Chris Baraniuk. Išsilaisvinimas iš interneto

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Analog 2011-05-14 12:00
Uždarykit technologijos.lt ir aš būsiu išlaisvintas
Eimas 2011-05-14 13:19
Sutvarkys motociklą, manęs namie nebus. O tuo labiau prie kompo.
ValentasD 2011-05-14 13:29
Atsimenu lošdavau online game tokį, tai daug laiko prie PC praleisdavau. Na, o kai susipratau, kad laiką leidžiu vėjais ir nebesėdėjau prie PC, žinokit, labai geras jausmas , nes atsirado daugiau žymiai laiko realiem dalykam. Dabar, jei prie PC, tai tik dėl mokslo ir savęs tobulinimo:)
blizzard 2011-05-14 14:42
Kartais ima juokas kuomet nesuprantami reiškiniai yra tapatinami su problemom ir krizėm ar dar kokiom ligom. Priklausomas nuo interneto, na ir kas? kodėl yra gerai priklausyti nuo draugų ir blogai priklausyti nuo interneto? Kas kuria tokius stereotipus ir kam jie naudingi arba kam orientuoti? Vis mažiau praleidžiama laiko su šeima? atsiprašau norėjau paklaust ką veikt su šeima jeigu kiekvienas jos narys nori leisti laiką atskirai? O tai jeigu vyras išvažiuoja medžiot kažkur ar žvejot, tai čia jau gerai, bet jeigu sėdi prie kompiuterio tai jau blogai? Visi straipsnyje išdėstyti argumentai yra svarbūs tiems kurie mėgsta bendrauti, na tai gal tada ir šeimoje jeigu visi bendrauti mėgsta, jie tą ir daro, bet jeigu kažkuriam šeimos nariui reikia vienatvės, tai kodėl jis turi taikytis prie šeimos? kodėl nėra bendro supratimo, jis tai netrukdo bendravimui šeimoje. Šaunu kad jie tokį judėjimą turi ir skleidžia, bet manau judėjimas "diena be tabako" ar koks nors "diena be šiūkšlinimo" būtų efektyviau, nei persekioti vienišus žmones apeliuojant kad jie kažkokie ligoniai ir reklamuojant tokias akcijas kaip labai sveikas ir pagirtinas. Internetas yra šaunus dalykas ir tik visiški vėplos sėdėdami facebook ir spausdinėdami refresh mėgtuką gali to nesuprasti. Net ir tie patys online žaidimai yra nuostabus dalykas, nes gali bendrauti su žmonėmis iš viso pasaulio, gali su jais daryti bendrus dalykus, kalbėti įvairiomis temomis ir dalintis savo mintimis. Kartais atrodo juokinga kaip bandoma atskirti realų gyvenimą nuo neva nerealaus gyvenimo. Gal pagaliau reikia suprast kad viskas yra vientisas gyvenimas ir sakyti kad tu turi gyvenimą nes išeini dažniau su draugais yra kvaila. kiek tokių turinčių gyvenimą pažįstu, gaila man į juos pažiūrėti kaip jie save aukštai laiko nors iš tikrųjų yra tokiam žemam lygyje.. Vienu žodžiu, straipsnis kažkoks šališkas, judėjimas irgi matomai skirtas reklamai, arba pateisinti savo gyvenimo tikslus ir tam tikrus veiksmus kurie galbūt atrodo kvaili kaip juos darai vienas, bet labai prasmingi kaip tai daro daugiau žmonių.. jau nebe komunizmas, kiekvienas gyvena kaip nori, todėl nematau prasmės tokių akcijų atrakcijų, kas nori tas sau akciją pasidaro asmeniškai, to neskelbiant internete
RealEfect 2011-05-14 15:36
