Holivudo milžines pasikinkiusi LANVA reikalauja blokuoti „Linkomaniją“  (54)

Kelis mėnesius rinkusi dokumentus ir įrodymus apie svetainėje Linkomanija.net nelegaliai platinamą autorių teisių saugomą turinį, Lietuvos antipiratinės veiklos asociacija (LANVA) pagaliau susiruošė didžiajam puolimui ir reikalauja užblokuoti prieigą prie šio tinklalapio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

LANVA teigia surinkusi įrodymus, esą Lietuvos kompanijos dėl minėtos svetainės veiklos kasmet patiria milijoninius nuostolius, o kino industrijos milžinės šiai svetainei nėra suteikusios jokių teisių platinti kūrinius.

Nors idėja blokuoti interneto piratų „irštva“ laikomą svetainę asociacijai kilo dar pernai, tačiau prireikė bemaž pusmečio surinkti reikiamus dokumentus ir įrodymus apie nelegaliai platinamą turinį. Visą informaciją asociacija žada šią savaitę įteikti Susisiekimo ministerijai pavaldžiam Informacinės visuomenės plėtros komitetui (IVPK).

Žala milžiniška

Svetainės blokavimu suinteresuoti LANVA nariai, iš užsienio studijų perkantys teises rodyti filmus kino teatruose bei platinti DVD. Holivudo kino kompanijoms LANVA buvo išsiuntusi užklausas, ar jos yra suteikusios teises platinti filmus internetu Lietuvoje, ir ar tokią teisę turi svetainė „Linkomanija“. Atsakymai, žinoma, buvo neigiami. Taip pat LANVA bandė apskaičiuoti apytikslę savo narių patiriamą žalą.

„Atrinkome kūrinius pagal kompanijas ir paėmėme kaip pavyzdį vieną mėnesį, kiek ten yra patalpinama kūrinių. Nustatėme, jog vieno teisių subjekto patiriama žala per mėnesį yra virš 1,9 mln. Lt. Taigi galima sakyti, kad per metus vienas teisių turėtojas patiria apie 20 mln. Lt žalos“, – „15min“ sakė LANVA pirmininkės pavaduotojas Vytas Simanavičius.

Žala buvo apskaičiuota pagal tai, kokios teisės kūrinio platinimui suteiktos Lietuvoje: jei rodyti kino teatre, vienas atsisiuntimas gali būti įvertintas iki 18 Lt; jei prekiauti DVD – iki 20 Lt ir daugiau. „Vien dėl kompanijos „Summit Entertainment“ filmų patiriama žala yra per 1 mln. Lt“, – pastebėjo V.Simanavičius.

Ši kompanija pastaruoju metu išleido tokius filmus, kaip „Saulėlydžio saga: Užtemimas“, „Šokis hip-hopo ritmu 3D“, „Rizikinga erzinti diedukus“, „Vaiduoklis“, „Prisimink mane“, „Žvėrelių maištas“, „Laiškai Džuljetai“, „Sąžiningas žaidimas“, „Piktas vairuotojas“, „Išeities kodas“, „Kriminalinė raudonkepuraitės istorija“, „Trys muškietininkai“ ir kt.

„Šiuo atveju kreipėmės būtent dėl filmų, – sakė V.Simanavičius. – Mes žiūrėjome, kiek per mėnesį („Forum Cinemas“ – aut. past.) įsigijo licencijų filmams, ir kiek iš tų kūrinių buvo įdėta „Linkomanijoje“. Tai buvo 95 procentai – iš 40 kūrinių ten atsirado 38.“ Kiek procentų šie filmai sudarė nuo viso „Linkomanijos“ turinio, LANVA neskaičiavo. Šiame tinklalapyje nurodoma, kad šiuo metu jame yra daugiau nei 74 tūkst. „torrent“ failų.

Blokavimo efektyvumas menkas

V.Simanavičius teigė, kad IVPK buvo aptarti ir galimi svetainės blokavimo būdai. Didžiausia tikimybė – kad tinklalapis galėtų būti blokuojamas pasitelkus domenų vardų struktūros (DNS) tarnybines stotis. Šios stotys keičia vartotojų įvestus „raidinius“ svetainių adresus (pvz., Puslapis.lt) į skaitinius IP adresus, o pagal jį atrandama ieškoma svetainė. Kitas būdas – interneto paslaugų tiekėjų (IPT) maršrutizatoriuose taisyklėmis drausti tam tikras svetaines, pagal tinklalapių vardų sritis.

