„The Pirate Bay“ įkūrėjas Peteris Sunde: piratavimo išnaikinti neįmanoma, jį reikia legalizuoti

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Pumper 2011-03-06 09:37
O dabar paaiškink mum, kodėl žmonės filmus žiūri kino teatruose, perka DVD, perka muzikos CD ir MP3, eina į koncertus, perka žaidimus ir programas? Gi VISI turi vienodas galimybes gauti nemokamai. Kame čia reikalas?
PWE 2011-03-06 10:41
. Va taip. Žinoma variantas su legaliu piratavimu (su galimybe atsilyginti autoriams) skamba viliojančiai, nes leistu nusijoti visokius gerai išreklamuotus šūdprojekčius. Tačiau ar nemanote, kad dėl šio dalyko būtų iki neįmanomų aukštumų užkelta įėjimo į šią rinką kartelė (t.y. iš šio užsiėmimo išgyventų tik tos rinkos genijai ir neliktų vietos vidutinybėms ... ką jau kalbėti apie šios rinkos megėjus) ?
Arns 2011-03-06 10:51
O kur garantija jog iš 1000 atsisiuntusių, tarp jų 500 naudojančių pagal paskirtį, sumokės kūrėjams pinigus? Kas iš to jog reklamuojama firma, bet jei ji negauna pinigų? Turime Lietuvoje jau kartą žmonių, kurie pradėjo nuo nelegalių xp windowsų, dabar jau naudoja W7 ir nė karto Microsoft kompanijai už produkciją nesumokėjo nė cento, nors jau dešimtmetis kaip jų programomis naudojasi, jomis dirba darbus ir t.t.
Analog 2011-03-06 11:30
O tai komunizme ne viskas - nemokama?
nondescript 2011-03-06 12:03
Sakyk ką nori, bet tas reklamos faktorius vis tiek veikia, firmos reklamai dažnai išleidžia daugiau, nei kainuoja sukurti patį produktą, o čia nors reklama kartais ir neatneša materialios naudos, bet išgarsina firmos vardą (kiek tokių pvz., kai programa išpopuliarėjo vien torrent'ų dėka?).
PWE 2011-03-06 12:24
" o jei rimčiau, tai realiame komunizme kadangi visi lygus (aš nekalbu apie kapitalizmo/komunizmo hibridą Kinijoje), tai paprastas eilinis žmogelis neturi šansų legaliai tapti turtingu (t.y. naudodamas savo sugebėjimus ar/ir žinias ar/ir sunkų darbą gauti tokį atlygį, kurio jis vertas), kad ir kaip stengtusi Nebent patapsi gerbiamas komunistų partijos pakalikas ar panašiai...
Arns 2011-03-06 12:48
nondescript, nežinau kokiame pasaulyje u gyveni, bet akivaizdu jog ne šiame. "Jokių, bet ar tie 500 būtų sumokėję, jei neturėtų galimybės atsisiųsti?" tai tik paralelineme pasaulyje atrodo jog turėtu veikti, iš tiesų, žmogus jau turintis daiktą, neperka jo antrą sykį. Tarkime imkime žaidimus. Peržaidi per metus tarkime 50 naujų žaidimų, kiek jų nusipirksi? Peržvelkime interneto forumus apie žaidimus, praktiškai visur sutiksi tokius atsakymus "geras žaidimas, bet nevertas pinigų, gal po dešimties metų kai atpigs nusipirksiu", "na aš jį jau peržaidžiau, o žaidimų dėžučių neturiu kur padėti", "nieko nieko, bet kelis kartus to paties aidimo nežaisiu, gi išleidžia vis naujų" ir pan. Tas pats ir su filmais. Daug didesnė tikimybė jog žmogus peržiūrėjęs filmą kino teatre jį įsinorės turėti namuose(jei patiko filmas), nei jau parsisiuntęs ir peržiūrėjęs patogiai namuose, brausis į kino teatrą. Kitas dalykas, ką torentai išpopuliarino? Visi iš jų "pučiasi" pripažintas produkcijas kaip windowsus, photoshopus, ofisus, naujausius filmus. Kiek pvz linkomanijoje rasi įkeltų filmų, kurie rodyti tarkime "Kino pavasario", "Šiaurės šalių festivalio" ir pan rodytų filmų? Maksimum po vieną du iš viso kas parodyta. tarkime tinklalapyje last.fm pradedančiųjų grupių dainas gali siųstis nemokamai. Kiek girdėjai grupių, kurios pasakotu jog pradėjo savo kilimą nuo tokios svetainės? Nesikvailinkim, piratavimas nėra Tado Blindos žygdarbių darymas.
nondescript 2011-03-06 13:29
Dar kartą pasikartosiu, niekas prie kraštutinumų neina, čia tolima ir neįgyvendinama utopija. Bet tarkim dabar iš torrent'ų tu gali atsisiųsti ką nori (tam pačiam the pirate bay gali rasti visą kino pavasario repertuarą), ir dėl to nukenčia vienetai (nebent kai filmas pasirodo prieš premjerą). Piratai tiesiog yra atsvara autorinių teisių savininkams, kuri pristabdo nekontroliuojamą kainų augimą.
