JAV teisėsauga be paaiškinimo užblokavo dešimtis piratinių tinklalapių  (29)

JAV nacionalinio saugumo departamento padalinys, Imigracijos ir muitinės tarnyba (ICE), užblokavo daugiau nei 70 tinklalapių, kuriuose, kaip teigiama, buvo užsiimama nelegalia veikla – platinamos piratinės filmų, muzikos įrašų ir kitų kūrinių kopijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešama, kad pirmieji tinklalapiai buvo „konfiskuoti“ dar praėjusį ketvirtadienį. „ICE nacionalinio saugumo tyrimų padalinys, vadovaudamasis teismo orderiu, konfiskavo svetainių domenus. Kadangi vyksta tyrimas, šiuo metu negalime suteikti daugiau informacijos“, – ICE atstovo spaudai Cori W.Bassett pranešimą spaudai cituoja Nytimes.com.

Užėjus į šias svetaines vietoj įprasto tinklalapio vaizdo matomas įspėjimas, kuriame rašoma: „Šį tinklalapio domeną konfiskavo ICE – Nacionalinio saugumo tyrimų padalinys, vadovaudamasis teismo išduotu arešto orderiu.“

Torrentfreak.com praneša, kad buvo konfiskuota daugiau nei 70 tinklalapių, tarp jų yra nelegaliai muziką bei filmus leidusių parsisiųsti svetainių, taip pat „torrent“ bylų paieškos sistema Torrent-finder.com. Įdomu, kad šis tinklalapis nepublikavo nei „torrent“ bylų, nei nuorodų į jas savo serveriuose, o tik suteikė galimybę vartotojams jų ieškoti internete – panašiai kaip „Google“ paieškos sistema. Paieškos rezultatus iš kitų tinklalapių ši svetainė rodė įtarptuose rėmuose.

„Mano tinklalapio adresas buvo konfiskuotas be jokio išankstinio skundo ar įspėjimo iš jokio teismo. Iš pradžių pastebėjome srities vardų struktūros (angl. Domain Name System, DNS) sutrikimus. Kol susisiekiau su paslaugas teikiančia bendrove, pastebėjau, kad DNS buvo pakeistas. Paslaugas teikianti bendrovė negalėjo pasakyti kas vyksta“, – teigė Torrent-finder.com atstovas Waleedas A.GadElKareemas. Beje, jo tinklalapis vis dar yra pasiekiamas kitu adresu – teisėsauga užblokavo tik šį domeną.

Kitų tinklalapių atstovai informavo žiniasklaidą, jog ICE ne tik užblokavo prieigą prie svetainių, bet ir areštavo serverius, kuriuose buvo laikoma informacija. Visgi dalis tinklalapių jau spėjo atnaujinti veiklą kitais adresais.

Artimiausiu metu JAV Kongresą turėtų pasiekti įstatymas, suteikiantis teisę vyriausybei uždaryti nelegalia veikla užsiimančius tinklalapius. Šį įstatymą praėjusią savaitę patvirtino JAV Senato komitetas. Kritikai teigia, jog šis įstatymas yra pernelyg platus ir leistų uždaryti tinklalapius, kurie neturi nieko bendro su nelegaliu failų dalinimusi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (29)

Susijusios žymos: