Ar tiesa, kad atominė elektrinė pigiau už alternatyvius energijos šaltinius?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Aklas 2011-03-25 14:20
To Lapinis "Dabar 1 MW vėjo jėgainė kainuoja apie 1,3 mln. eurų. 1000 MW kainuotų apie 5 milijardus litų" taciau pamirsti pamineti jog vejo jegaines NVK nera 100% taigi skaicius reiktu perzvelgti Taciau sutinku kad decentralizuota gamyba yra pliusas (saules baterijos ant stogu). Prasau, pirmyn - darykit verslo planus, siulykit gyventojam isirengti. Man pasiulytumet, zinoma su atitinkamais skaiciavimais ir garantijom, pasvarstyciau, gal ir sutikciau
Nerkashis 2011-03-25 16:22
http://namusildymas.lt/nepriklausomybe- ... stogu.html http://www.diena.lt/naujienos/ekonomika ... ule-295393 http://verslas.delfi.lt/realestate/ant- ... d=39906527 Gudrūs dėdės pasakytų, kad atominė tikrai nereikalinga. Dabar valdžia pabrėžia, kad reikalinga energetinė nepriklausomybė (ypač nuo Rusijos). Tai gal nebetieskim el. jungčių su Lenkais ir Švedais? Plukdykim dujas ir naftą tanklaiviais iš kokios Venesuelos? Pirmiausiai reikia sutvarkyt tą didelį biurokratinį aparatą. Kaip jau buvo komentuota, kad dešimt kalnieriukų nosis krapšto ir nieko naudingo neveikia. Kam tas Baltpool? Lesto su savo dukterinėm Tetas ir Etp? Buvo viena AB Lietuvos energija ir tvarkėsi. Tik gal reikėjo vadovų rotacijos, nes prasidėjo giminių klanai ten lyst. Dabar suskaidyta į n dalių su savo vadovais, buhalterijom ir padaliniais. Juos juk mes iš savo piniginės išlaikom. Reiktų baigt pudrint smegenis su visom nepriklausomybėm ir imtis realių ir praktiškų veiksmų.
immortallt 2011-03-25 19:09
Pradejai apie Lesto, Tetas ir ETP. Cia galiu laaaabai daug papasakot, bet pasakysiu trumpai: LESTO priklauso skirstomieji tinklai, LITGRID priklauso gamyba, ETP ir TETAS pagal uzsakymus remontuoja ir irengineja tinklo iranga. O atskyre tam, kad efektyvinti veikla, mazinti kastus ir siuo metu energetikos sektoriuje vyksta restrukturizacija, kuri tikiuosi persimes ir i duju bei silumos energijos tinklus. Tikrai balsuosiu uz Kubiliu, nes darba daro tikrai gera, dar ne viena valdzia tiek daug gero nepadare. O del vejo jegainiu 1MW, gi tau cia ne buitinis variantas... O del saules paneliu ant stogo - sniegas nuciuozia, maciau pas draugo kaimyna stovejo sia ziema. Pats pavirsius tai yra itin lygus stiklas, dar galbut padengtas kazkokai spec. danga, kad nuciuoztu lengviau. O juodas pavirsius lb stipriai susyla. Tad ne cia problema. Atsipirkimo laikus reiktu skaiciuoti biski sudetingiau, nes reikia ir is fizikos puses stipriai pasidomet, del to, kiek pagamins per metus vidutiniskai elektros. Vejo energetika - superka po 30ct/kwh ir jas stato. Problema yra biurokratija ir pykstantys aplinkiniai, kai pastato vidury lauku ir rekauja kaimieciai, kad jie kaiminystej nama statys (koks puse kilometro iki artimiausio zvyrkelio).
Arns 2011-03-25 19:13
immortallt, tame ir esmė kad didinamas biurokratijos aparatas. Ką, buhalterijos skyrių neturi, kai atskyrė kompanijas? Galų gale ką atskyrimas duoda vartotojams? Nes aš matau tik augantį darbuotojų skaičių atskirtose įmonės(papildomi buhalterijos skyriai) + atsiranda daugiau aukštų vadovų(nes daugiau įmonių) su didesnėmis algomis ir paskiriami jau tinkami atskyrėjams.