Pumper 2011-03-06 13:48
Vat šitą kai perskaičiau, tai iškart į galvą atėjo tikrų krikščionių populiarus pasakymas: "jei žinočiau, kad nėra Dievo, eičiau žudyti". Ta pati situacija. Žmonės kažko nedaro tik dėl to, kad bijo bausmės - bet čia jau kiekvienas pagal save vertina. Jei kažko nedarai tik dėl Dievo, įstatymo ar kt. baimės, tai neturi jokios teisės apie kažkokį moralumą kalbėti, nes pas patį moralės, žmogiškumo ir elementarios logikos =0.
Arns 2011-03-06 13:56
Beveik tikiu, kad piratai stabdo augimą. Matyt reiktu duoti ordiną Gelažnikui duoti, kad jis savo pardavinėjamomis klastotėmis stabdė prabangių prekių brangimą. Norėčiau pamatyti statistiką, kiek siejasi Windows kainos su jų piratinėmis kopijomis rinkoje... Kaip sakiau, ir kaip pats beje kalbi, piratai rinkos nesukuria, piratai rinkoje beveik nedalyvauja(t.y tas pats, kaip uoliai tikintysis sakytu jog dalelė lyjančio lietaus yra Dievo pagalba siunčiami į žemę). Ir tik utopija, kad legalizavus piratus, iš jų būtu galima išgyventi kūrėjams, jog jie atrinktu kas yra kas rinkoje(t.y atsijotu Š nuo ne Š)
blizzard 2011-03-06 13:57
Galima būtų pridėti ir tai kad kaip tik dėl piratavimo mastų vis dar paklausios tokios prekės kaip usb raktai, išoriniai ir vidinei HDD, dc/dvd diskai . Taipogi ir spartusis internetas kaip tik tam ir pritaikytas. Vienintelei kurie čia nukenčia yra perpardavinėtojai, prodiuseriai ir visi kiti kurie gauna procentėlį nuo parduodamos kurybos. Žinoma ir reklamos industrija ko gero nelabai patenkinta kuomet pigiau įdėt kažką į youtube negu kreiptis pas juos, kad jie įdėtų į youtube.. Patys autoriai puikiai išsiverčia ir be tokių spekuliantų. Na o last.fm nelabai tikęs tavo pavyzdys. Šiuolaikinės muzikos kūrėjai tokiais būdais kaip nemokamos dainos, įvairūs tinklalapiai, tas pats youtube ir populiarėja. Nenueisi į įrašų kompaniją ir neparėksi kad tu nori jog jie įrašytų tavo kompaktą, nes pagal tave daug kas jį pirks.. pirma turi kažkiek išgarsėt kad tave prileistų prie įrašų kompanijos. Nebent ten į kokią praktiškai nežinomą eisi.. kitas dalykas dabar kaip internetas yra daugialis kūrėjų naudojasi internetinėmis parduotuvėmis kad parduotų savo kūrybą. Internetas yra vieša erdvė, todėl dar kartą pasikartosiu, informacija internete tolygi informacijai gatvėje.. gatvės muzikantai groja visiems praeiviams ir nesiskundžia. Mano reikalas duoti jam pinigų ar ne, jeigu jis nenorėtų kad aš girdėčiau tą kūrinį už dyką, jis jo negrotų gatvėje. Visai kita kalba jeigu aš tą kūrinį iš jo pavagiu, tai yra uždedu savo pavadinimą ir paplatinu kaip mano, tada suprantu kad tai vagystė, na o dabar tai tik reklama.. Reikia pagaliau suprast kad tai kas yra internete tolygu tam kas yra gatvėje. Internetas ne tavo vieno namai. vertingų daiktų gatvei niekas nemėto ir juos saugoja. Tas pats ir čia, kas nenori kad jų kūryba būtų vagiama tas žino kaip to išvengti.
zamzungas 2011-03-06 14:10
Įdėsiu pora taiklių ir lengvai pastebėjimų. Kažkas minėjo Gelažniką, tačiau jis su tuo visai nesusijęs, nes piratavimas vyksta internete kai už dyką platinamos originalo kopijos nieko nenuslepiant, o Gelažniko veikla vadinama klastočių pardavinėjimu teigiant, kad tai originalas kas lygu sukčiavimui.