Pripazistu, ka internete labai daug informacijos ir kartais, kai tu ja naudojiesi per daug, tai ir praktiskai niekas neissilaiko atmintyje, del to kartais, tas dalykas kaip priklausomybe nuo interneto ir pakenkia.Aisku, zmogus, kuris sioje temoje parase, kad buna zmoniu, kurie megsta vienatve ir jiems geriau pabuti su savimi, "pavaikscioti" po tinkla, nei pabuti su seima ar draugais, ar praleisti laika gamtoje, bet ju tas pomegis buti visa laika ant "rysio" atsisuka pries juos pacius, nes kai persikrauna per daug ziniu, jis jau mokykloje arba apskritai realiame gyvenime nebuna produktyvus, del to siame straipsnyje ir apskritai visoje ziniasklaidoje kalbama, jog tas nuolatinis kasdieninis buvimas internete yra blogai, o ne gerai.Tu ne tik, kad perkrauni savo galva reikalingais ir nereikalingais dalykais, kurie islieka labai trumpam ir veliau pats pastebi, kad per tas kelias h praleistas prie interneto tu paprasciausiai prasvaistei veltui, nes negavai jokios naudos, bet dar ir fiziskai silpneji, nes sedi-nejudi, kg tik dideja ir dideja, kol pats pastebi, kad tampi fat nerd ir puoli i gilia depresija.Todel tarkime, jeigu zmogus megsta labiau vienatve, ir del to naudojaisi be saiko internetu, visu pirmiausia turetu gydytis ligas, nes zmogus is prigimties sutvertas buti bendruomeneje, o jeigu jis to padaryti negali, tai pas ji issivysciusios kazkokios psichologines ligos, kurias tikrai imanoma isgydyti reguliariai gydydantis ir paciam stengiantis, pritapti bendruomeneje, o ir siaip jeigu jis is tikruju turi nepagydomu ligu, tai yra pilna veiklos, kur nebutina bendrauti su zmonemis, kad ir sportuoti, zvejoti, tvarkytis, skaityti knygas spausdintines, kurias dazniausiai informacija nebuna suplakta, kaip internete, o viskas rasoma viena kryptimi, ar tai apie kazkoki istorini ivyki, ar gyvunus, ir tu paprasciausiai nepasiklysi informacineje erdveje, o kad ir paimti grozini kurini ir paskaityti irgi nepakenks...
Strong_Bad 2011-05-14 16:38
Kiekvienam savo ir kiekvienas randa savo vieta. Kiek gi galima su tai draugais but? Ar draugai gali patenkint visus tavo poreikius? Ar tavo ir draugu pomegiai sutampa 100%. Kazkurioj vietoj baigiasi draugu ratas ir prasideda asmenybes su savitais poreikiais, o kur rasi spalvingesne vieta nei internete? Asmeniskai karta per diena perbegu savo "favorite" puslapius ir permetu akim gal kas naujo mane dominancioj srity naujo, dar koki online browser palosiu ir panasiai. O kad informasijos perteklius ar kas, na turi but visiskai kvailas ir iki vemimo prisivers skaityt, kad nejaust kada baigias "idomu" ir prasideda "nuobodu", ty, buna patenkintas ziniu poreikis. Su blizzard mintimis visiskai sutinku, nes tikrai kazkokia raganu medziokle vykdoma pries tariamai "nenormalius". Ir tikrai bendraujant jauciasi kazkoks kryptingas smerkimas is kitu puses.
Shinigami 2011-05-14 17:14
Visiškai sutinku su blizzard, o RealEfect galiu pasakyti, kad ir tuos kurie mėgsta bendrauti su gyvais žmonėmis galima vaistais išgydyti, kad nebemėgtu. O visa savo laiką mieliau skirtu internetui. Straipsnis tikrai vienašališkas ir vaizduoja, kad laikas praleistas internete nėra tikras pasaulis. Kaip nemėgstu žmonių kurie kitiems įžūliai primėtinėja savo pažiūras, o visus mastančius kitaip vadina ligoniais.
BadAss 2011-05-14 18:44
Na nezinau jus labai ginate ta interneta, koks tai puikus dalyaks jei nori pabuti vienas ir taip taliau. Bet jus pabandykit pabendrauti su zmogumi kuris nuo pat mazens kiekviena diena sedi prie kompo po 5-6 valandas ir su normaliu zmogum sedinciu tik mokslo reikalais ir pan. Tai skirtumasi skarto jauciasi, su tuo "normaliu" iskart daug lengviau randi bendra kalba, o tie kurie praleidzia labai daug laiko prie kompiuterio neretai turi psichologiniu problemu, jiems neiseina normaliai bendrauti su zmonemis, todel ta tustuma jie bando uzpildyti sededami prie kompiuterio. Be to, nebereiklo yra pripazinta priklausomybe nuo kompiuterio. O su ta priklausomybe nuo draugu blizard tai nusisekejai. Jeigu zmogus megsta daug bendrauti, megsta leisti laika draugu buryje, tai ka jis skaitosi nuo ju priklausomas?.. Tu sakai "priklausomas nuo interneto,na ir kas?", tai alkoholikas irgi sakys, taip as priklausomas nuo alkoholio, nu ir kas? Rukantys zole sakys, taip mes priklausomi, nu ir kas? Nesakau kad internetas yra blogai, bet viskas turi tam tikras ribas. Kaip sakoma kas per daug tas nesveika. O tokie zmones kurie sako kad sedejimas puse dienos prie interneto yra nieko tokio tik bando save paguosti, nors istikruju supranta kad jiems nesiseka normaliai bendrauti su zmonemis, todel jie bendrauja internete, neva matai jie gali bendrauti su betkuo, tai yra idmoiau ir t.t. Bullshit. Jei nesugebi susirasti normaliu draugu , tai kas ir belieka, sedeti visa diena prie interneto.
vienetas 2011-05-14 19:33
Straipsnis "šališkas" - na ir kas? Perskaitai, randi apie ką pamąstyt (arba nerandi), ir vsio. Pasakojama apie asmenines patirtis, kurios tikriausiai yra panašios į daugelio žmonių. Kai kurie mato tame problemą, kitiems - tai normali gyvenimo eiga. Vieni kažką pasiims, kiti - ne (dar ir atstums). O ir pačiame straipsnyje rašo, jog tai indvidualus tobulėjimo reikalas, kaip meditacija ar joga. Būtent, pastarieji egzistuoja ir tu renkiesi - reikia tau meditacijos vardan dvasios pilnumo (tarkim), reikia tau jogos, ar nereikia (jei būtų straipsnis, šališkas šiem dalykam, irgi įžiūrėtumėt poziciją lyg prieš "nenormalius"?). Kitas dalykas - ir taip aišku, kad daugybei žmonių kenkia interneto, PC, žaidimų priklausomybės. Ir ne tik socialiai. Kogero blogiausia, kad žiauriai mažina produktyvumą.
i74s 2011-05-14 19:41
labai gerai blizzard pasake o del to sedejimo puse dienos prie interneto tai ziurint kokiu tikslu,nes tarkim jeigu skaitai naujienas klausai muzikos arba tikrai nera ka veikt nes dauguma tavo draugu isvyke mokosi tai nematau dideles problemos. Na bet aisku kas per daug tas nesveika jeigu tu visa diena saudai zombius ir nebendrauji su savo bendraamziais kurie mokosi tam paciam mieste.
blizzard 2011-05-14 19:48
Visiškai 100proc. sutinku su šitom mintim Tai taip išiena kad jeigu žmogus mėgsta bendrauti, būti draugų būryje pastoviai - jis nėra nuo jų priklausomas, bet jeigu pastoviai sėdi prie kompiuterio, tada jis priklausomas? kur skirtumas? Tai priklausomas nuo draugų irgi gali sakyt nu ir kas? sulyginu tai su tavo pasakymu, kadangi tai nėra kenksminga kaip ir priklausomybė nuo interneto, na o tu tai lygini su tiesiogiai sveikatą žalojančiais dalykai, nežinai kodėl. Beje tavo palyginimai daugiau taikytini tiems kurie visgi yra priklausomi nuo draugų, o ne nuo interneto.. Taip man nesiseka normaliai bendrauti su žmonėmis, nes dauguma jų yra man nepriimtini ir aš esu tikras aš jiems taipogi esu nepriimtinas. man su jais nėra apie ką šnekėti, nes pažiūros visiškai kitokios ir pomėgiai visiškai kitokie. