Olandijos menininkai ragina įteisinti apsikeitimą failais  (8)

Dvi įtakingos Olandijos menininkų sąjungos ir vietos vartotojų teisių gynėjai suformulavo siūlymą visam laikui įteisinti keitimąsi muzikiniais ir kino filmų failais. Manais už šią teisę abi pusės kviečia įvesti rinkliavą, kuri būtų įskaičiuota į MP3 grotuvų ir kitos buitinės technikos, kuria galima klausytis muzikos ir žiūrėti filmus, kainą. Planuojama, kad ateityje panašiu principu galėtų būti apmokestinami ir visi interneto vartotojai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Olandijoje siųstis filmus ir muziką asmeniniais tikslais iki šiol nebuvo draudžiama. Tačiau Vyriausybė planuoja artimiausiu metu šią nuostatą atšaukti. Vartotojų teisių gynėjai ir menininkų sąjungos vienbalsiai nepritaria tokioms užmačioms, todėl inicijavo alternatyvų pasiūlymą – pagaliau įteisinti apsikeitimą kino filmų ir muzikos failais.

„Pasiūlymą rengusios pusės jaučia būtinybę ginti interneto vartotojų laisvę ir kartu užtikrinti, kad būtų paisoma autorinių teisių“ – teigiama pranešime spaudai.

„Neteisėto“ apsikeitimo failais legalizavimas vyktų dviem etapais. Dabar egzistuojanti rinkliava už tuščias skaitmeninės informacijos laikmenas (kompaktinius diskus, DVD diskus ir pan.) būtų pakeista rinkliava už vaizdo ir garso grotuvus (ne tik MP3 grotuvus, bet ir mobiliuosius telefonus, televizorius).

Rinkliavos dydis vidutiniškai turėtų siekti 5 eurus už vienetą. Rinkliavos metu surinktus pinigus išsidalytų atlikėjai ir autorinių teisių savininkai. Susitarime nekalbama apie kitą skaitmeninio formato produkciją – žaidimus, programinę įrangą ar skaitmenines knygas.

Tikintis, jog ateityje apsikeitimo failais idėja tik populiarės, planuojama žengti antrą žingsnį ir rinkliavą už grotuvus pakeisti visuotine interneto rinkliava. Siūlyme numatoma, kad komercinis autorinių teisių pažeidimas išliktų neteisėta veika.

Sveikintina, kad iniciatyvą spręsti opią atlygio už autorystę problemą demonstruoja patys kūrėjai. Tačiau jų pateiktas siūlymas kelia ir tam tikrų klausimų. Pavyzdžiui, siūlyme gana miglotai pateikiamos surinktų pinigų pasidalijimo perspektyvos ir principai. Žinoma, ne mažiau svarbus ir failais nesikeičiančių žmonių priverstinis apmokestinimas siūloma rinkliava. Iš tiesų, kodėl už mobiliuosius telefonus ar televizorius papildomai turėtų mokėti tie, kurie internetu muzikos ar filmų nesisiunčia?

Siūlymas gali sulaukti ir kitų suinteresuotų pusių pasipriešinimo. Pavyzdžiui, tokių muzikos industrijos mažmenininkų kaip Apple, kurie, jei siūlymas būtų priimtas, prarastų milijonus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)