Ateities olimpinės žaidynės - vis tame pačiame plūduriuojančiame mieste  (0)

Kad valstybių galimybės rengti olimpines žaidynes taptų lygesnės ir kad per kiekvieną olimpiadą nereikėtų investuoti milžiniškų sumų į stadionus bei kitus pastatus, kuriems vėliau sunkiai randama nauja paskirtis, vienas architektas pasiūlė žaidynes rengti vis tame pačiame olimpiniame mieste ant vandens.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Beveik 90 proc. pasaulio tautų negali sau leisti investicijų į didžiulius sporto renginius – ne tik į olimpines žaidynes“, – aiškina Michaelas Burtas, architektūros profesorius emeritas Technione, Izraelio technologijų institute. „Discovery“ rašo, jog M. Burtas sukūrė koncepciją, kurioje olimpiniai pastatai, tarp jų – 150 tūkst. vietų stadionas, olimpinis kaimelis bei administraciniai statiniai, galėtų būti perplukdomi vandens keliais ir švartuotis didžiuosiuose pasaulio uostuose. Kai atsidurtų reikiamoje vietoje, atplukdytos salos suformuotų stabilų archipelagą, pasiekiamą pėsčiųjų tiltais. Pagal M. Burto ir dviejų jo kolegų dar devintajame dešimtmetyje patentuotą technologiją, šešiasdešimčiai kvadratinių metrų pagrindo ploto pakaktų keturiasdešimties kilogramų plieno ir jungiamųjų medžiagų. Patys statiniai taip pat būtų lengvasvoriai – nuo to, kokios medžiagos jiems būtų panaudotos, priklausytų ir galutinė investicijų suma. M. Burtas olimpines žaidynes lygina su vestuvėmis. Anot jo, nelogiška kiekvienai šventei statyti po naują pokylių salę, o mobilus sporto miestas galėtų būti naudojamas daug kartų per metus.

Kovo pabaigoje Izraelio architektas savo viziją pristatė konferencijoje Ispanijoje. Prieš tai apie planą jis ne vienus metus kalbėjo ir kitose tarptautinėse konferencijose, tačiau iki šiol jis nepradedamas įgyvendinti.

„Jei nori pamatyti ką nors įvykdyta, turi turėti visiškai kitokį charakterį, – pripažino M. Burtas. – Aš nesu veržlus.“

Seanas Foremanas, politinių mokslų profesorius Barry'io universitete Floridoje, studijuojantis sporto stadionų ir arenų finansavimą, komentuoja, jog dėl teisės rengti olimpiadas varžomasi turint didesnių plėtros tikslų. Jis akcentavo, kad olimpiniai stadionai vėliau pritaikomi vietos komandoms.

„Įspūdingų miesto statinių pristatyme yra daug simbolizmo ir paskatos plėtrai“, – aiškino jis, pridurdamas, kad M. Burto koncepcija geriau tiktų olimpiniam kaimeliui, bet ne stadionui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)