Budulis 2011-03-06 14:16
Teisingai pasakyta, kad tas kas yra internete, is esmes tas pats, kas gatveje. Kadangi kopijuoti skaitmenini turini yra labai lengva, reikia pardavineti ne turini, o paslauga. Gerai irengti kino teatrai, pramogu parkai, koncertai ir t.t. galima traktuoti kaip paslauga, kurios eilinis vartotojas "nenusikopijuos" ir "nenusines" namo. Piratavimo ispopuliarejimas is esmes terodo, kad senasis verslo modelis mire. Tad reikia keisti verslo modeli, o ne keikti vartotojus, kurie viso labo elgiasi taip, kaip diktuoja elementari ekonomine logika. Kuriniu autoriai nuo to nesuzlugs, tiesiog turi pasikeisti verslo modelis.
Arns 2011-03-06 14:19
blizzard, o kaip autorius? procentas ir gana nemažas nuo parduotos produkcijos keliauja būtent autoriui. Dalis kompozitoriui(jei pats dainininkas nesugeba geros dainos pasirašyti). Taigi, nukenčia daug kas. O tavo palyginimas su gatvės muzikantu iš vis pritrenkiantis. Ar tas muzikantas savo noru dalina muziką visiems kas eina gatve? Taip. Tai gal ne mes spręskime, o leiskime autoriui nuspręsti ar jis nori dalinti muziką, filmus, žaidimus, programas nemokamai, už simbolinį atlygį ar sukti verslą. Dabar prieiname iki to, kad kelis mėnesius filmuotas kokybiškas filmas prilyginamas pauglio penkiaminučiam prisėdimui prie photoshop'o(beje, irgi nelegalaus) bei sukurtu trumpo flashinio filmuko. Abu skaitmeniniai, abu gali būti internete, abu yra kūryba. Bet vienam sugaišta daug darbo, išleista daug pinigų tikintis kad atsipirks, lyginamas su darbu kuris ir nebuvo kurtas tikintis jog atsipirks(ypač jei išlaidų net nebuvo). Beje, einu gatve ir randu piniginę. Savaime aišku kad ji ne gatvės. Tai kam ji ir jos turinys priklauso, savininkui ar radėjui? Tik nepradėkim vaikiškai filosofuoti kad realus daiktas nuo kūrybos skiriasi, ir kūryba tai toks dalykas, kuriuo net užpakalio "po reikalo" nusivalyti negalima...
Arns 2011-03-06 14:35
Zamzungas, o tu jau nuo temos nušokai su paveikslėliais. 1. ekologijos temai tinkama. Bet prie ko jis šioje diskusijoje? Esmė tame, kad piratas už paslaugą nesusimoka. Ir jei už paslaugą mokama, tada jokio skirtumo ar perki pakuotę su informaciją ar perki skaitmeninį pakuotės turinį su ta pačia informacija. 2. Vėl vaikiškas piešinukas. Dabar bereikia jog kokiam rwc paaiškintumėte jog jis vagia jūsų pinigus, nes yra programuotojas, t.y nieko realaus, ką į rankas būtu galima paimti, nekuria, bet iš kažkur už tai gauna pinigus. Beje, taip išeina internetinės vagystės iš banko sąskaitų nėra vagystės, juk realaus nėra, ir pinigai iš apyvartos nedingsta, tik persikelia kažkur kitur.
Budulis 2011-03-06 15:01
Arns, svetima pinigine gatveje ar pinigai nurasyti nuo saskaitos nera tas pats, kas kurinio kopijavimas. Tie paveikslelai kaip tik ta ir nori pasakyti. Tai yra skirtingi dalykai.
RiMuSaS 2011-03-06 15:14
As manau tokia realybe internetas viesa erdve ir nieko cia nepakeisi. Beje kokios imones , bendroves .... subankrotavo del Piratu veiklos ?? Ar muzikos ir filmu industrijos sulu pelnai sumazejo ?
Arns 2011-03-06 15:29
Bingo, priėjom išvadą, vogti, bet ne po daug, iš milijonierių ir milijardierių galima. Koks skirtumas ar jie penkis tūkstančius "pames" ar išleis kam nors...
Budulis 2011-03-06 15:35
Arns, tu vis apie ta pati. Nera cia jokio vogimo. Yra tik nesankcionuotas kopijavimas. Ir tai yra skirtingi dalykai.
Analog 2011-03-06 15:46
Bet tai žiūriu, koks pasišventęs kapitalistas, tas Arns