„WikiLeaks“ atskleidė slaptą Baltijos šalių gynybos planą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

lightfire 2010-12-08 14:10
Įdomus tau supratimas kilo. Jei Lenkijai skirtas planas buvo išplėstas ir adaptuotas baltijos šalims, tai nereiškia, kad "kažkas" Baltijos šalis paradvė/užrašė Lenkijai. Yra toks Nyderlandų, belgijos ir Liuksemburgo gynybos planas - priskirti atskiri daliniai, kurie jas turėtų ginti ir pan. ar tai reiškia, kad šios valstybės irgi kažkam priskirtos? Esi teisus dėl to, kad anksčiau baltijos šalys tokių planų iš esmės neturėjo - jis galėjo būti adaptuojamas staiga, improvizuotai, tačiau visuomet pravartu yra turėti jau iš anksto paruoštą. galų gale - visi planai karo metu keičiasi dėl vienokių ar kitokių aplinkybių. tai, jog Eagle Guardian buvo išplėstas yra tik naudingas dalykas. O tai, kad Lenkijos gynyba neatsiejama nuo Baltijos šalių gynybos - na ir kas? Irgi teigiamas dalykas. Jei, tarkime, krizė kiltų Lenkijoje, ją pultų - tokiu atveju būtų automatiškai stiprinama ir Baltijos šalių gynyba. Kaip Baltijos šalių strateginė padėtis yra įdomi - visos jos susietos viena su kita. Faktiškai neįmanoma, kad būtų užpuolama tik viena. dabar į šį sąrašą įtraukta ir Lenkija - mums tai yra faktinis tarpukario svajonės - Baltijos antantės išsipildymas.
BerniukasBezdaliukas 2010-12-08 14:19
Sakyciau jau tokiu dalyku kaip ginybos planu tikrai negalima atskleisti... O puolimo planu tuo labiau... dar paskui karas kiltu vien del to kad kazkas kure planus kaip pulti "xx" sali.
Linksmas 2010-12-08 14:28
O pats nemanai kad jeigu puolimas pareitu is rytu,o tuo tarpu visos ginybos pajegos butu pagrinde dislokuotos lenkijoje, tai kol rytai daeitu iki lenkijos arba lenkijoos gynybines pajegos daeitu iki lietuvos, kad rytai jau butu gerai prasinese per lietuva ?
lightfire 2010-12-08 14:29
Visų pirma nikeas tų planų neatskleidė. Nes kas yra planas? Tai yra konkrečių veiksmų sąrašas. Nulykintuose dokumentuose visas detalių konkretumas apsiriboja politinių sprendimų sferoje. Vieninteliai skaičiai yra tos 9 NATO divizijos, jų kilmės šalys ir priimantys uostai. Nieko konrketaus apie konkrečias pajėgas, jų judėjimo kelius, numatytas operacijas ir t.t. kas yra detalaus plano esmė. O tai, ką paviešino Wikileaks gali "atskleisti" žemo lygio analitikas, ar jis būtų Maskvoje, ar Vašingtone, ar Vilniuje. Pats atskleidimas apie politinę valią bei planus konkrečiai priešintis yra kiek žalingas propogandos prasme, tačiau nesunkiai suvaldomas, o planai - paaiškinami. Jie, galų gale yra GYNYBINIAI, tad jei kokiam psichui ir vaidenasi karas ar agresija dėl planų - tai jo, o ne pačių planų, jų paviešinimo ar jų šaltinių problemos.
lightfire 2010-12-08 14:36
Visų pirma šiais laikais esama užttektinai žvalgybos priemonių, kad galima būtų iš anksto numatyti tokį puolimą - karių ir resursų sutelkimas, įtampos didinimas. Tai yra matoma ir į tai reaguojama. tarkime Šaltojo akro metais visos NATo arba Varšuvos pakto pratybos ar bet kokie į mobilizaciją [panašūs veiksmai iškart susilaukdavo adekvačios priešininkų reakcijos - parengties stiprinimo. Tad antra, ne visos pajėgos dislokuotos Lenkijoje. Tiesą pasakius, didžioji dalis net ne Lenkijoje, o realiai Vokietijoje, JK. Iš ten eitų pagalba PER Lenkiją. Bet dalis JAU yra dislokuota - NATO oro policijos misija pvz. Krizei plėtojantis ji gali būti labai greitai susitiprinama nuo 4 lėktuvų iki kelių eskadrilių. Be to, norint greitai prasinešti pro Lietuvą potencialiam priešininkui dar reikėtų įveikti ir LK pasipriešinimą, kuris, jei būtų priimtas politinis sprendimas (o šiais laikais net ir jo nereikėtų. Politikam nepriėmus sprendimo LK autonomiškai pereina į karo statusą ir priešinasi Kariuomenės vado, jo pavaduotojo arba atskirų dalinių vadų įsakymu - tai pamoka iš 1940m.), vis tik nebūtų vien tik simbolinis - priemonių tam yra. Viskas priklausytų nuo aplinkybių, kurias kai kurie pervertina arba atvirkščiai - neįvertina (nes nežino)
Jomajo 2010-12-08 14:40
ydomu butu suzinoti apie rusijos "gynybinius" planus
HiTech 2010-12-08 14:42
Atydžiau skaityk straipsnį.
loggo 2010-12-08 14:44
Blemba, Wikileaks šiek tiek per toli šauna. Ir kam tūlam žmogui reikia žinot, tikros ar netikros tos Patriot raketos? O vat Rusijai - svarbu žinoti. Kuo toliau, tuo labiau pradeda nepatikt tas projektas.
