„nVidia“ kuria 10 teraflopų procesorių  (0)

San Chosė (JAV) vykstančioje „Supercomputing 2010“ konferencijoje bendrovės „nVidia“ atstovai pranešė kuriantys naują superkompiuteriams skirtą specializuotą procesorių. Pasak jų, šių naujos kartos superkompiuterių našumas sieks egsaflopą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Priminsime, jog egsaflopas yra 1018 operacijų per sekundę su slankiuoju kableliu.

„EETimes.com“ teigimu, šis procesorius kuriamas vykdant „Echelon“ projektą. Naujos kartos procesoriaus pagrindu taps branduoliai, galintys vykdyti skaičiavimus su slankiuoju kableliu ir tam vartojantys tik 10 pikodžaulių energijos. Šiuolaikinės „Fermi“ mikroarchitektūros pagrindu gaminamiems procesoriams tam reikia 200 pikodžaulių, sakoma pranešime.

Aštuoni naujo tipo branduoliai bus sujungti į vadinamąjį srautinį multimodulį. Vienas procesorius turės iki 128 tokių modulių, taigi, jame iš viso veiks 1024 branduoliai. Per vieną ciklą kiekvienas iš jų galės atlikti 4 operacijas su slankiuoju kableliu dvigubu tikslumu. Dabartiniai procesorių branduoliai gali atlikti tik 1 operaciją. „Echelon“ procesoriaus našumas teoriškai pasieks 10 teraflopų (10 trilijonų operacijų su slankiuoju kableliu per sekundę arba 10x1012 ).

Kita „nVidia“ vykdomo „Echelon“ projekto ypatybė yra ta, kad bus naudojama dinamiška spartinančiosios atminties paskirstymo sistema. Planuojama, kad procesoriai turės po 256 MB SRAM atminties, kuri bus dalijama į 6 kintamos talpos spartinančiosios atminties lygmenis.

„nVidia“ kartu su „Cray“, JAV nacionaline Oukridžo laboratorija ir keliais JAV universitetais dalyvauja Pentagono finansuojamoje naujos kartos superkompiuterių kūrimo programoje. Manoma, kad naujos kartos superkompiuteriai bus patikimesni ir ekonomiškesni už dabartinius, o pirmieji jų prototipai bus pristatyti iki 2018 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)