriui tekstą. Pasakyti neiškraipyti žodžiai tuojau pat pasirodo monitoriuje.

Scena įspūdinga – tai „The New York Times“ apžvalgininko Davido Pogue epizodinė vaizdo medžiaga laikraščio tinklalapyje. Tačiau „NaturallySpeaking 11“ programa, kuriai skirtas siužetas, visiškai reali. Tai lederiaujančios pasaulyje balso technologijų įmonės „Nuance“ šių metų rugpjūtį pasirodžiusio pagrindinio gaminio versija, rašo žurnalas „Sekret firmy“.

Tai, ką demonstravo D. Pogue, yra technologijų, kurios profesionalų kalba vadinamos „automatiniu vientisos kalbos atpažinimu“, aukštasis pilotažas. „Nuance“ beveik „išmokė“ kompiuterį suprasti angliškai. Beveik, nes kol kas kompiuteris kokybiškai atpažįsta kalbą tik tada, kai šneka vienas žmogus ir nėra daug pašalinių garsų.

Rusai neatsilieka

Šioje aukštųjų technologijų srityje ,,Nuance“ turi konkurentą Rusijoje. Bent jau taip apie savo bendrovę mano ,,Kalbinių technologijų centro“ (KTC) pagrindinis savininkas Michailas Chitrovas. Rusijos rinkoje KTC pasiekė maždaug tokių pat laimėjimų, kaip ,,Nuance“ pasaulinėje rinkoje – jos tapo lyderėmis pagal siūlomų gaminių įvairovę ir apyvartą. Tiesa, šių bendrovių svorio kategorijos, kalbant bokso terminais, skiriasi. "Nuance" metinė apyvarta viršija 1 mlrd. JAV dolerių, o KTC dar nepasiekė 20 mln. Šiuo metu KTC dirba 27 mokslininkai, o naujus gaminius kuria apie šimtas iš 270 darbuotojų.

Šią vasarą KTC baigė vykdyti patį didžiausią užsakymą bendrovės gyvavimo istorijoje – sukūrė pirmąją pasaulyje nacionalinę balso atpažinimo sistemą Meksikos Vidaus reikalų ministerijai. 250 Meksikos policijos nuovadų gali kreiptis į duomenų bazę, kurioje saugoma beveik milijonas teisės pažeidėjų balsų. Bazė laikoma požeminiame bunkeryje Meksike kartu su kitais duomenimis apie nusikalstamo pasaulio veikėjus. Rugsėjo mėnesį bendrovė „Jandeks“ pranešė apie balso paieškos serviso paleidimą. Šiam servisui technologiją taip pat sukūrė KTC.

„Mums jo paslaugos nieko nekainavo, nes mokėjome tik už nuomojamą butą. Rusiškai vyras nemokėjo nė žodžio. Drąsus toks buvo senelis“,– M. Chitrovas prisimena konsultantą iš JAV, kuris padėjo KTC patekti į tarptautinę rinką. Konsultantas, kurio pavardės M. Chitrovas jau net ir nebepamena, ilgą laiką dirbo NASA finansų departamente, paskui išėjo į pensiją, o į Rusiją atvyko, kai jį pakvietė ,,Citizens Democracy Corps“. Ši privati nekomercinė organizacija buvo sukurta JAV 1990 metais smulkaus verslo rėmimo programoms įgyvendinti Rusijoje.

„Senelis“ padėjo ne tik pažintimis – jis įtikino M. Chitrovą ir jo bendradarbius, kad jie nė kiek ne blogesni už amerikiečių inžinierius ir gali sėkmingai su jais konkuruoti. Pirmuoju klientu užsieniečiu 2000 metais tapo amerikiečių bendrovė „Kay Elemetrics“. Jos užsakytas prietaisas taip pat buvo skirtas kriminalistinei ekspertizei.

2001 metų rugsėjo 11 dieną įvykiai paskubino biometrinės (asmens tapatybės nustatymo) rinkos vystymąsi. Neatskiriama dalimi greta daktiloskopijos (žmogaus rankų pirštų ir delnų odos linijų rašto tyrimo), atpažinimo pagal akies rainelę, parašą, delno kontūrą ir veidą atsidūrė balso technologijos. Pasaulinė biometrijos rinka išaugo nuo 160 mln. JAV dolerių 2001 metais iki 1,45 mlrd. 2005-aisiais.

Kylant susidomėjimui 2002 metais į KTC dėmesį atkreipė investuotojas – Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko fondas „Quadriga Capital“. Po pusantrų metų trukusios „draugystės“, fondas investavo apie 2–3 mln. dolerių. Bendrovė galėjo įsigyti įrenginių, padidinti apyvartines lėšas ir greičiau išleisti didesnes gaminių partijas. Prietaisų spausdintines plokštes gamina partneris iš Taivano. Visa kita bendrovė atlieka savarankiškai – kitaip Rusijos rinkoje negalima.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)