Teismas atmetė „Google“ susitarimą su leidėjais  (8)

JAV teismas atmetė „Google“ susitarimą su knygų leidėjais ir autorinių teisių savininkais. Pagal 2008 metas pasirašytą susitarimą, kompanija gavo teisę skenuoti knygas ir talpinti jas „Google Books“ servise. Niujorko valstijos apygardos teismo teisėjas nutarė, kad šis susitarimas pažeidžia autorinių teisių savininkų interesus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Teisėjas Deni Činas pabrėžė, jog šis susitarimas leis „Google“ talpinti internete knygas be kūrinių autorių ar paveldėtojų sutikimo. Todėl teismas sutiko su JAV teisingumo ministerijos argumentais. Pagal susitarimą, „Google“ įsipareigojo išleisti 125 milijonus dolerių knygų teisių registro (Books Rights Registry) kūrimui, į kuri ketinta įtraukti knygas, o vėliau jas skenuoti ir įkelti į „Google Books“.

Buvo numatoma, kad autoriai ir autorinių teisių savininkai patys įtrauks savo kūrinius į registrą, o vėliau gaus už knygų naudojimą dalį gauto pelno. Rašytojams, nepanorusiems, kad jų knygos atsidurtų „Google Books“ servise, buvo siūloma informuoti kompaniją iki 2010 metų sausio 28 dienos.

Teismo nuosprendyje teigiama, kad „Google“ gali pasirašyti naują susitarimą su Autorių gildiją (Authors Guild) ir JAV leidėjų asociacija (Association of American Publishers), kuriame vietoje paraiškos dėl išbraukimo iš registro, autoriai turės kreiptis dėl įtraukimo į jį. Anksčiau „Google“ teigė, kad tokia sistema bus neveiksminga.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT bazė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)