Piratiniai 3D filmai – jau ne už kalnų  (10)

Siekdamos privilioti žiūrovus naujausius filmus pamatyti kino teatruose, studijos ir teatrai lošia 3D kino korta, rašo NewScientist.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš pirmo žvilgsnio, šis žingsnis suprantamas – šiai industrijai reikia veiksnio, galinčio pritraukti tuos klientus, kuriems jau dabar prieinami nelegalūs filmų persisiuntimo puslapiai. Nelegaliai parsisiųstus filmus jie gali žiūrėti naudodami prabangias namų kino sistemas, užtikrinančias aukštą kokybę, ir neleisti pinigų kino bilietui.

Tačiau ar 3D filmai, kuriems žiūrėti reikia specialios elektroninės ir programinės įrangos, pritrauks žiūrovus ir sustabdys galimus piratus?

Turbūt ne, teigia Wayan'as Palmieri, vyriausiais „Digital Revolution“ studijos, gaminančios 3D produkciją, technologas. Anot jo, kadangi šiandieniniai filmai naudojimui namuose žiūrovus pasiekia skaitmeniniu formatu – arba „Blu-ray“ diskuose, arba parsisiunčiamose bylose, nuo programišių ir interneto piratų jie nėra apsaugoti. Ir tai tik laiko klausimas.

„Šiuo metu tai [piratavimas] užburtas ratas, tačiau nematau galimybių, jam greitai nutrūkti. Atsiras piratinių 3D „Blu-ray“, esu tuo įsitikinęs 100 proc.“, – sako W. Palmieri.

Ir tai jau tam tikru mastu vyksta. Neseniai pasirodžiusius filmus, tokius kaip „Piranijos 3D“ ar „Jackass 3D“, jau galima parsisiųsti internete. Tačiau dažniausiai tai 2D bylos, perkeltos iš DVD diskų, o tuomet paverstos į 3D. Tokio formato filmą galima žiūrėti bet kokiame ekrane, pakanka akinių su raudonos ir mėlynos spalvos stiklais ir specialios programos, tokios kaip „StereoMovie Maker“ ar „AviSynth“.

Tačiau sudėtingiau 3D filmus nukopijuoti tokiu formatu, kurį naudoja „3D-ready“ televizoriai, kurie projektuoja tą patį vaizdą dviem šiek tiek skirtingais kampais.

„Šiuo metu nėra jokio duomenų formato, galinčio visiškai atkurti 3D patirtį, ar bent jau aš tokio neradau“, – teigia filmus iš DVD perkėlinėjantis kompiuterių entuziastas Ericas iš Londono, Kanados, nenorėjęs atskleisti savo pavardės.

Tačiau piratauti naujus DVD formatus netrukus bus lengviau. Lapkritį kinų bendrovė „Fengtao Software“ išleido naujausią savo gaminį „DVDFab“, kuris, kaip teigiama, yra pirmasis, galintis nuskaityti ir konvertuoti 3D „Blu-ray“ diską į bylą, kurią bus galima peržiūrėti per bet kokią namų sistemą.

Nelegalūs 3D filmai kino teatrams didelės konkurencijos dar nesudaro, nes 3D televizorių paklausa vis dar maža. Tačiau padėtis gali keistis, kai televizoriai ims pigti, technologijos tobulės bei pasirodys vis daugiau filmų. Praėjusiais metais didžiuosius ekranus pasiekė 25 3D formato filmai, šiais metais planuojama išleisti 39. Ironiška, tačiau pristatydamos vis daugiau 3D filmų, studijos sukuria paskatą interneto piratams tobulinti savo sugebėjimus ir sulaikyti kino mėgėjus namuose.

Neabejojama, kad 3D filmų piratavimas netrukus bus toks pats įprastas reiškinys kaip ir 2D filmų, teigia Sara Mora Ivicevich iš „Digital Revolution“.

„Bus trumpas laiko tarpas, kai žmonės, kurie investuoja pinigus į 3D rodymo priemones, greičiausiai investuos pinigus ir į turinį. Tačiau kai viskas nusistovės, esu tikra, pamatysime šį tą skirtingo“, – kalbėjo ji.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)