Ateityje gaisrininkai liepsnas malšins elektra?  (2)

Ugnies gesinimo technologijos per pastaruosius dešimtmečius buvo gerokai patobulintos. Dabar nelauktai įsiplieskusios liepsnos malšinamos specialiomis putomis ir milteliais. Nors ieškoma ir naujų ugnies gesinimo būdų, iš esmės daugelyje modernių gesinimo technologijų taikomas senasis principas – čiupk (žarną / kibirą / gesintuvą) ir liek. Tiesa, Harvardo mokslininkų grupė paskelbė apie tikrai netikėtą gaisrų gesinimo koncepciją – ateityje gaisrai gali būti gesinami elektros srovės šuorais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amerikos chemijos bendruomenės susitikime mokslininkai dalijosi idėjomis apie ugnies gesinimą gaisravietės neužtvindant vandeniu ir apskritai mėginant išvengti didžiulių vandens sąnaudų. Jau beveik du šimtus metų žinoma, jog elektros iškrovos turi įtakos liepsnų formai. Mokslininkai atkreipė dėmesį į šį seniai žinomą fenomeną ir sukūrė elektro-spindulinį gesinimo įrenginį („elektro-blasterį“), kuris galėtų būti radikaliai naujos gaisrų gesinimo koncepcijos kertinis akmuo.

Mokslininkų sukurtame įrenginyje 600 vatų stiprintuvas sujungtas su savotiška lazdele, kurioje elektros srovė virsta spinduliu. Novatoriškas įrenginys bandymų metų sėkmingai „nupūsdavo“ maždaug 30 cm aukščio atviras liepsnas.

Gesinimo elektra principas yra gana sudėtingas ir dar ne iki galo perprastas (vienu metu vyksta labai daug įvairiausių dalykų). Tačiau panašu, kad anglies dalelės (suodžiai) degimo metu įgyja nedidelį elektros krūvį, vadinasi, gali įvairiausiais būdais reaguoti į elektros laukų poveikį taip, kad būtų sutrikdytas liepsnos stabilumas. Jei tokį stabilumą pavyktų visiškai suardyti, tikėtina, jog nusloptų ir liepsna.

Grubiai vertinant, 600 vatų reikia lengvojo automobilio garso aparatūrai (stiprintuvams ir kitiems dalykėliams). Tačiau mokslininkai svarsto apie galimybę panašų gesinimo efektą išgauti ir iš vienos dešimtosios minėto elektros srovės galios kiekio. Tai reiškia, jog elektro-spindulinio įrenginio matmenys tokiu atveju gali būti sumažinti iki proporcijų, kurios leistų tokį aparatą nešti (laikyti) rankose ar pasikabinus ant pečių.

Tokiu elektro-spinduliniu įrenginiu gaisrininkai galėtų taikytis tiesiai į pačius liepsnos liežuvius, užuot brovęsi gaisravietės vidun, kuo arčiau ugnies židinių. Toks liepsnų malšinimo būdas sudarytų sąlygas sukurti praėjimus gaisre įstrigusiems žmonių gelbėjimui ir evakuacijai.

Idėją liepsnas gesinti elektra galima būtų pritaikyti ir patalpų interjere – lubose instaliuojant elektrinius dabar gesinimo sistemose taip populiarių vandens purkštukų analogus ir tokiu būdu išvengiant patalpų užliejimo vandeniu (juk gesinimo vandeniu sistemų jutikliai gali sureaguoti ir į nedidelius ar trumpalaikius ugnies plykstelėjimus).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (2)