Nauja pramoga ant vandens - reaktyvinė vandens kuprinė (Video)  (8)

Pamirškite vandens slides ar vandens motociklus. Tai – vandens žaisliukai iš praeities. Kanadiečių išradėjas Reimondas Li (Raymond Li) sukonstravo agento Džeimso Bondo gerbėjų svajonę – reaktyvinę vandens kuprinę, pavadinimu „JetLev“, kuri jau šių metų kovą turėtų pasirodyti JAV parduotuvių lentynose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Reaktyvinėje kuprinėje sumontuotomis reaktyvinėmis vandens tūtomis vanduo išpurškiamas taip stipriai, jog tokia kuprinė žmogų virš vandens iškelti gali net į dešimties metrų aukštį. Jei kyboti vietoje pabostų, įrenginys mielai paskraidins 35 km/h greičiu.

Projektas buvo kuriamas ištisą dešimtmetį ir įkūnijo idėją (svajonę), kuri daugeliui inžinierių atrodė neįmanoma – levituoti ore. „Iki šiol nebuvo sukurta nieko panašaus, - neslepia R.Li. – Visi, kuriems užsimindavau apie savo idėją, vadino mane bepročiu. Nelengva buvo ir surasti rėmėjų prototipo sukonstravimui bei kitoms projekto reikmėms.“

Išradimo autorius pirmiausiai siekė, kad įrenginiu būtų saugu naudotis. Ne mažiau dėmesio buvo skiriama ir reaktyvinės kuprinės svoriui – ji sveria pakankamai nedaug, nes pagaminta iš lengvumu pasižyminčio stiklo pluošto.

Galios agregatą su degalais atskyrus nuo kuprinės ir nukėlus plūduriuoti ant vandens, R.Li pavyko trigubai pagerinti pažangiausių karinių reaktyvinių kuprinių svorio ir galios santykį.

Reaktyvinę vandens kuprinę pasikabinusį žmogų virš vandens iškelia aukšto spaudimo vandens srovė, kuri į reaktyvinę kuprinę tiekiama specialia žarna. Pats įrenginys valdomas rankiniu pultu ir, kaip matyti vaizdo siužete, piloto komandoms paklūsta bemaž preciziškai. „Tai kažkuo primena jėgą, kurią patiria vandens žarną rankose laikantis ir į ugnies židinį besitaikantis ugniagesys - aiškina išradimo autorius. – Tik „JetLev“ komandoms paklūsta labai tiksliai.“

Iškeltas į orą, rekatyvinės kuprinės pilotas dėl specifinio jėgų derinio tampa tarsi besvoris – kai kurie įrenginį jau išmėginę bandytojai skrydį „JetLev“ prilygino skrydžiui magišku kilimu.

Manoma, kad reaktyvinė vandens kuprinė pirmiausiai sudomins pramogų ir poilsio industrijos atstovus. Numatoma tokio žaisliuko kaina – 99,5 tūkst. JAV dolerių. Tiesa, išradimo autorius R.Li tvirtina matąs ne vieną alternatyvią įrenginio panaudojimo galimybę. „JetLev“ galėtų būti naudojamas gelbėjimo operacijose, laivų inspekcijos ir remonto darbuose, jis praverstų ir ugniagesiams ar net taikdariams“ - vardija R.Li.

Savo akimis įrenginį bus galima pamatyti šią savaitę vyksiančioje kasmetinėje vandens transporto priemonių parodoje „Boot Dusseldorf“ (Vokietija). Šioje parodoje rekatyvinę vandens kuprinę bus galima įsigyti už 129 tūkst. eurų (445 tūkst. litų).


(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)