Pristatytas „iOne“ lustas išmaniesiems telefonams  (11)

Mobilieji įrenginiai sparčiai tobulėja ne tik programinės įrangos, tačiau ir techniniu atžvilgiu. Vaizdo procesorių gamintojas „Ambrella“ pristatė naujausią savo produktą - „iOne“ lustą, kuris turėtų dar labiau padidinti technines išmaniojo telefono galimybes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„iOne“ – tai „SoC“ (angl. „System-on-a-Chip“) tipo „Android“ pagrindu veikiantiems įrenginiams skirtas trijų branduolių procesorius, kurio funkcijos (kaip ir „Tegra 2“ atveju) yra universalios. Lustas susidoroja tiek su programinės įrangos apdorojimu, tiek su vaizdo rinkmenų kodavimu / iškodavimu (paveikslėliai, vaizdo įrašai), taip pat turi ir visus reikiamus įvesties / išvesties valdiklius – taigi, pasižymi ir lustų rinkinio (angl. k. „Chipset“) savybėmis. Vis dėlto „iOne“ lustas konkurentų atžvilgiu yra išskirtinis tuo, kad palaiko trimačio (3D) filmavimo ir fotografavimo funkciją.

Be šios išskirtinės savybės, lustas taip pat gali realiu laiku koduoti ir iškoduoti H.264, MPEG-2, DivXTM, formatų 30 kadrų per sekundę vaizdo rinkmenas, kurių raiška siekia 1080p. Tai leis naudojantis išmaniuoju telefonu ir per sparčią prieigą prisijungus prie interneto mėgautis itin aukštos raiškos vaizdo įrašais (pavyzdžiui naudojantis „YouTube“). Ne ką sudėtingiau bus juos persiųsti bevieliu „Wi-Fi“ tinklu.

Džiaugtis telefonais su tokiu lustu galės ir mobiliųjų žaidimų mėgėjai: lustas palaikys „OpenGL ES 2.0“ programinę trimatės grafikos platformą. Didžiausia palaikoma kameros vaizdo jutiklio matrica sieks net 32 MP, o pačią kamerą mobiliuoju įrenginiu įjungti bus galima mažiau nei per sekundę.

„iOne“ lustas bus grįstas trijų branduolių ARM procesorių architektūra, kuri, anot gamintojo, yra idealiai pritaikyta mažai energijos vartojantiems mobiliesiems įrenginiams, pavyzdžiui planšetiniams kompiuteriams. Techniškai platforma bus sudaryta iš dviejų integruotų ir tarpusavyje susietų lustų: dviejų branduolių 1 GHz spartos „ARM CortexTM A9“ centrinio procesoriaus ir jau aptarto vieno branduolio 533 MHz spartos „ARM 11“ grafikos procesoriaus, skirto vaizdo apdorojimo darbams.

Platformoje integruotas lustų rinkinys pasižymės visų esminių išvesties / įvesties standartų palaikymu: gigabaitinis „Ethernet“, SATA, USB 2.0 (galimos dvi jungtys), net S/PDIF bei HDMI 1.4, dėl to trimatį vaizdą bus galima perduoti į 3D vaizdų atkūrimą bei šią jungtį turinčius monitorius bei televizorius.

Bandomieji lusto modeliai jau prienami mobiliųjų įrenginių bei hibridinių kamerų gamintojams. Tačiau kada rinkoje pasirodys pirmieji galutiniams vartotojams skirti produktai – prognozuoti sunku. Galima daryti prielaidą, kad tai įvyks tuomet, kai rinkoje atsiras daugiau išmaniųjų telefonų su „SoC“ tipo platformomis, tokiomis kaip „Tegra 2“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MobiNews.lt
MobiNews.lt
Autoriai: Ugnius Babinskas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)