Mobiliuosius telefonus bus galima įkrauti balsu  (5)

Mokslininkai išrado prietaisą, leidžiantį mobiliojo telefono baterijas įkrauti paprasčiausiai juo kalbant. Technologija garsą paverčia elektra, o tai leidžia telefono baterijas krauti pokalbio metu. Kuo garsas stipresnis, tuo didesnė įkrova, praneša britų „Daily Mail“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis išradimas – puiki naujiena tiems, kurie nuolat patiria nepatogumų dėl išeikvojamos baterijų energijos. Šią technologiją taip pat galima naudoti įkraunant asmeninių muzikos grotuvų elementus, kai klausydamasis mėgstamos dainos žmogus kartu ir dainuoja. Tačiau baiminamasi, kad tai taps dar vienu pretekstu neapdairiems telefonų naudotojams triukšmingai kalbėtis viešosiose vietose.

Sang-Woo Kimas iš Seulo universiteto Pietų Korėjoje aiškina, kad jei garsiakalbiai elektros signalus paverčia garsu, tai įmanomas ir atvirkštinis procesas, kai garsas paverčiamas elektros energija.

„Intensyviai tyrinėjama keletas būdų, kaip energiją išgauti iš aplinkos, – teigia mokslininkas. – Tačiau į garsą, kuris visuomet buvo mūsų kasdieninio gyvenimo ir aplinkos dalis, iki šiol nebuvo atkreipta dėmesio. Tai paskatino mus paieškoti būdų, kaip būtų galima kalbos, muzikos ar triukšmo garsus paversti į elektros energiją.“

Prietaisą sudaro tarp dviejų elektrodų patalpintos mažos cinko oksido vijos. Viršuje sumontuota garsą sugerianti plokštelė vibruoja, kai į ją pataiko garso bangos, ir priverčia mažytes cinko oksido vijas tai susispausti, tai atsilaisvinti. Tokiu būdu generuojama elektros srovė, kuri gali būti naudojama baterijai įkrauti.

Iki šiol sukonstruoti prietaisai gali 100 decibelų garsą (tokį garsą skleidžia kelių eismas, pravažiuojantis traukinys ar netoliese veikianti žoliapjovė) paversti silpna elektros srove. Nors to dar nepakanka tinkamai įkrauti mobilų telefoną, inžinieriai mano, kad pakeitus medžiagą, iš kurios pagaminti laidai, bus galima iš mažesnio triukšmo išgauti daugiau energijos.

Tuo metu JAV mokslininkai kuria prietaisą, kuris elektra paverstų kelio sąnarių judėjimo energiją žingsniuojant. Prie kelio tvirtinamas prietaisas kauptų energiją, sukuriamą tuomet, kai žmogus žengdamas sulenkia kelio sąnarius. Šis prietaisas leistų žmonėms įkrauti telefonus tiesiog keliaujant pėsčiomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (5)