Per pastaruosius 20 metų nutekinta 9,6 mln. lietuviams priklausančių internetinių paskyrų  ()

Dauguma žmonių registruodamiesi internete skirtingoms paskyroms naudoja tą patį el. pašto adresą. Todėl į vieną el. pašto dėžutę ar paskyrą dažnai įsilaužiama kelis kartus.



© „Surfshark“ iliustr. (Asmeninis albumas)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2024 m. pirmąjį ketvirtį kibernetinių atakų metu buvo nutekinta 150,1 tūkst. lietuviams priklausančių interneto paskyrų. Tai net 362 proc. daugiau nei praėjusių metų paskutinį ketvirtį, rodo pasaulinės privatumo apsaugos sprendimų bendrovės „Surfshark“ atliktas tyrimas. Šių metų pradžioje nutekintų paskyrų skaičiumi Lietuva daugiau kaip dvigubai lenkia Latviją ir pustrečio karto – Estiją. Tyrimo duomenimis, nuo 2004 m. iš viso nutekinta 9,6 mln. internetinių paskyrų, priklausančių lietuviams. Iš jų 2,7 mln. turėjo unikalius el. pašto adresus.

Dauguma žmonių registruodamiesi internete skirtingoms paskyroms naudoja tą patį el. pašto adresą. Todėl į vieną el. pašto dėžutę ar paskyrą dažnai įsilaužiama kelis kartus.

Kartu su kiekvienu per pastarąjį dvidešimtmetį nutekintu lietuviams priklausančiu el. pašto adresu, vidutiniškai nutekėjo ir 2,8 papildomi duomenys, tokie kaip telefono numeris, gyvenamasis adresas ar paskyros slaptažodis. Iš 9,6 mln. nutekintų paskyrų, 7,9 mln. jų nutekintos kartu su slaptažodžiais – 82,9 proc. paveiktų naudotojų iškilo pavojus, kad paskyra gali būti perimta sukčių, pavogta tapatybė ar įvykdyti kiti kibernetiniai nusikaltimai.

Duomenų saugumo pažeidimų skaičius auga globaliu mastu

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Vaizdo projektoriai, jų ekranai su stovais, portabilūs oro kondicionieriai, jump starteriai ir kompresoriai viename ir kt. (Video)
1819 5

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-05-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „Wanbo Mozart1“ - išmanusis 1080P vaizdo projektorius

2) „BlitzWolf BW-VS6“ - 100 colių projektoriaus ekranas su stovu

3) „Topshak TS-PW1“ - 18V impulsinis suktuvas su 380Nm, su baterija ir įkrovikliu

4) „POPDEER PD-J01“ - 20000mAh, iki 2500A jump starteris

5) „TUERBB T-JA01“ - 16000mAh, iki 2000A jump starteris ir oro kompresorius viename

6) „Enjoy Cool 2380BT“ - portabilus oro kondicionierius

Išsamiau

„Analizuodami pastarųjų dviejų dešimtmečių duomenų saugumo pažeidimų tendencijas pasaulyje, pastebime, jog duomenų nutekėjimas tebėra nuolatinė grėsmė – nuo 2004 m. pasaulyje nutekinta net 17 mlrd. naudotojų paskyrų, o šių metų pradžioje užfiksuota 400 mln. tokių atvejų. Pagal nutekintų naudotojų paskyrų skaičių pasaulyje pirmauja JAV (3 mlrd.), Rusija (2.4 mlrd.), Kinija (1.1 mlrd.), Prancūzija (521.6 mln.) ir Vokietija (486.7 mln.). Siekiant apsaugoti savo paskyras nuo įsilaužimo, būtina naudoti unikalius ir stiprius slaptažodžius, o asmenine informacija internete dalintis atsakingai“, – sako Lina Survila, „Surfshark“ atstovė spaudai.

 

Iš 17 mlrd. nuo  2004 m. pasaulyje nutekintų paskyrų, 38 proc. jų turi unikalius el. pašto adresus. Vidutiniškai kiekvienas el. pašto adresas nutekinamas su 3 papildomais asmeniniais duomenimis.                                                                                    

Kai nutekinamas el. pašto adresas, jo savininkui kyla pavojus tapti kibernetinių nusikaltimų auka. Sukčiai gali siųsti netikrus el. laiškus, apsimesdami teisėtų organizacijų atstovais, tokiuose laiškuose įterpdami kompiuterinių virusų nuorodas arba prašydami atskleisti dar daugiau asmeninės informacijos. Jei kartu su el. pašto adresu nutekinama daugiau asmeninės informacijos, pavyzdžiui, vardas, pavardė ir adresas, sukčiai gali naudotis naudotojo tapatybe vykdydami nusikaltimus.

 

Jei įtariate, kad jūsų informacija buvo nutekinta turėtumėte imtis šių priemonių:

  1. Nedelsiant pakeisti savo paskyrų slaptažodžius;
  2. Tose paskyrose, kur įmanoma, įjungti dviejų veiksnių autentifikavimą;
  3. Jei buvo nutekinta jūsų kredito kortelės informacija, nedelsiant kreiptis į banką;
  4. Patikrinti, ar jūsų įrenginiuose nėra kenkėjiškų programų;
  5. Saugotis sukčių laiškų ir skambučių, jei nutekėjo jūsų el. pašto adresas, telefono numeris ar kita kontaktinė informacija.

Visą tyrimo medžiagą su interaktyviais žemėlapiais galite rasti čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(2)
(1)

Komentarai ()