Nerkashis 2011-03-25 19:37
Teisingai Arns sako. Pats dirbu toje sferoje. Prieš metus masiškai atleidinėjo darbuotojus (daugiausiai eilinius). Po to pradėjo skaldyti ir kartu jungti įmones. VST+RST = Lesto (su dukterinėmis TETAS ir ETP) , iš AB Lietuvos energija atsirado Baltpool, Litgrid, Litpol link. Po to sekė dar vienas atleidimų vajus. O į tas naujas kompanijas tie eiliniai atleistieji negrįžo. Tai kas dabar rūpinasi tinklų priežiūra, gyventojų aptarnavimu? Tikrai ne tie naujieji vadovai - vadybininkai. Daugelis net nesupranta darbo pobūdžio. Jie tik kaip Baltpool, moka prekiauti elektra, o ne ją eksploatuoti. Prieš metus draugams keičiau namo instaliaciją. Patariau pasididint galią. Tuometinis RST kaip ir įprasta pagal projektą iškelia skaitiklį lauk prie stulpo. Visa tai būtų užtrukę 1-3 mėn., jei ne Lesto atsiradimas. Nauja tvarka, naujos programos, naujos taisyklės ir apskaita. Jau metai, kaip draugai gyvena ant prailgintuvų. Vien dėl to, kad nesuvaikšto popieriai. O tereikia, kad kas atvažiuotų ir iškeltų skaitiklį. Todėl ir sakau, kad pirma reiki mažinti tą biurokratiją.
immortallt 2011-03-26 23:41
As dirbau su tomis kompanijoms is kitos puses, bet esme ta, kad valdymas ju neefektyvus. Tie patys kastai yra neefektyviai valdomi. Vidaus imone remontuoja 10 zmoniu savaite, privati per pora dienu padaro 4 zmoniu brigada. Pvz 330>110 buvo keistas izoliatorius ir synai. Keite visa diena, nes pora valandu tvarkes darbo vieta... Ir nespejo. Liko sukelti synus, bet kadangi liko 2h laiko dirbti, o namo dar reikejo vaziuoti pusvalandi, persirengti, tai nutare nebekelti ir skaitosi baige darbus. Taip buvo dirbama iki ETP ir TETAS atskyrimo. Dabar siekiama padaryti, kad visos imones dirbtu kaip rinkos ekonomikoje ir butu spaudziamos is vidaus susitvarkyti reikalus, kitaip algos mazetu VISIEMS. Anyway, lyrinis nukrypimas cia buvo. O buhalterija ten buvo visiskai skirtinga bei pacios buhalterijos tik mazeja, nes optimizuojami ir isgryninami procesai, stengiamasi apsivalyti ir pasilikti reikalingus darbuotojus, taip mazinant kastus, didinant atlyginimus kai kuriose imonese bei didinant atliekamu darbu apimtis.
mpovilaitis 2011-03-27 19:54
Kodėl aš turėčiau skaičiuotis vien dėl to, kad tu įsivaizduoji žinantis kokį aš rezultatą gausiu? Ir prie ko čia tavo parametrai, tu ne apie save šnekėjai, o kitam žmogui sakei pasiskaičiuoti. Bet kaip suprantu, kažkokių skaičių iš tavęs taip ir nesulauksim.
Otto 2011-03-27 20:34
O kokių tamsta skaičių nori? Ar taip smalsu, kiek MAN kainuoja kilovato instaliavimas, ar kiek metų tarnaus baterija? Galiu pasakyti tik tiek, kad teiginys, jog atsiperka tik per 15 metų yra mitas, nes atsiperka gerokai greičiau. O per kiek tau atsipirks, priklausys nuo instaliuoto kW kainos ir nuo to, kaip teisingai tai padarysi. Jei darysi ne pats, tada kainuos brangiai ir prailgės atsipirkimo laikas. O jei darysi taip, atsipirks per ~ 5 metus; http://www.saulesenergija.verinukas.lt/
mpovilaitis 2011-03-27 21:15
Skaičių, kurie patvirtintų tavo teiginius apie atsiperkamumą. Pvz ką tik ~5 metus paminėjai, gali kuo nors tai pagrįsti?
Nerkashis 2011-03-27 22:43
Žinoma, privati padarys greičiau ir, galbūt, pigiau. Jiems duota užduotis ir ją turi atlikt per nustatytą terminą. Jei atliksi greičiau, imsies kito objekto ir uždirbsi daugiau pinigų. Neretai atliekant tokius darbus mažai paisoma darbų saugos taisyklių. Privatininkui mažai rūpi kaip bus atliktas darbas, jam svarbu tik rezultatas. Esi teisus dėl užtęstų darbų vidaus įmonėj. Tik darbai jau yra suplanuoti visiems metams. Čia nereikia plėšytis kaip privačiai, bandant laimėt konkursus. Sudaromi Metiniai, mėnesiniai remontų/atjungimų grafikai. Yra žinoma, per kiek laiko reikia atlikt darbus. Todėl ir neskubama. Dėl buhalterijų, tai tiek privati, tiek valstybinė randa būdų kaip pasidaryt pinigo. Valstybinė, nebent, daugiau kontroliuojama.
