Krepšinyje metimo technikos klausimais „patarinės“ interaktyvūs kamuoliai  (12)

Patyrę sportininkai kalbėdami apie treniravimosi būtinybę kartais juokauja: geriems – nereikia, o blogiems – nepadės. Žinoma, talentas reiškia daug, tačiau ne viską. Juolab, jog ne už kalnų tie laikai, kai, tobulinant krepšinio įgūdžius, atletams patarinės ne tik treneris, bet ir krepšinio kamuolys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kad krepšinyje pataikytum kuo daugiau metimų, reikia gerai įvaldyti kamuolio metimo techniką: kamuolį paleisti taisyklinga trajektorija, kamuolį taisyklingai pasukti, išmesti su tam tikra jėga ir t.t. Iki šiol tokias metimo subtilybes krepšinyje geriausiai išmanydavo treneriai. Tačiau mokslininkai jau sukūrė krepšinio kamuolį, kuris atletui „patarinėja“, kokius metimo ar kamuolio varymo technikos aspektus dar reikia tobulinti.

Projekto ėmėsi bendrovės „InfoMotion Sports Technologies“ ir Mičigano universiteto (Mičiganas, JAV) tyrėjai. Jų kuriamas krepšinio kamuolys analizuoja metimo ir kamuolio valdymo technikos ypatumus. Žinoma, didžiąją analitinių duomenų registravimo darbo dalį atlieka ne pats kamuolys, o jame įmontuotas 5 gramus sveriantis žiedo pavidalo jutiklis. Mini prietaisas montuojamas kamuolio viduje, tad jokios įtakos kamuolio aerodinamikai ar spūdumui neturi.

Varinėjamo ir metamo kamuolio trajektorijas jutiklis registruoja akselerometrais ir giroskopais, o duomenis bevieliu ryšiu perduoda kompiuteriui, kuris analizuoja kiekvieną metimą ar driblingo elementą. Kompiuterinė programa pateikia rekomendacijų – ką reikia tobulinti, kad mestas kamuolys dažniau skrostų krepšio tinklelį.

Sistema jau išbandyta keletoje JAV jaunimo krepšinio lygų ir keliose JAV studentų lygos NCAA komandose. Tyrėjų grupė rūpinasi leidimais elektronizuoti kitą sporto inventorių: kitais metais jie ketina išleisti jau kuriamą „išmanųjį“ futbolo kamuolį. Tyrėju projektu rimtai domisi golfo ir beisbolo žaidėjai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)

Susijusios žymos: