Mirė vienas iš Trečiojo reicho raketos „Fau-2“ kūrėjų (Video)  (9)

Eidamas 96-uosius metus JAV mirė vienas iš nacistinės Vokietijos balistinės raketos „Fau-2“ („V-2“, „Vergeltungswaffe-2“) kūrimo programos vadovų, pirmosios NASA kosminės ekspedicijos į Mėnulį „Apollo-11“ programos dalyvis Valteris Haeusermanas (Walter Haeusserman), pranešė dienraštis „The Wasington Post“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skelbiama, kad šis vokiečių mokslininkas Trečiojo reicho laikais dirbo Vernerio fon Brauno (Wernher von Braun) vadovaujamoje inžinierių grupėje, sukūrusioje pirmąją pasaulyje balistinę raketą „Fau-2“. Šis projektas buvo vadinamosios „Atpildo ginklo“ („Vergeltungswaffe“) programos dalis, į kurią dideles viltis dėjo nacistinės Vokietijos vadovai, tikėdamiesi, kad tai padės jiems pasiekti persilaužimą Antrojo pasaulio karo pabaigoje. NASA pilotuojamos kosminės programos „tėvu“ vadinamas V. fon Braunas mirė 1977 m. „Fau-2“ buvo vienos pakopos skystąjį kurą naudojanti raketa, skirta priešo objektams naikinti iki 320 kilometrų spinduliu. Vertikaliai paleidžiamos raketos greitis maksimalus skrydžio metu siekdavo 1,7 km/s. Raketos kovinėje galvutėje buvo įrengtas 800 kg amotolo sprogstamasis užtaisas. „Fau-2“ raketos II-ajame pasauliniame kare buvo pradėtos naudoti 1944 metais, daugiausiai prieš Didžiosios Britanijos miestus. Iš viso Antrojo pasaulinio karo metais nacistinė Vokietija paleido daugiau nei 3200 „Fau-2“ raketų.

Po karo „Fau-2“ buvo naudojama kaip pirmųjų balistinių JAV, Sovietų Sąjungos ir Kinijos raketų prototipas. „Fau-2“ buvo pirmoji pasaulyje raketa, atlikusi suborbitinį kosminį skrydį.

Pasibaigus Antrajam pasauliniam karui, V.Haeusermanas kartu su kitais vokiečių raketinės programos inžinieriais ir mokslininkais buvo pervežtas į JAV. Jis dalyvavo JAV kosminėje programoje, kartu su kitais specialistais kūrė „Apollo – 11“ kosminį laivą, 1969 m. išlaipinusį pirmuosius žmones Mėnulyje. Šiame projekte V.Haeusermanas buvo atsakingas už „Apollo-11“ valdymo ir nukreipimo sistemų sukūrimą ir įrengimą, sakoma pranešime.

Šiame archyvinio filmo epizode – „Fau-2“ paleidimas.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(3)
(1)
(2)

Komentarai (9)