Otto 2011-03-27 23:33
Žmogau, visų kantrybė turi ribas. Ar pas tave neveikia google? Įtariu, kad veikia, tai būk malonus ir peržvelk baterijų charakteristikas, bei skaičiavimus. O pagrindimą jau rašiau; baterija sugeneruoja energijos už didesnę sumą, negu pati kainavo. http://m.lrytas.lt/-1274184206127329525 ... %C4%85.htm http://energijaplius.lt/lt/europos-sauletumo-zemelapis http://energijaplius.lt/lt/saules-energ ... ja-verslui http://www.saulesbaterijos.com/index.ph ... =112&lang=
mpovilaitis 2011-03-28 10:32
Kodėl aš ar kas nors kitas turime gaišti laiko googlėj ieškodami patvirtinimo tavo teiginiams? Čia yra tavo darbas, pagrįsti savo teiginius. Bet koks generatorius per baigtinį laiko tarpą sugeneruos pakankamai energijos, kad atpirktų savo pradinę kainą, tik klausimas kokio ilgio tas laiko tarpas. Iš kur tie tavo minėti 5 metai šiuo atveju? Tavo nuorodos nesuteikia jokios informacijos, tik pirmojoje celių gamintojas sako, kad jeigu pigs įranga, Lietuvoje ji ims atsipirkti po 7-8 metų. Kokia dalimi reikia kad atpigtų neparašyta. Kada galima tikėtis tokio atpigimo irgi nepaminėta. Dar ten parašyta, kad individualiam namui 50000 Lt įranga. Tai jei namas suvartotų vien elektros tarkim už 250 Lt, prireiktų 15 metų kad atsipirktų. Bet kokiu atveju aišku, kad šiuo metu dar toli iki 5 metų atsiperkamumo.
immortallt 2011-03-30 00:44
Tai va, jei valstybinese imonese nores kas nors uzsidirbti pinigu, tures dirbti ir draskytis. O privacios irgi jei pasisika, gauna taisyt broka, kai teisingai surasoma paslaugos teikimo sutartis. Net imant ta pacia ETP ar TETAS, kiekvienam regione (priklausomai nuo rajono virsininko) pelningumas baisiai stipriai skiriasi. O ir seip, kaip zmones gali uzsidirbti ir gauti normalu atlyginima, kai jie nieko nedirba ?
technologas 2011-04-06 17:26
O dar sako stalinizmas blogai buvo. Bent nerašydavo tokių propagandinių nesąmonių. Jau jei užsimojo pertvarkyti energetiką, tai pakviestų ant kilimo ir pirmyn, tvarkyk. Nesusitvarkai, išeitis aiški. Dabar net sunku atrinkt propagandinius straipsnius, pilna. Visi pinigų nori, o kai atsakomybės nereikalauja tai rašo bele ką. Kodėl neplinta ta jūsų švari energija pasaulyje?
Otto 2011-04-06 18:56
http://www.saulesvejoenergija.lt/Idiegi ... artFrom=0& http://evgenb.mylivepage.ru/page/%D0%91 ... 0%BA%D0%B0 http://www.technologijos.lt/diskusijos/ ... hp?t=17371
rwc 2011-04-07 12:44
Gražu viskas su tai buitine energetika atrodo, kai lygini vartotojo kainą, įskaičiuodamas administravimo išlaidas, mokesčius, rezervo užtikrinimą ir panašiai. Bet čia tas pats kaip lyginti centralizuotą šildymą su buitiniu boileriu. Galutiniam vartotojui gal ir pigiau šildytis pačiam, tačiau juk būtų nesuprantama, jei valstybė supirkinėtų buitinę šilumą brangiau nei pati parduoda arba ją subsidijuotų kitų vartotojų sąskaita. Nėra nieko blogo, jei iniciatyvūs gyventojai ieško būdų gyventi pigiau. Tačiau ir valstybės čia nereikia kaltinti, kad jiems nepadeda. Galbūt išskyrus lengvatines paskolas, investicijas į , supaprastinant įstatymų bazę, standartizuojant - tai, ko reikia norint įvykdyti tarptautinius įsipareigojimus ir strateginius tikslus. Valstybei būtų naudinga pirkti iš vartotojų energiją tuomet, jei ji tikrai būtų pigiausia alternatyva. Deja, taip nėra ir nebus, kol šiluminės elektrinės nesugebės realizuoti visos savo pagamintos energijos po 17-18 ct (reali, pelninga kaina), arba kol vėjas ir saulė netaps pigesni nei tiek.