Atliktas bandomasis kinų „nematomo“ naikintuvo J-20 skrydis (Video)  (30)

Kinijoje atliktas pirmasis „Stealth“ tipo bandomojo naikintuvo J-20 (J-XX) skrydis, praneša BBC. Tai JAV Gynybos departamento sekretoriui Robertui Geitsui (Robert Gates) oficialaus jo vizito metu patvirtino Kinijos prezidentas Hu Jintao. Apie naująjį slaptą naikintuvo projektą Kinija oficialiai pranešė po to, kai prieš keletą dienų internetą apskriejo keliuose kinų portaluose pasirodžiusios nuotraukos su „slaptuoju“ kinų naikintuvu J-20.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panašu, Kinija neprieštarauja, kad apie naująjį lėktuvą sužinotų kuo daugiau planetos gyventojų. JAV aviacijos ekspertai tokias išvadas daro atsižvelgdami į tai, kad lėktuvo bandymai vyksta ne itin slaptomis sąlygomis. Atvirkščiai – pirmuosius lėktuvo bandymus buvo galima stebėti iš keleto viešai prieinamų vietų. Nors fotografuoti ar filmuoti oficialiai buvo uždrausta, saugumas nedraudė bandymo akimirkų fiksuoti mobiliaisiais telefonais. Popsci.com informuoja, kad internete pasirodžius pirmosioms J-20 fotografijoms, buvo mėginta jas blokuoti, tačiau netrukus tokių pastangų buvo atsisakyta. Naujojo kinų naikintuvo techninės charakteristikos nėra atskleistos. Manoma, kad kuriant šį naikintuvą buvo naudojamos technologijos, sumažinančios aptikimo radarais galimybes. Ką dar ekspertai galėtų pasakyti apie J-20 vos iš keleto šykštokų fotografijų? Sprendžiant iš to, kad naikintuvas didelis ir ilgas, galima numanyti, kad jis pajėgus gabenti sunkią ginkluotę ir didelį kiekį degalų. Vadinasi, jis gali būti naudojamas tolimojo nuotolio misijoms. Pagal lėktuvo dydį galima spręsti, kad juo vargu bau ar bus įmanoma pakilti nuo lėktuvnešio (kuriuos, kaip kalbama, Kinija taipogi kuria) denio. Lyginant su netoliese matomų transporto priemonių gabaritais, lėktuvo ilgis gali būti apie 22 m, atstumas tarp sparnų – apie 13-14 m, vadinasi, didesnis už amerikietiškojo F-22. Panašu, kad gana aukštai iškeltas lėktuvo korpusas galėtų reikšti, jog jis gali gabenti oras-žemė tipo raketas. Tikrai neaišku viena: ar fotografijose ir vaizdo medžiagoje demonstruojamas tikrasis J-20 prototipas ar tik imitacinė „bomba“ pasaulio žiniasklaidai. Šią paslaptį atskleisti padės tolesni Kinijos veiksmai: jei šis lėktuvo modelis bus ir toliau bandomas, tikėtina, jog tai – realus prototipas.

Naikintuvo bandymai vyko Chengdu, kur yra įsikūrusi viena iš naikintuvą kūrusių bendrovių „Chengdu Aircraft Industry“. 2011 metų sausio 9 dieną R. Geitsas pareiškė, kad amerikiečių žvalgyba neįvertino Kinijos gynybos komplekso vystimosi tempų ir lygio. Pasak JAV gynybos ministro, ypač nerimą kelia tai, kad Kinijoje yra sukurtos priešlaivinės balistinės raketos DF-21D ir naikintuvas J-20.

Bet kuriuo atveju, Kinija gerokai lenkia šalies oro pajėgų atnaujinimo planus, nes anksčiau buvo pranešama, kad Azijos milžinė planavo „Stealth“ tipo lėktuvų turėti iki 2020 m., o dabar tokie planai puoselėjami 2017 metams. Yra žinoma, kad analogiško tipo radarams „nematomą“ lėktuvą kuria ir Rusija.

Kviečiame pasižiūrėti pirmojo bandomojo J-20 skrydžio epizodus. Kitą vaizdo siužetą galite pasižiūrėti čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (30)