Eifelio bokštas prastovės dar bent 200 metų, atskleidė tyrimas  (1)

Kompiuterinis Eifelio bokšto konstrukcijų būklės ir atsparumo modeliavimas atskleidė, kad jis gali prastovėti dar mažiausiai 100 – 200 metų, pranešė „Popsci.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paryžiaus simboliu tapęs Eifelio bokštas buvo pastatytas 1889 m. Paryžiuje vykusiai Pasaulinei parodai pažymėti, tuo metu niekas net negalvojo, kad jis stovės taip ilgai: po 20 metų bokštas turėjo būti demontuotas. Tačiau, nepaisant pirminio dalies paryžiečių pasibjaurėjimo inžinieriaus Gustavo Eifelio (Gustave Eiffel) kūriniu, geležinis bokštas puošia Prancūzijos sostinę iki šios dienos.

Eifelio bokštą eksploatuojanti bendrovė SETE Prancūzijos Mechaninės pramonės techninių tyrimų centrui (CETIM) jo patvarumo tyrimą užsakė siekdama išsiaiškinti, kiek laiko jis dar gali saugiai prastovėti. CETIM specialistai tyrimą atliko naudodami iš 18 000 elementų sudarytą kompiuterinį statinio modelį.

Buvo siekiama nustatyti, kaip vadinamoji pudlinguota geležis, iš kurios pagamintos beveik visos Eifelio bokšto konstrukcijos, gali atlaikyti ne tik maždaug 8500 tonų paties bokšto, bet ir papildomą beveik 3000 tonų vėliau jame įrengtų restoranų, liftų, TV ir radijo antenų svorį. Ekspertai atliko jau seniai nebenaudojamos pudlinguotos geležies cheminius bei mechaninius tyrimus, analizavo originalius G. Eifelio bokšto brėžinius.

Kompiuterinis Eifelio bokšto modelis buvo veikiamas įvairiais nepalankiais faktoriais: pavyzdžiui, tyrėjai buvo dvigubai padidinę jo svorį, norėdami pamatyti, kas tokiu atveju atsitiktų. Bokšto modelis buvo veikiamas uraganiniais vėjais, itin gausiais krituliais, labai aukštomis temperatūromis. Buvo prieita išvada, kad net nepalankiausiomis teorinėmis sąlygomis, kai bokšto apkrova dėl hipotetinių gamtos faktorių padidėdavo dvigubai, Eifelio bokšto modelis svyruodavo, bet nesugriūdavo. Pasak ekspertų, tokio atsparumo paslaptis – beveik gryna geležis, kuri buvo lydoma senovinėse pudingavimo krosnyse.

Per visą savo istoriją Eifelio bokštas dėl savo svorio nusėdo vos 13 centimetrų, o tai toli gražu nėra labai daug, teigia ekspertai. Pasak jų, tyrimas atskleidė, kad bokštas tinkamai prižiūrint laisvai prastovės mažiausiai 100 ar 200 metų ar dar daugiau. Šiemet jis bus 19 kartą perdažytas: dažai saugo konstrukcijas nuo korozijos, tad Eifelio bokštas turi būti dažomas iš naujo kas 7 metus.

(4)
(0)
(4)

Komentarai (1)