Skaitytojo nuomonė. Piratavimas Lietuvoje – laisvas pasirinkimas ar neišvengiamybė?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Darius Žižys 2011-02-09 08:53
Megztukas pasius gi, vaziuos i VDU vargso studento ieskot Na cia siaip i viska labai is vienos prizmes puses zvelgiant parasyta, bet nuomone nebloga. Remiau ir remsiu LM, ir ne tik moraliskai
Pumper 2011-02-09 09:23
Labai džiaugiuosi, kad galima papiratauti. Vat naujausias atvejisp as mane: - planavau pirkti TDU2, bet nusprendžiau, kad būtų protingiau pirma jį išbandyti, todėl palaukiau piratkės. Atsiunčiau vakar ir pamačiau, kad tragedija ne žaidimas ten gavosi - geriau jau TDU1 dar kartą įsirašyti, nes tas geresnis, o be LM būčiau išmetęs ~130 Lt, kaip jau su senesniais geimais buvo nutikę.
Cigaras 2011-02-09 09:31
Seniau būdavo geriau, būdavo galima ir įsigyti tų albumų. O šiaip siūlyčiau autoriui nepamiršti, kad mes esame labai maža šalis. Mūsų rinka yra žymiai mažesnė negu visokių vokiečių ar amerikiečių, todėl mes visada mokėsime daugiau už tokio tipo prekes kurios kainuoja užsienyje.
taskaz 2011-02-09 09:43
Esam europos sajungoj tai ir mokam europines kainas. Muzikos galima isigyti ir uzsienio e-parduotuvese, aisku tam reikia tureti kortele su kuria galima atsiskaityti internete ar paypal tipo saskaita. Lietuviska muzika platinanciu svetainiu taip pat yra, atsiskaitymas pavedimu per banka ar sms zinute, savaime suprantama vienos dainos kaina svyruoja nuo 3 iki 5lt.
unytas 2011-02-09 10:05
jei padaritu palankes salgas pirkt muzika,filmus,zaidimus uz preinama kaina tai piratatoju sumazetu
lauriukas 2011-02-09 10:14
Na žaidimą galima apkeisti, jei gražiai paprašysi ir sakai, kad pas mane nepasileidžia dėl Latga tai visi supranta kad ten stovi dideli pinigai, uz tai jie ir ardosi, tik vat as niekaip nesuprantu, kodel Lietuvoje neleidziama internetu nusipirkti dainu... Del filmu tai mielai einu i kino teatrus ir ziuriu, tik beda kad nieko gero jau nebesukuria (gal mano skonis labai pasikeites) todel puse ju net neverti demesio, o skaitant komentarus apie filma taip pat toks vaizdas susidaro kad kazkas yra papirktas ir raso tuos ispudingus komentarus... Na ir sukure 3D oi kaip cia viskas ispudinga ajajai - asmeniskai nematau jokio tikslo moketi keliais litais brangiau kai tie 3d efektai pasireiskia jog matosi akmuo toliau ar zmogus. Ir galiu pasakyti kad Pjuklas buvo paskutinis 3d filmas i kuri ejau nes nieko ispudingo nepamaciau ko negaleciau pamatyti tiesiog dideliame ekrane, o dar ir tie akiniai nepatogus - ne filmo ziurejimas o diskonfortas...
lauriukas 2011-02-09 10:24
Del kainos tai gi negali jie zymiai mazesniu daryt is ko ACME gyvens? va del salygu tai sutinku pilnai kad butu salygos normalios tikrai sumazetu piratavimas. O kad jie cia milijoninius nuostolius skaiciuoja tai juokas ima, kaip budavo su zilitonu: vienas nusipirko zaidima - visas rajonas zaidzia net nezinai po to kur tos tavo disketes budavo... tai dabar tas pats vienas kitas nusiperka o kiti tiesiog atsisiuncia... Kaip suprantu dar daug kas galvoja jog ziuredamas is filma.in susimoka ir legaliai ji ziuri....
kionig 2011-02-09 10:29
Aisku piratavimo neturime stabdyti. Tegu pirma kvailus skirstytojus ismeta velniop - niekam jie nereikalingi.
Azuolas 2011-02-09 10:36
Atsimenu bandžiau sykį iš amazon nusipirkti ir atsisiųsti vieną dainą mp3. Taip ir nesupratau kodėl lietuviams neleidžia... Juk čia ne koks fizinis siuntinys, o mp3, failas, kurį parsisiunčiu internetu ir pasiruošęs sumokėti $ už tai. Baigėsi tuo, kad galiausiai susiradau tą dainą ir parsisiunčiau per p2p, nemokėjęs niekam nei cento.
FMeskas 2011-02-09 10:57
straipsnis labai geras. kazkas minejo, kad musama i wienus wartus (truputi:)) o moralas sios pasakos... moralas tame, kad lietuvos respublikos valdzia turetu sita reikala twarkyti istatymiskai ir tramdyti latga ir kitas tokio pobudzio institucijas, istatymiskai turetu apibrezti, kad kol nesukuria salygu lietuvos respublikos pilieciams legaliai isigyti muzikinio kurinio, filmo ar panasiai (nekalbu apie europos sajungoje esancius, juk mes lt gyvenam..), tol negali uzdaryti nelegaliu platinimo tasku, nes kaip rase, tikrai musu laukia "„nusikultūrinimo“ praraja". Na bet kadangi musu waldziai lt pilieciai wisiskai nerupi, tai ir toliau bus tokia betwarke.
Cigaras 2011-02-09 11:06
Kelme tu, valstybė negali pati asmeniškai imtis verslo, ar prigimdyti daug žmonių, kad verslininkams apsimokėtų imtis verslo su tokia nupušusia sovietinio mentaliteto rinka. Paimkime kokią mažą šalį kaip Olandija, Belgija ar ta pati Šveicarija. Ten dar du kartus brangiau viskas kainuoja negu Lietuvoje. Bet ten žmonės neverkia dėl tokių dalykų.
lizunas 2011-02-09 11:10
Tavo žiniai, ten žmonės daugiau ir uždirba
lauriukas 2011-02-09 11:15
Paruko ir jiem gerai
Tir4elis 2011-02-09 11:16
Aišku galima prie straipsnio pasikabinėt, bet tikrai sutinku su autoriumi. Nesukuriant legalios alternatyvos naikint tai kas žmonėms reikalinga gali tik "siūlelio tarp ausų" turėtojai. Taigi čia puiki kova su malūnais. Poreikis yra, o pasiūlą naikina. Vadinas uždarysi vienus atsiras kiti. Imsi blokuot vienus standartus siuntimui, bus kuriami nauji. O gal čia "šuo ir pakastas"? Gal taip Latgai ir co naudinga? Pažiūrėkim iš kitos pusės. Žmonės tiesiog verčiami piratauti, o jų darbas gaudyt "piratus". Jei nėra alternatyvos piratavimui vadinas "darbo" niekada nepritrūks ir bus galima ir toliau niekam neatsiskaitinėjant ramiai žvangint pinigėliais ir verkiant dėl "nuostolių" puikiai gyvent tų pačių žmonių sąskaita.. Dėl legalaus pirkimo tai susiduriu su tomis pačiomis bėdomis. Noriu geros kokybės filmo, plius dar režisieriaus versijos, nusitaikau nuo kurios gi čia algos galiu atsidėt pinigėlių ir.. Taigi, kad "ir.." Kaip mat paaiškėja, kad legaliai Lietuvoje negausiu. O internetinės parduotuvės žiūri į mane taip tarsi būčiau kokios Afrikos genties atstovas norintis filmo už saują kriauklyčių. Kas lieka? Ieškau vakarų šalyje kokio draugo/kolegos/giminaičio kuris visgi galėtų man rūpimą filmą/daiktą gaut ir keliaudamas namo pas gimines parvežt. Kas iš to laimi? Tikrai ne aš (vargas su gavimu) ir ne Lietuva (mano pinigai išeina lauk maitindami pardavėją ir per mokesčius šalį kurioje jis yra). Kas lieka? Laimi tik Latga kuri mane bando pagaut jei man trūksta kantrybė ir drauge kartu su kitais tautiečiais tiesiog parsisiunčiu tą filmą kokiu nors piratiniu būdu. Laimi nes tuo pateisina savo egzistavima.. Klausimas tik kam tokia "parazituojanti: organizacija reikalinga jei iš jos daugiau žalos nei naudos.. Ar ne geriau paruošt sistemą, kad tą pačią Linkomaniją atsivadint į LT ir paprasčiausiai legalizuot imant kai kokį mokesti tiems patiems "vargstantiems" autoriams ir dalį sumos mokesčių pavidalu duodant valstybei. Jei bent pusė ten esančių aktyvių vartotojų sutiktu mokėt nedidelį, na, kad ir mėnesinį mokestį, susidarytu laaabai jau nemenkos sumos tiek tiems "autoriams", tiek valstybei.. Išlaidų faktiškai jokių, o pinigai eina. Tik susidaro įspūdis, kad to nelabai reikia. Juk kam reikalingas "sargas" jei "vagys" nustoja "vogt"?
