Nuo smegenų pažeidimų sprogimo metu efektyviai saugo šalmų antveidžiai  (11)

Naujas Masačiusetso technologijų instituto mokslininkų tyrimas atskleidė, kad paprasčiausias šalmo antveidis galėtų smarkiai sumažinti sprogimų metu patiriamų smegenų traumų skaičių. Dėl tokių traumų į atsargą buvo priversti išeiti jau 130 tūkst. JAV karių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rusiški automatai AK-47 (žinomi dar ir “Kalašnikovo” pavadinimu) XX a. antroje pusėje perskirstė jėgas mūšio laukuose, taip ir improvizuoti savadarbiai sprogstamieji įtaisai apibrėžė naują XXI a. partizaninio karo formą, kai menkai ginkluoti kariai gali pridaryti žalos kur kas geriau ginkluotiems kariams-profesionalams.

Pasirodo, smūginei bangai judant kaukolės ir smegenų link, veidas atlieka katalizatoriaus funkciją. Kitaip tariant, veidas yra mažiausiai smegenis nuo fizinio poveikio sauganti galvos sritis arba, kaip sakytų rusai, „slaboje zveno golovy“ („silpnoji galvos grandis“). Iš veido pusės patirti smegenų pažeidimai varijuoja nuo smegenų sukrėtimo iki ilgalaikių smegenų pažeidimų ar potrauminio streso sutrikimo.

Mokslininkai magnetinio rezonanso įrenginio pagalba sukūrė išsamų galvos (kaukolės, smegenų, veido sinusų ir kitų galvos organų) modelį. Vėliau kompiuterine pograma buvo imituojami įvairūs mechaninio pobūdžio smūginių bangų poveikio atvejai galvos modelio atžvilgiu.

Bandymų metu buvo pastebėta, kad kareivių segimas šalmas nevisiškai apsaugo galvą – smūginės bangos padaro žalos būtent dėl neapsaugotos veido srities. Simuliacinėje programoje veido sritį pridengus smūgiams atspariu skydu (antveidžiu), smegenų pažeidimų gerokai sumažėjo.

Vienas nepatogumas, dėl kurio šis patobulinimas nebūtų labai populiarus vienodą karinę ekipuotę vilkinčių karių tarpe - šalmo antveidis uždengia kūno vietą, pagal kurią geriausiai identifikuojamas ir atpažįstamas kitas žmogus – veidą. Tačiau vargu, ar bendravimo apsunkinimo problema nusvers prioritetą karių saugumui. Tad tikėtina, kad artimiausiu metu karių-profesionalų išvaizda taps dar labiau depersonalizuota.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (11)