Britų interneto paslaugų tiekėjai bus priversti stebėti vartotojų veiksmus internete  (14)

Didžiosios Britanijos Aukščiausiasis teismas atmetė interneto paslaugų tiekėjų (IPT) skundą dėl naujo antipiratinio teisės akto, taip įpareigodamas juos stebėti ir kontroliuoti vartotojų veiksmus, ypač – muzikos ir filmų nelegalų siuntimąsi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Teismas atmetė britų IPT teiginius, esą neseniai priimtas Skaitmeninės ekonomikos aktas (angl. Digital Economy Act, DEA) yra neteisingas, mat pažeidžia vartotojų privatumo ir el. komercijos įstatymus, praneša Telegraph.co.uk.

Teismas sutiko tik su IPT pastebėjimu, kad DEA įgyvendinimo kaštai neturėtų būti perkelti ant tiekėjų pečių. Taigi galima beveik užtikrintai sakyti, kad autorių teisių pažeidimais kaltinamiems vartotojams Didžiojoje Britanijoje nuo kitų metų bus siunčiami raštiški įspėjimai. Tiems, kurie ignoruos šiuos įspėjimus, galės būti taikomi techniniai ribojimai, pvz., sumažintas interneto greitis.

IPT advokatai teigė, kad šiame akte įtvirtintos priemonės yra neproporcingos verslo ir visuomenės patiriamai žalai, be to, jis gali kirstis su Europos Sąjungos teisės aktais.

Mūšis pralaimėtas, karas tęsiasi

Muzikos ir filmų industrijos atstovai sveikino šį teismo sprendimą, esą DEA padės aktyviau kovoti su piratavimu šalyje. Tuo metu IPT atstovus šis sprendimas labai nuvylė, jie svarsto galimybę skųsti jį Apeliaciniam teismui arba Europos Teisingumo Teismui (ETT).

„Nors mes pralaimėjome šį mūšį, ir toliau kariausime gindami savo vartotojų teises prieš šį neteisingą aktą“, – teigė kompanijos „TalkTalk“ atstovas.

DEA numatoma, kad britų antipiratinės organizacijos stebės nelegalų bylų dalinimąsi, pvz., „torrent“ protokolu ir rinks tai darančių vartotojų IP adresus. Vėliau jų sąrašai bus perduodami IPT, kurie turės nustatyti pažeidimus atlikusius vartotojus ir siųsti jiems įspėjimus bei suteikti informaciją apie legalias alternatyvas.

Jei per vienerius metus tokios priemonės nepadės ženkliai sumažinti piratavimo, IPT bus įpareigoti imtis techninių priemonių prieš vartotojus – riboti jų interneto prieigos spartą ar apskritai ją uždrausti.

Praėjusią savaitę ETT patarėjas pareiškė, jog griežtesni Belgijos antipiratiniai teisės aktai, kurie reikalauja IPT nuolat stebėti ir filtruoti savo vartotojų interneto srautą, pažeidžia žmogus teises.

Primename, kad Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas praėjusį penktadienį nusprendė, jog policijos pareigūnai negali remtis Lietuvos antipiratinės veiklos asociacijos (LANVA) surinktais duomenimis apie svetainės Linkomanija.net vartotojo esą neteisėtą veiklą internete. Atliekant tyrimą LANVA surinko asmenų, kurie skleidė (t. y. platino) bylą „torrent“ protokolu, IP adresus ir perdavė juos policijai. Lietuvos teismas pabrėžė, kad antipiratinė organizacija neturi teisės savavališkai imtis galimų pažeidimų tyrimo – organizuoti tyrimą, jį vykdyti, rinkti įrodymus ir juos pateikti policijos institucijai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)