Skaitytojo nuomonė. Piratavimas Lietuvoje – laisvas pasirinkimas ar neišvengiamybė?  (30)

Pastarosiomis dienomis vėl išgirdome naujienų apie Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūros (LATGA-A) kovą prieš bylų apsikeitimo puslapius – buvo užšaldyta „Linkomanija.net“ svetainės sąskaita, į kurią vartotojai galėdavo pervesti paramą tinklalapio veiklai. Šis įvykis privertė mane susimąstyti: ar tikrai pradedame kovą prieš piratavimą nuo ten, kur reikia?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Peržiūrėjau daugiau nei dešimties internetinių muzikos parduotuvių tinklalapius, įskaitant tokius gigantus muzikos pramonėje kaip „iTunes“ ar „Amazon“. Nė viena jų nesuteikia galimybės nusipirkti dainos ar albumo Lietuvos gyventojams t.y. mums paprasčiausiai nėra įmanoma įsigyti legalų muzikos kūrinį internete. Negalėtume nusipirkti ir filmo ar muzikinio klipo – tuo prekiaujantys tinklalapiai taip pat neteikia paslaugų mūsų šalyje. Nors praktiškas lietuvis pagalvotų, kad klipą nemokamai galima pasižiūrėti internete, tačiau ir čia iškyla nesklandumų – populiariausioji vaizdo įrašų svetainė dažnai draudžia žiūrėti tam tikrų atlikėjų kūrinius Lietuvoje.

Iškyla klausimas – kaip įsigyti legalios muzikos, filmų ir kitų gėrybių, kurių autorių teises taip smarkiai gina LATGA-A? Padėsiu jums tai įsivaizduoti, iliustruodamas šią situaciją lengvai suprantamu pavyzdžiu.

Tarkime, kad panorome įsigyti vasario pradžioje pasirodantį naują Lady Gaga singlą. Šią atlikėją pasirinkau, kaip patį prieinamiausią variantą – jos „The Fame Monster“ buvo geriausiai 2010m. pasaulyje parduodamas albumas (5.9mln. kopijų). Taigi, ar mes galėsime nusipirkti šią dainą? Deja, bet ne - Lietuvoje muzikos parduotuvės bei didieji prekybos tinklai neparduoda Amerikoje taip populiarių singlų (angl. single - dainos keletas versijų, parduodamos atskirai nuo albumo).

Šiuo atveju turime keletą pasirinkimų: sulaukti, kol pasirodys visas albumas su jame esančia daina ir nusipirkti jį; parsisiųsti nelegalų kūrinį iš interneto; laukti ir klausyti radijo – galbūt ten išgirsime mūsų trokštamą dainą. Tačiau vertėtų atkreipti dėmesį – jei esate taksistas ir klausysite radijo atsidaręs langą, saugokitės LATGA-A darbuotojų – jie gali jums išrašyti baudos kvitą už nelegalų muzikos transliavimą. Na, bet nenukrypkime nuo temos į muzikos kūrinių panaudojimo ypatumus.

Tarkime, geros valios lietuvis vartotojas nusprendžia palaukti gegužės mėnesio, kol pasirodys visas naujasis Lady Gaga albumas su jame esančia daina, kurios laukėme nuo vasario mėnesio. Kadangi albumo internetu įsigyti negalime, teks palūkėti, kol mūsų prekybos tinkluose pasirodys kompaktinis diskas. Remdamasis savo ankstesne patirtimi galiu teigti, kad tai užtruks apytiksliai du mėnesius.

Spėjo atėjo ateiti liepa, ir ką gi mes matome – 10 JAV dolerių internete kainuojančio albumo kaina mūsų prekybos tinkluose svyruoja nuo 40 iki 60 Lt.

Taigi, negana to, kad mūsų šalies gyventojų vidutinis uždarbis smarkiai skiriasi nuo Vakarų šalių ir albumo laukėme kelis mėnesius nuo jo pasirodymo, mes dar turime mokėti 2 –3 kartus didesnę kainą nei kiti pasaulio vartotojai. Be to, čia pateikiau patį palankiausią scenarijų – didžiosios dalies atlikėjų kūryba mūsų šalies net nepasiekia.

Štai kas laukia lietuvio, kuris sumanys įsigyti legalų muzikos kūrinį. Visa tai beveik prilygsta kryžiaus keliui, kurį teko nueiti vienos gerai žinomos pasakos herojui.

Nežinau, kaip Lietuvos muzikos rinką įsivaizduoja LATGA-A atstovai ir kas dedasi jų galvoje, tačiau siekis uždaryti bylų apsikeitimo puslapius, kol nėra sukurtas legalių kūrinių įsigijimo mechanizmas, prilygsta šakos, ant kurios pats sėdi, pjovimui. Galbūt mes ir nenorime sėdėti, tačiau neturime pasirinkimo – apačioje nyki „nusikultūrinimo“ praraja.

Tad visi ir toliau esame priversti naudotis mūsų liaudžiai gerai žinomais metodais, kol autorių teisių gynėjų galvose atsiras kas nors daugiau, nei raudonas siūliukas, prilaikantis ausis.

Ignas Rakauskas

Vytauto Didžiojo universiteto
Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto
I kurso politikos mokslų studentas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
Autoriai: Ignas Rakauskas
(2)
(0)
(2)

Komentarai (30)