„Mes suprantame, kad nei vienas 100 procentų nebus veiksmingas. Jei per DNS stotis, blokavimo efektyvumas gali būti 40-50 proc.; jei per maršrutizatorius blokuojant domeną – apie 60 proc. vartotojų svetainės nepasiektų“, – sakė V.Simanavičius. Jis pridūrė, kad asociacija palankiai vertintų, jei efektyvumas siektų bent 20-30 procentų.

„Ne kiekvienas vartotojas sugebės „apeiti“ ribojimus. O, tarkime, naudojant „proxy“ serverius failai siųsis lėtai, taigi srautai taip pat sumažės. Kitiems gal bus technologiškai neįdomu, ar neturės tiek laiko siųstis. Manau, kad tai tikrai sumažins piratavimą“, – sakė LANVA atstovas. Jo teigimu, net jei IVPK nurodys blokuoti svetainę, tiekėjai tam gali priešintis ir apskųsti sprendimą teismui.

Didžiausia šalyje telekomunikacijų kompanija TEO LT patvirtino, kad IVPK anksčiau teiravosi nuomonės, kokiais būdais būtų galima blokuoti svetaines. „Savo nuomonę išsakėme. Jos esmė panaši kaip ir lažybų svetainių blokavimo atveju: galime tik pakartoti, kad visiškas užsienio interneto svetainių blokavimas yra neįmanomas. O ribojimų įvedimas tik paskatins naujų technologijų raidą, kurias įveikti bus dar sudėtingiau“, – sakė TEO LT atstovas spaudai Antanas Bubnelis.

Skubėti neketina

IVPK Teisės ir personalo skyriaus vedėjo pavaduotojas Rytis Kalinauskas teigė, kad LANVA patikslinta informacija bus peržvelgta vos pasieks komitetą. „Sprendimą irgi stengsimės priimti kiek įmanoma operatyviau. Įstatymai nenumato, per kiek laiko mes turime priimti sprendimą. Iš esmės tai yra pirmas toks atvejis, aplinkybės nėra iki galo aiškios, argumentų yra ir vienoje, ir kitoje pusėje. Taigi reikės viską gerai apsvarstyti ir pasverti“, – sakė R.Kalinauskas.

Jis pastebėjo, kad nei pasaulyje, nei Europoje nėra bendros praktikos, kuria būtų galima pasiremti priimant sprendimą. Nors pavyzdžių su blokuojamomis svetainėmis atskirose šalyse yra. „Tikrai bus atižvelgta tiek į pasirinktos blokavimo priemonės efektyvumą, tiek į proporcingumą patiriamai žalai. Tai bus, turbūt, svarbiausi kriterijai priimant sprendimą“, – sakė IVPK atstovas.

„Linkomanija“ blokavimo nebijo

Tinklalapio Linkomanija.net atstovai teigia, kad nors šiuo atveju yra suinteresuotoji pusė, jokių patikslinimų ar užklausų nesulaukė. Svetainės atstovai „15min“ atsiųstame komentare rašo, kad bandymai užblokuoti prieigą prie puslapio bus neefektyvūs ir „neturės didelės įtakos tinklalapio darbui“. Tuo pačiu jie kaltina V.Simanavičių technologinių procesų neišmanymu.

Pateikiame visą „Linkomanijos“ komentarą:

„V.Simanavičius nesuvokia technologinių procesų, kaip veikia „Linkomanijos“ platforma. To pasekmė, kad LANVA klaidina ne tik savo narius, bet ir visuomenę, o svarbiausia IVPK.

„Linkomanijoje“ informacijos keitimasis vyksta tarp vartotojų, pati platforma nelaiko jokių failų savo sistemoje ir neskatina vartotojų keistis įstatymais draudžiamu turiniu. Kiekvienas vartotojas registruodamasis sutinka nepažeidinėti taisyklių, o taip pat ir autorinių teisių.

Įstatymai nedraudžia žmonėms keistis informacija išnaudojant naujus ir optimizuotus technologinius sprendimus. „Linkomanija“ yra kaip pažinčių portalas ar socialinis tinklas, kuris suveda bendraminčius į vieną vietą.

