Internetas vėl nominuotas Nobelio taikos premijai  (12)

Praėjusiais metais dideliam visuomenės nustebimui internetas buvo nominuotas Nobelio taikos premijai. Tiesa, tada premija suteikta Kinijos žmogaus teisių aktyvistui Liu Xiaobo. Atsižvelgiant į interneto poveikį šiandieniniam pasauliui, visiškai nenuostabu, jog jis šiam garbingam apdovanojimui nominuotas dar kartą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiais metais internetas sulaukė 241 nominacijos – keturiomis daugiau, lyginant su praėjusiais metais (237). Kas konkrečiai yra atsakingas už nominacijų skyrimą? Šiame processe dalyvauja tarptautinių parlamentų atstovai, ankstesni laureatai, politikos mokslo atstovai. Tačiau konkretų laimėtoją išrenka iš penkių narių susidedantis Norvegijos Nobelio Komitetas. Šį kartą internetas nominacijų sulaukė iš reikšmingų organizacijų ir asmenų, tokių kaip Rusijos žmogaus teisių grupė „Memorial“, Europos Sąjunga, „WikiLeaks“ bei Afrikos žmogaus teisių aktyvistė Sima Samar.

Kadangi negalima išskirti jokio atskiro asmens, tapatinamo su „interneto“ sąvoka, šio tipo nominacija gali sukelti šiokių tokių prieštaravimų. Tačiau negalima paneigti, jog šiais metais būtent interneto dėka taikos labui buvo nuveikta daug reikšmingų darbų. Pavyzdžiui, prieš kelias savaites visą pasaulį nustebino tai, kad Egipto diktatūrinį režimą sudrebino būtent socialinių tinklų skatinama revoliucija. Žinoma, internetas turi ir gausybę neigiamų aspektų, tačiau gerųjų taip pat negalima pamiršti.

2011 metų Nobelio taikos premijos laureatas bus paskelbtas spalio mėnesį ir jam bus skirtas 10 milijonų Švedijos kronų prizas (apie 4 milijonai litų). Lieka tik vienas klausimas – kam šis prizas atiteks, jei laimėtoju bus paskelbtas internetas? Kaip manote jūs, ar internetas nusipelnė šio apdovanojimo?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)