„Nokia“ pripažįsta, jog sandėris su „Microsoft“ gali nepavykti  (25)

Užpildytame kompanijos „Nokia“ 20-F dokumente JAV vertybinių popierių ir biržų komisijai pateiktame (angl. U.S. Securities and Exchage Commission) kompanija išdėstė argumentus, dėl ko jiems galėtų nepasisekti jų vėliausias sandėris su „Microsoft“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

20-F dokumentus užsienio kompanijos privalo užpildyti, nurodamos esamą situaciją, kuri, bent jau pačios „Nokia“, nėra laikoma visiškai saugia. Kompanija pateikė keletą priežasčių dėl ko jų ir „Microsoft“ sandėris dėl „Symbian“ iškeitimo į „Windows Phone 7“ per du metus gali nepavykti.

„Windows Phone“ sistema yra labai jauna, iki šiol ji pardavinėta tik aukštesniųjų telefonų rinkoje, todėl plačiai nėra išmėginta konkurencija pigesnėse rinkose, bei tarp „Android“ ir „Apple“. Dėl to susitarimas su „Microsoft“ gali nepasisekti kuriant konkurencingą išmaniųjų telefonų liniją“, – dokumente oficialiai svarstė „Nokia“.

Šiuo metu kompanijos dar nepasirašė galutinės sutarties, tačiau „Nokia“ ruošiasi laikytis plano. Jis ganėtinai pavojingas ir vienintelis kompanijos saugiklis yra įsipareigojimas toliau pardavinėti „Symbian“ telefonus, kol ši sistema yra pelninga. Tai, pasak kompanijos, nereiškia, jog jie abejoja „Windows Phone“ sėkme, tačiau iš vartotojo pusės atrodo kitaip. Tokią kompanijos situaciją galima laikyti pokerio žaidimu ir jei jiems neiškris geros kainos tūzas, kompanija be abejonės praloš.

Apie kainą užsiminėme ne be reikalo. Iki šiol naudota „Symbian“ neturi licencijos mokesčio, „Windows Phone 7“ kaip ir „Windows“ kainuoja, o už tai turės sumokėti pirkėjas. Be to, programa reikalauja mažiausiai 1Ghz spartos procesoriaus, 256Mb darbinės atminties, itin gero ekrano. Šių reikalavimų privalės laikytis „Nokia“ ir jei atsimintume pirmąjį „Nokia“ liečiamą „Symbian“ telefoną, modelį 5800, kuris buvo pristatytas 2008 metais, jo specifikacijos buvo mažų mažiausiai dvigubai menkesnės. Taip pat, šis modelis tapo daugelio kitų „Nokia“ išmaniųjų telefonų protėviu, modelio pasekėjai neseniai išleisti X6 ir C6 telefonai netoli pasiyrę technikos jūroje, tad „Windows Phone“ bus bemaž dvigubas techninis šuolis, tad kaip dėl galimo dvigubo kainos šuolio?

Tiesa ta, jog tai vėlgi priklauso tik nuo „Microsoft“. Per ketverius metus techninės įrangos kaina krenta dvigubai. Pirmasis „Windows Phone“ telefonas iš suomių, kuris greičiausiai pasirodys 2012, bus dvigubai pažangesnis, tačiau, taip pat dvigubai pigiau kainuosiąs pagaminti negu 2008-aisiais. Tuomet vienintelė bėda – programinė įranga.

Šiuo metu nežinoma kiek sutartis bus naudinga „Nokia“ ir kokios privilegijos teks šiam gamintojui dėl jo masto. Vieną jie jau gavo iš „Microsoft“. Jie sumokėjo vieno milijardo JAV dolerių užmokestį „Nokia“ už jų sistemos pasirinkimą, tačiau tai vargu ar išlygina naudų svertus. Pinigų neužteko atsverti net sumai, kurios „Nokia“ neteko dėl kritusių akcijų kainų po sukirtimo rankomis su „Microsoft“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mobium.lt
Mobium.lt
Autoriai: Antanas Dapkus
(0)
(0)
(0)

Komentarai (25)

Susijusios žymos: