Elektroninis popierius – iš tikro popieriaus  (2)

Cincinačio universiteto (JAV) inžinieriai atrado, kad tam tikromis sąlygomis paprastas popierius įgyja elektroninio ekrano savybių, pranešė „Wired“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak tyrimus vykdžiusių tyrėjų grupės vadovo daktaro Andrew J. Stecklo, niekas geriau už įprastą popierių netinka skaitymui, todėl reikia tikėtis, kad ateityje bus sukurta į popierių panaši medžiaga, atliekanti visas kompiuterio ekrano funkcijas, įskaitant ir duomenų saugojimą. Tokia medžiaga esą bus labai pigi, spalvinė, greitai veikianti, o darbo dienos pabaigoje ją bus negaila išmesti kaip nereikalingą. JAV mokslininkų sukurtame e.popieriaus prototipe naudojamas elektrinio drėkinimo (electrowetting) procesas, vykstantis ant popierinio pagrindo. Jo metu spalvų pigmentai iš vieno vaizdo taško (pikselio) į kitą perkeliami elektros krūviu. Elektrinio drėkinimo technologija leidžia sukurti spalvotą atvaizdą, pasižymi maža atsako trukme, gali atkurti videomedžiagą. Pasak tyrėjų, visais atžvilgiais, išskyrus mažą energijos poreikį, elektroforetiniai ekranai, naudojantys elektroninio rašalo technologiją, pralaimi elektrinio drėkinimo ekranams.

Bendrovės „Liquavista“ ir „Plastic logic“ jau yra sukūrusios spalvinių ekranų, naudojančių elektrinį drėkinimą, prototipus, tačiau šių ekranų pagrindas – stiklas. Tačiau, Cincinačio universiteto mokslininkų teigimu, jų pagamintas ekranas popieriniu pagrindu pasižymi tokiu pat lankstumu ir maža savikaina.

Vis dėlto, pasak specialistų, „popierinio“ e. popieriaus technologijos paruošimas serijinei gamybai dėl įvairių techninių kliūčių truks nuo 3 iki 5 metų. Tuo tarpu elektrinio drėkinimo ekranai, naudojantys stiklinį pagrindą, rinkai bus pateikti jau kitais metais. Teigiama, kad vienas iš sunkumų, su kuriuo susidūrė Cincinačio universiteto specialistai, yra tas, jog ekranui pagaminti būtinas specialus popieriaus su specifine paviršiaus danga, tam tikru šiurkštumu, vandens sugerties lygiu ir kitais tiksliais parametrais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)