Prieš jūrų piratus – lazerinėmis patrankomis  (21)

Prieš laivus užgrobti bandančius jūrų piratus bus naudojamos britų inžinierių kuriamos lazerinės patrankos. Jos apakins užpuolikus dar už pusantro kilometro.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

D. Britanijos bendrovė „BAE Systems" kuria naują gynybos sistemą, kuri turėtų apsaugoti civilinius laivus nuo juos puldinėjančių jūrų piratų. Šis lazerinis nemirtino poveikio ginklas apakins prie laivų besiartinančius įtartinus asmenis, pranešė „Telegraph.co.uk“. Skelbiama, kad tokios „lazerinės patrankos" bus efektyvios didesniu nei 1600 metrų atstumu.

„BAE Systems“ šią komerciniams laivams skirtą gynybos nuo užpuolimų iš jūros sistemą pradėjo kurti dėl didėjančios jūrų piratų grėsmės įvairiuose pakrančių regionuose, tarp jų ir šalia Somalio krantų. Tarptautinės laivybos taisyklės draudžia apginkluoti komercinių laivų ekipažus, todėl jie tampa lengvu grobiu gerai ginkluotiems nusikaltėliams, naudojantiems modernius greitaeigius katerius.

Britų inžinierių kuriamas lazerinis įrenginys dideliu atstumu skleidžia nepaprastai stiprią žalią šviesą, iš tolo apakinančią prie laivo artėjančio katerio įgulos narius ir neleidžiančią ne tik nutaikyti į laivą ginklų, bet netgi apskritai jį gerai įžiūrėti, sakoma pranešime.

Pasak „BAE Systems" Pažangiųjų technologijų centro atstovo Royaus Clarke'o, šis lazeris imituoja saulę: patekus į jo veikimo aprėptį atrodo, kad žiūrima tiesiai į saulę: nepaprastai ryški šviesa užpildo visą žmogaus regėjimo lauką. Šis lazerinis pabūklas jau išbandytas Pershore'o lazerių bandymo poligone Vorčesteryje.

Pranešama, kad naujasis ginklas gali veikti ir dieną, ir naktį. Jis nukreipia į taikinį maždaug 1 metro pločio koncentruotos šviesos spindulį. Kartu su lazeriu bus naudojamas didelio dažnio radaras, skenuojantis jūros paviršių ir aptinkantis net mažiausius jūrų piratų naudojamus laivelius. Tuomet sistema automatiškai nukreipia lazerio spindulį į artėjantį taikinį. Lazerinė patranka taip pat gali vienu metu „šaudyti“ į kelis skirtingus taikinius. Toks intensyvios šviesos mirgėjimas laikinai apakina laivuose esančius žmones.

Pasak bendrovės atstovų, prie komercinių laivų artėjantys piratai stengiasi išnaudoti savo pranašumą ir užpulti netikėtai, tačiau radaras juos aptinka iš tolo, o lazerio spindulys aiškiai praneša, jog priartėti prie laivo nepastebėtiems nepavyko. Jei piratai nekeičia kurso, jiems priartėjus iki 400 - 500 metrų nuo laivo lazerio galingumas padidinamas, o akinanti šviesa juos visiškai dezorientuoja ir neleidžia pradėti atakos.

Žmones laikinai apakinančių didelės galios lazerių naudojimui laivuose dar turi pritarti Jungtinių Tautų įstaigos, sakoma pranešime. Jei toks sprendimas bus priimtas, tokias lazerines patrankas būtų galima naudoti ne tik dideliuose laivuose, bet ir jachtose.

2010 metais jūrų piratai buvo surengę 440 išpuolių prieš komercinius laivus, manaoma, kad Somalio piratai iki šiol laiko nelaisvėje daugiau nei 600 įkaitais paimtų jūreivių, tikėdamiesi gauti už juos išpirką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (21)