Nuo fantastikos link realybės: 10 metrų dydžio lietimams jautrus ekranas (Video)  (5)

Dar praėjusį mėnesį „YouTube“ portale pasirodė vaizdo įrašas, kuriame demonstruojamas tiesiog gigantiško dydžio lietimui jautrus ekranas. 10 metrų ilgio, bei 2,8 metro pločio ekraną sukūrė grupė studentų iš Groninghemo universiteto esančio Nyderlanduose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Už ekrano yra įmontuoti šeši aukštos raiškos projektoriai, šešios vaizdo kameros bei 16 infraraudonųjų lempų (sudarytų bendrai iš 1000 šviesos diodų), kurios už ekrano yra išdėstytos per visą jo plotį. Kiekviena kamerų pora (iš viso trys poros) yra prijungta prie trijų senos gamybos stacionariųjų kompiuterių, kuriuose veikia unikalaus kodo programinė įranga apdorojanti gautus duomenis.

Ketvirtasis, papildomas kompiuteris atsakingas už gautų bei apdorotų duomenų kombinavimą bei perdavimą pagrindinei vizualizacijos sistemai. Pats ekranas yra lenktos formos (135 laipsnių kampu), jo raiška siekia 4900 x 1700 vaizdo taškų. Ekrano vaizdo vėlinimas – iki 50 ms, jis gali atpažinti iki 100 prisilietimų prie jo paviršiaus vienu metu. Pasak kūrėjų, prisilietimų vienu metu skaičius gali būti ir didesnis, tačiau dėl naudojamos senos kompiuterinės įrangos žymiai padidėja reagavimo laikas.

Tikriausiai net neverta minėti – ekranas yra koncepcinis ir kol kas tikriausiai naudojamas akademiniams tikslams, todėl jo įsigyti bent jau artimiausius metus tikrai nebus galima. Vis dėlto pasigrožėti jo veikimu galite jau dabar, peržiūrėję žemiau pateiktą vaizdo įrašą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MobiNews.lt
MobiNews.lt
Autoriai: Ugnius Babinskas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)