Rengiamas šiluminės vandens elektrinės pirmasis komercinis projektas (Video)  (5)

Inžinerinė kompanija „Lockheed Martin“ rengia pirmosios pasaulyje vandenynų šilto ir šalto vandens sąveikos komercinį elektrinės modelį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokios elektrinės veiklos schema – labai paprasta. Siurbiamas šiltas vandenynų paviršinis vanduo kaitina žemos virimo temperatūros reagentą. Jis, specialiame įrenginyje virtęs garu, suka turbiną – panašiai kaip įprastose šiluminėse elektrinėse. Toliau reagentas nukreipiamas į kondensatorių. Jį atšaldo iš vieno kilometro gylio vandens sluoksnio siurbiamas šaltas vanduo. Kuo didesnis skirtumas tarp šilto ir šalto vandens, tuo efektyviau veikia tokia elektrinė.

Prasidėjus diskusijoms apie panašių elektrinių projektavimo galimybes, didelį susidomėjimą išreiškė JAV karinės jūros pajėgos. Jos norėtų, kad pirmoji tokia elektrinė būtų statoma Havajuose, kur yra daug karinių bazių. Be to, Havajai patenka į zoną, kur paviršinio ir giluminio vandens temperatūrų skirtumas yra daugiau kaip 22 laipsniai. Paprastai tokios zonos yra išsidėsčiusios pagal pusiaują

Tiesa, vandens šiluminės elektrinės nėra novatoriška idėja. Tokių elektrinių modelis sugalvotas dar XX a. ketvirtajame dešimtmetyje. Tačiau idėja niekada nepaplito dėl labai didelės įrangos kainos bei mažo naudingumo koeficiento.

Tačiau tyrimai šia kryptimi buvo atliekami reguliariai. 1979 m. buvo įkurta Havajų natūralios energijos laboratorija. „Lockheed Martin“ ir kompanija „Makai Ocean Engineering“ „paleido“ mažą eksperimentinę elektrinę. Ant plaukiojančios platformos sumontuota elektrinė veikė tris mėnesius. Ji išgavo 50 kilovatų elektros energijos. Deja, iš jų net 32 kilovatai panaudoti pačios elektrinės reikmėms – daugiausiai giluminių siurblių darbui.

Įvertinus eksperimentą, Havajuose ant kranto pastatyta ir nuo 1993 iki 1998 metų veikė bandomoji sausumos elektrinė. Ji naudojo 26 laipsnių paviršinį ir 6 laipsnių giluminį vandenį. Elektrinė išgaudavo 210 kilovatų elektros galią. Didesnė dalis jos energijos taip pat naudota pačios elektrinės veiklai.

Panašios elektrinės dar buvo statomos Indijoje ir Japonijoje.

Nežiūrint nedidelio naudingumo koeficiento, šiemet „Lockheed Martin“ gavo užsakymą sukurti pirmą komercinį tokios elektrinės projektą. Naujo tipo 100 megavatų galios elektrinė turi būti pastatyta 2015 metais. Ji galėtų elektros energija aprūpintų nedidelį pakrantės miestelį.

Kompanija „Lockheed Martin“ skelbia, kad tropiniams rajonams ateityje priimtiniausia energija bus išgaunama iš šilto paviršinio ir šalto giluminio jūros vandens. Tiesa, yra ir tokios energijos gavybos skeptikų. Kyla klausimų ir dėl to, kaip ji tropinėse zonose atlaikys dažnai siautėjančius uraganus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
Autoriai: Vidmantas Matutis
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)