„OpenStudio“ vizualizuoja energijos suvartojimą pastatuose (Video)  (1)

Gyvenamieji bei komerciniai pastatai sunaudoja nemažą dalį visų energijos poreikių, pavyzdžiui, Lietuvoje namų ūkiai suvartoja beveik pusę visos šiluminės energijos. JAV Nacionalinė atsinaujinančios energetikos laboratorija (National Renewable Energy Laboratory, NREL) pasiūlė kompiuterinio modeliavimo programą, kuri leidžia įvertinti būsimo ar renovuojamo pastato energetinį efektyvumą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vieno iš programos kūrėjų Nicholas Long teigimu, daug pigiau pirmiausia sukurti pastato energetinį modelį, nei pastatyti neefektyvų pastatą ir po to mėginti spręsti problemas. Tuo labiau, kai ši modeliavimo programa yra nemokama.

Energetinio modeliavimo modulis, pavadintas „EnegyPlus“, veikia kitos programos - „OpenStudio Application Suite“ – aplinkoje, kuri, savo ruožtu, yra suderinama su „Google Sketch-up“ – nemokama trimačio pastatų modeliavimo programa.

Pirmoji „OpenStudio“ versija buvo išleista 2008 metais kaip „Google Sketch-Up“ įskiepis, leidžiantis kurti ir redaguoti trimačius pastatus,o jų duomenis perduoti į „EnegyPlus“ energijos efektyvumo skaičiavimams atlikti.

Naujajame „OpenStudio“ programų pakete yra ir keli nauji įrankiai, veikiantys su „SketchUp“:

• ModelEditor - įrankis skirtas kurti ir redaguoti pastatų modelius. Juo taip pat galima modeliuoti įvairius kitus pastato elementus - mechanines, apšvietimo sistemas.
• ResultsViewer – pateikia „EnergyPlus“ skaičiavimų rezultatus grafiniu formatu.
• RunManager – leidžia vykdyti modelio simuliacijas ir energijos efektyvumo skaičiavimus, palyginti skirtingų modelių rezultatus ir parinkti efektyviausią.

„OpenStudio“ naudojasi ir įdomia „Skech-Up“ funkcija, pavadina „Match Photo“, kuria naudojantis iš pastato nuotraukų galima greitai sukurti jo trimatį modelį, įvesti tikslius langų, durų kontūrus, pridėti šildymo, ventiliacijos sistemas, o visus šiuos duomenis perduoti į „EnergyPlus“. „Open Studio“ kūrėjų nuomone, šis įrankis turi ypač padėti architektams, planuojantiems namų renovaciją. „OpenStudio“ interneto puslapyje bei „YouTube“ yra kelių valandų trukmės medžiaga, vaizdžiai parodanti, kaip atlikti įvairias užduotis su šia programa.

Nėra abejonių, šis įrankis labai pravers ir Lietuvoje, ypač žinant mūsų renovacijos programos problemas ir atsižvelgiant į tai, kad „OpenStudio“ yra nemokamas.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(1)
(0)
(0)

Komentarai (1)