Analog 2010-12-08 14:45
Vat būtent, kad paruošti planai, nesuprantu ko čia putotis, gal labai ivanų pasiilgę? O tie, kurie sako, kad planai kelia įtampą atrodo juokingai (skaityti pirmą sakinį). Keista, kad niekam neužkliūna tai, kad rusija priešinasi šiem planam, turbūt turi minčių įvesti karius, gal ne artimiausiu metu, bet...
enternald 2010-12-08 14:47
Arba kad atsirastų tokių kaip Arns, kurie dar neišsiblaivė po SSRS žlugimo... Šiaip kokia čia etiška ir kokybiška žurnalistika, kur viešai atskleidžiami svarbūs saugumui duomenys. Kaip Wikileaks reikia tokių, kad atskleistų neetišką elgesį politikoje, bet jei tai pats darai neetiškai kokia iš to nauda. Ar čia ne etiškas elgesys turėti gynybos planą. Manau čia labiau protinga, ypač kai tokia Rusija savo imperijos ambicijų neatsisako.
rwc 2010-12-08 15:26
Tik kad Zeitgeiste beveik nėra tiesos, išskyrus savaime suprantamus dalykus. Žiūrėti Zeitgeist nėra blogai, nes pagal jį gali įvertinti "smegenėlių minkštumą".
azotas 2010-12-08 15:32
kaip žiurių neturit kas veikt tai pjaunatės viens tarp kito
Gabrielius 2010-12-08 16:01
Bet tai neblogas pajėgas mestų. 9 divizijos, tai čia apie 90-180 tūkstančių karių
GeneticworlD 2010-12-08 16:11
Wikilieaks ikurejas prisizais viena karta su savo tiesos ieskojimais.. Atras prigerusi sriubos lekstei, ar seip dings be zinios Aisku as jam to nelinkiu, bet jei per giliai knisa, manau tai gali kazkam nebepatikti
zaf 2010-12-08 16:26
O kuo pats remies? Aš, asmeniškai, nežiūriu jokių zeitgeistų, netraukia kaižkaip, bet ir kitų žmonių neužsipuolu dėl to. Gal tamsta dirbi kokiam saugumo sektoriuj, ar tik šiaip plaukus šukuojies į priešingą pusę nei kiti?
RiMuSaS 2010-12-08 16:44
Cia visad taip nieko nuostabaus.
Arns 2010-12-08 17:07
O kai kas iki šiol apdujęs nuo kažkokių kvaišalų ir nesupranta kas yra demokratija. Tikroje, ne fasadinėje, praktiškai nėra ko slėpti nuo visuomenės, nes ji, valdžia, yra atskaitinga tai pačiai visuomenei. O kas putojosi kai Rusiją tarp savo "nepatikimų" įvardijo NATO? Teko girdėti jog Gorbačiovas buvo pasiekęs sutarimą kad Varšuvos pakto šalys niekada neįstos į NATO. Jeigu tikrai pasirašyta kažkas bei aptarta yra, o to nesilaikoma, nereikia stebėtis kodėl taip nepatikliai ir priešiškai žiūrima iš kitos pusės.
ZigZag 2010-12-08 18:03
Kas per daug, tas nesveika. Galima atskleisti diplomatinius dokumentus ir panašiai, tačiau tokių atskleidimas kelią pavojų žmonėms. Persistengė, ne veltui ir suėmė.
gabus 2010-12-08 18:08
Pritariu. Stipriai persistengta.
enternald 2010-12-08 18:11
O ar aš sakiau, kad Wikileaks nereikalinga. Aš sakau, kad Wikileaks užsiima ne tuo kuo ji privalėtų. Čia visuomenės imformavimas, pasakyti, kad toks planas, ten ir ten dislokuoti karius, galbūt (tai miglota). Kam deklaruoti viešai, kas gal tik bus... Įsivaizduok, kad būtų deklaruota viešai operacija unthinkable, kurios niekas net pradėti nenorėjo. Fasadas, ne fasadas, bet realybė, kad pasvarstymų neapsimoka skelbti, kol jų nebus galima skelbti. Greičiausiai šis planas būtų atskleistas Rusijai agresyvėjant, kaip koziris. Kaip atominės bombos ramiai guli saugykluose. Jos gulėdamos nieko nedaro, bet labai lemia politiką. Apie šį susitarimą su Gorbačiovu - jis vertas mažai. Kurios vyriausybės jį pasirašė? Ar Rusija neužsidarbo to pati neužtikrindama savo paramos? Žaidimai su dujomis ir kraneliais buvo priežastis, kodėl šalys nesilaikė šio susitarimo. Be to Varšuvos paktas jau išnykęs, čia tas pats kaip priminti Rusijai mongolams mokėti duoklę. Kažkaip be ryšio. Atvejis identiškas. Here is my two cents...