dalgis 2011-02-09 12:07
kazka autorius maiso, is visu populiariausiu e-parduotuviu galima pirkt muzika, ir nereik jokio paypal, tiesiog galiojancios Visa kuria jau visi bankai isduoda.
Azuolas 2011-02-09 12:26
Kalba ne apie atsiskaitymo būdus, o apie tai, kad daugybės prekių nesiunčia į Lietuvą. Tiesiog yra sąrašas šalių kurias aptarnauja, kurių ne. Ir ne tik "fizinių prekių", bet, kaip jau minėjau, net parsidownloadinti mp3 iš amazon negaliu.
MindaugasV85 2011-02-09 14:47
Taip daryt negalima dėl labai paprastos priežasties: aš susimokėjau mėnesinį mokestį (tarkim 10 litų, na kad ir 100Lt) ir siunčiuosi viską iš eilės. Parsisiunčiu windows, kurie kainuoja ~500Lt, parsisiunčiu autocad pilną paketą, kurio kaina virš 10.000Lt, parsisiunčiu kitos profesionalios programinės įrangos, filmų, muzikos... Ir manęs niekas negali teisti: juk aš už visa tai "susimokėjau". Čia panaši situacija kaip ir su cd/dvd/usb atmintinių apmokestinimu. Jeigu ten kažkokią dalį nuo laikmenos kainos atiduoda "vargšams dainininkams", tai taip išeina, kad aš jų muziką galiu rašytis į tas atmintines ir nesukti galvos dėl piratavimo - aš juk už tai susimokėjau. Dėl šios priežasties šitas įstatymas (jau seniai galiojantis) yra absurdiškas! Tad gal nesukurkime dar 1 ir dar daugiau absurdiško "legalizuojant" LM
Ultimadness 2011-02-09 14:53
Pumper: galima atsisiusti demo ir/arba paziureti gameplay youtubei. Siek tiek gaila visu muzikantu ir game maker'iu, nes mes juos laabai skriaudziame. O siaip tai uz zaidimus labai daug praso pinigu: pvz uz sc2 sumokejau 219lt atrodo. Sakykim as gaunu 800lt i men, tai reiskia visus per savaite uzdirbtus pinigus turiu isleisti ant zaidimo, kad netapciau vienu is daugelio piratu. p.s. manau jei piratavimas sustotu, virtualiu prekiu kainos zymiai sumazetu.
Pumper 2011-02-09 15:15
Kas jau kas, bet kainos dėl piratavimo nebuvimo tai tikrai nemažėtų. Galimas tik atvirkštinis variantas: sumažėjus kainom, sumažėja piratavimo mastai. Tereikia pažiūrėti, kiek žaidimų parduodama per Steam išpardavimus ir kiek filmų/muzikos/geimų parduodama per Black Friday išpardavimus amazonėj ir kitur. Demo dabar dažniausiai nebedaro (o jei daro, tai tik konsolėm), todėl neįmanoma išbandyti, o ir šiaip iš demo labai sunku tikrą įspūdį apie žaidimą susidaryti (pvz. Mafia 2 demo geras, dėl ko preorderinau už 150lt, bet labai nusivyliau pilna versija ir, jei prieš tai būčiau išbandęs piratkę, būčiau žinojęs, kad daugiau 50lt jis nevertas). Apie gameplay video išvis patylėsiu.
Tir4elis 2011-02-09 15:37
Aš juk rašiau, kad palikt LM reiktu tik tai kas priskirtina tiems "vargstantiems" menininkams, o kitko prie legalių daiktų netraukt. Media tskant .