Skraidanti robo-žuvėdra: pribloškiamo realumo skrydis (video)  (6)

Oho! Kad tai – ne tikras paukštis, o skraidantis robotas, įtarimų kyla tik fotografijoje ir iš arčiau pamačius šio grakščiai skraidyti sugebančio mechaninio sutvėrimo išorę. Tačiau bendras roboto „SmartBird“ skrydžio vaizdas – išties netikėtai tikroviškas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai – vienas realistiškiausių gyvus sutvėrimus imituojančių mechanizmų. Robo-žuvėdra savarankiškai atsiplėšia nuo žemės, skrenda ir nutūpia. Skrydžio metu dirbtinis paukštis it gyvas mosuoja sparnais ir keičia galvos bei uodegos padėtį. Teisingai pastebėjote, jei atkreipėte dėmesį, jog žuvėdros taip dažnai sparnais nemosuoja – roboto konstruktoriai pripažįsta, jog mechaninį paukštį kūrė baltojo kiro pavyzdžiu. Iš tiesų, robo-žuvėdros skrydžio maniera labai primena šių paukščių judesius ore.

Pažangusis robotas sukonstruotas vokiečių įmonėje „Festo“. Ji pasaulį yra stebinusi jau ne kartą – tiek dramblio straublio pavydžiu sukonstruota robotizuota ranka, tiek autonomiška robo-medūza. „SmartBird“ – dar vienas įmonės žingsnis Bioninio mokymo tinklo (Bionic Learning Network) programoje, kurioje dalyvauja keletas Europos ir JAV universitetų. Programos dalyvių siekis – iš gamtos pasisemti įkvėpimo mechatroninių sistemų kūrimui.

Robo-žuvėdros „SmartBird“ bendras sparnų ilgis – 1,95 m, taigi, gerokai pranoksta tiek baltųjų kirų, tiek žuvėdrų sparnuotės išmatavimus. Tačiau šis proporcijų neatitikimas nekliudo – vaizdo siužete, ypač iš tolėliau, skrendantis paukštis atrodo kaip gyvas.

Realius gyvo paukščio judesius robo-žuvėdra imituoja viduje sumontuota aktyvia sukimo sistema, kuri suderinta su sudėtinga valdymo sistema. Pakėlimo jėga sukuriama mojant sparnais ir judinant uodegą – „Festo“ inžinieriams, prieš konstruojant „SmartBird“, teko gerai išstudijuoti gyvo paukščio judesius.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (6)