Krovininių konteinerių „pomirtinis gyvenimas“ jūros dugne  (7)

Monterėjaus įlankoje (Kalifornija, JAV) prasidėjo neįprasta trijų dienų ekspedicija. Jūrų biologai stebės, kas nutinka vandenynų floros ekosistemoms, kai į vandenyno dugną nugrimzta konteinervežių netyčia pamesti krovininiai konteineriai. Žinoma, tai ne Baltijos jūroje kadaise skandinta cheminė ar kito pobūdžio ginkluotė. Tačiau, turint omenyje tai, kad pasauliniame vandenyne per metus išbarstoma po 10 tūkst. tokių „dėžučių“, tyrėjų tikslas neatrodo visai beprasmis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2004 m. vasario 25 d. į Los Andželo uostą plaukusį konteinervežį „Med Taipei“ Monterėjaus įlankoje užklupo štormas, kurio metu bangų aukštis siekė net 9 metrus. Audros metu iš įtvirtinimų išsilaisvino ir jūron nugarmėjo 15 konteinerių, kuriais buvo gabenami vežimėliai neįgaliesiems, padangos, rūbai ir perdirbtas kartonas. Tai ir turėjo būti istorijos pabaiga, jei ne povandeninis aparatas „Ventana“, priklausantis Monterėjaus įlankos vandens tyrimų institutui. Juo plaukę mokslininkai 2004-ųjų birželį aptiko ir nufilmavo vieną iš nuskendusių konteinerių. Vaizdo kadruose buvo aiškiai matyti krovinio numeriai – tokių įrodymų pakako iš konteinervežio „Med Taipei“ operatorių išsireikalauti rekordinę kompensaciją. Dalis pinigų buvo skirta moksliniams dugno ekosistemų stebėjimams, siekiant išsiaiškinti, kaip jas galėjo paveikti dugnan nugrimzdęs dešimties metrų ilgio konteineris. Mokslininkai nauju povandeniniu aparatu „Doc Ricketts“ skaičiuos konteinerio teritorijoje apsigyvenusius giliavandenius gyvūnus, tirs aplink konteinerį slūgsančių dugno nuosėdų biologinę ir cheminę sudėtį.

Metalinė dėžė guli 1300 metrų gylyje. Kaip ir daugelis vandenynų dugno objektų, konteineris turėtų būti gausiai apaugęs dumblu ir nuosėdomis. Jei 2004 m. vaizdo įraše konteineris atrodė švarutėlis, dabar jo išvaizda gali būti pasikeitusi kardinaliai: paviršiai gali būti nusėti jūros aktinijų ir giluminių jūros koralų, kuriose neršia žuvys ir kiti giliavandenės jūrų faunos atstovai. Visai realu, kad konteinerio nugrimzdimo vietoje susiformavo nedidukas naujas dirbtinės kilmės rifas.

Atrodytų, kas čia blogo? Laimei, šiuo konteineriu buvo gabenamas padangų krovinys. Tačiau neretai konteineriais gabenamos ir nuodingos medžiagos. Jei per metus jūros dugne atsiduria po 10 tūkst. tokių konteinerių, iškyla ir kitas pavojus: visai realu, jog seklesnėse laivybos vietose jie gali virsti pavojingais, dugnu keliaujančiais „rieduliais“, ant kurių gali užplaukti laivas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)