Už akių kliūna ir V.Simanavičiaus teiginys, kad jeigu prieiga prie „Linkomanijos“ būtų blokuota ir vartotojai jungtųsi prie tinklalapio naudodamiesi „proxy“ serveriais, tai sumažintų siuntimosi greitį. Tai parodo jo technologijų neišmanymą, kadangi vartotojai keičiasi failais tarpusavyje „Bittorrent“ protokolo pagalba. Tinklalapio veikimas ar neveikimas visiškai neįtakoja siuntimo greičio.

IVPK niekada į mus nesikreipė ir neprašė patikslinti jokios LANVA surinktos informacijos, taip pat ir neklausė, kaip technologiškai veikia sistema. Jei kreipsis, viską išsamiai paaiškinsime.

Kas bus, jei tinklalapis bus užblokuotas? Turbūt visi bent kažkiek išmanantys technologinius procesus supranta, kad tai bus neefektyvu ir tai neturės didelės įtakos tinklalapio darbui.“

Failų nelaiko, bet už jų dalinimąsi atsako

Atsakydamas į „Linkomanijos“ atstovų komentarą, V.Simanavičius pareiškė, kad šie „akivaizdžiai meluoja“. LANVA atstovas teigia, kad šiai svetainei tenka atsakomybė už turinį, kurį vartotojai tarpusavyje dalinasi, nors patys failai tinklalapio serveriuose nėra saugomi.

Pateikiame V.Simanavičiaus atsakymą:

„Galiu drąsiai teigti, kad Linkomanija.net atstovai komentuodami straipsnį akivaizdžiai meluoja.

Jeigu „Linkomanijoje“ nėra jokių failų ir ji neskatina vartotojų keistis failais, tai kodėl jai pačiai neužsidaryti? Juk ir Mokejimai.lt „Linkomanija“ pati nurodo, kad teikia „Bittorrent“ failų indeksacijos paslaugas.

Linkomanija.net tinklalapyje yra patalpinti „torrent“ tipo failai, kuriuos parsisiunčia vartotojai. Tuomet, atidarę šiuos failiukus „Bittorrent“ klientu, vartotojai per centrinį serverį – „tracker‘į“ – yra sujungiami ir keičiasi failais. Sutrikus centrinio serverio darbui, aišku, vartotojai lieka susijungę.

Tačiau Linkomanija.net tinklalapyje failai suskirstyti kategorijomis, pateikiami aprašymai, instrukcijos, kaip parsisiųsti, kaip įkelti kūrinius, kokie turi būti aprašymai, nuorodas dėti iš Imdb.com. Taip pat, jei nenorima mokėti VIP nario mokesčio, reikia palaikyti ne mažesnį negu 0,4 reitingą (angl. ratio), t.y. „šarinti“ savo kompiuteryje esančius failus. Kitaip sakant, dalintis jais.

O jei turime parsisiuntę kūrinį iš kito tinklalapio ir „torrent“ faile nebus adreso tracker.linkomanija.net, keitimasis nevyks. Tai ar čia ne vartotojų skatinimas piratauti?

Pagal Lietuvos Respublikos įstatymus už tinklalapio turinį atsako ne vartotojai, o tinklalapio savininkas arba valdytojas.

Taip, įstatymai nedraudžia keistis informacija, kuri nepažeidžia intelektinės nuosavybės teisių. Tačiau Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymas numato, kad kūrinių neteisėtas padarymas viešai prieinamais internete yra autorių ir gretutinių teisių pažeidimas. Nori su tuo sutikti „Linkomanija“, ar ne, bet taip yra.

Kadangi Linkomanija.net kūriniai padaromi viešai prieinamais internete ir platinami be teisių subjektų leidimo, ir tinklalapio savininkai ar valdytojai nesiima veiksmų pažeidimams nutraukti, tai vienintelė išeitis – tinklalapio veiklos nutraukimas.

Teisines ir technines priemones šiam įgyvendinimui pasirenka Vyriausybės įgaliota institucija, įvertinusi situaciją. Mūsų manymu IVPK, įvertinusi pateiktus įrodymus, priims sprendimą, kuris užtikrins pažeidimų nutraukimą.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Gediminas Gasiulis
(0)
(0)
(0)

Komentarai (54)