Kosminis internetas pasieks 20 Mb/s greitį  (4)

Komercinės interneto ryšio per dirbtinius Žemės palydovus paslaugos 2012 m. žengs didelį žingsnį į priekį – jų vartotojams bus pasiūlyta 20 Mb/s sparta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Antrąjį kvėpavimą“ palydovinio interneto ryšio paslaugų rinkai suteiks 2012 metais planuojamas paleisti JAV telekomunikacijų operatorės bendrovės „HughesNet“ ryšių palydovas „Jupiter“. „HughesNet“ – viena iš dviejų JAV palydovinio interneto ryšio paslaugų teikėjų, skelbia „LiveScience.com“. Skelbiama, kad naujasis palydovas „Jupiter“ galės žymiai padidinti interneto ryšio spartą lyginant su dabartiniu „HughesNet“ palydovu „Spaceway“ ir kitais bendrovėms nuomojamais telekomunikacijų palydovais. Nors „Jupiter“ interneto ryšio paslaugų planai dar nepaskelbti, tačiau, pasak „HughesNet“ atstovų, iki 20 Mb/s ryšio iš palydovo į vartotojo palydovinę anteną sparta ne tik bus 10 kartų didesnė už siūlomą šiuo metu, bet ir siūloma už konkurencingą kainą. Tai gera naujiena daugiau nei 10 milijonų amerikiečių, negalinčių naudotis plačiajuosčiu internetu, nes jų gyvenamosios vietos nepasiekia laidinė tokio ryšio infrastruktūra, sakoma pranešime. JAV Federalinė komunikacijų komisija plačiajuosčio ryšio sparta laiko 4 Mb/s duomenų parsisiuntimo ir 1 Mb/s išsiuntimo greitį. Siūlydama didelės spartos palydovinį interneto ryšį konkurencingomis kainomis, „HughesNet“ tikisi užimti patrauklią spartaus interneto paslaugų ne didmiesčiuose bei atokesnėse vietose rinką.

Pasak leidinio, daugelis kaimo vietovėse gyvenančių amerikiečių iki šiol priversti naudotis internetu per telefono linijos modemus (dial-up). Palydovinis internetas jiems galėtų tapti patrauklia ryšio alternatyva. Vienintelė techninė sąlyga – palydovinė antena, įrengta namuose ar biuro pastate, turi aiškiai „matyti“ dangaus skliautą pietų pusėje, tai yra, dangaus neturėtų užstoti kiti aukštesni pastatai ar medžiai.

„HughesNet“ ir svarbiausios jos konkurentės palydovinio interneto rinkoje „WildBlue“ palydovai veikia geostacionarioje orbitoje. Jie skrieja maždaug 36 000 kilometrų aukštyje virš pusiaujo.

Būtent šis atstumas yra svarbiausia interneto ryšio per palydovą problema – nors signalai iš palydovo į anteną ir atgal sklinda šviesos greičiu, signalo vėlinimas siekia apie 250 milisekundžių, o dėl signalo apdorojimo „abiejuose galuose“ uždelsimo vėlinimas gali siekti net 1 sekundę. Dėl šios priežasties palydovinis internetas netinka „online“ kompiuterinių žaidimų mėgėjams ar realiuoju laiku prekiaujantiems biržoje.

Dėl didelio palyginti su kitomis plačiajuosčio ryšio technologijomis vėlinimo vaizdo konferencijos per palydovą gali pradėti „trūkčioti“, gali kilti sinchronizacijos problemų virtualiuose privačiuose tinkluose (VPN). Nepaisant šio trūkumo, „HughesNet“ tikisi, kad plačiajuosčio ryšio per internetą privalumai vartotojams, kurie praktiškai neturi geresnės alternatyvos, bus patrauklūs.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(3)
(0)
(2)

Komentarai (4)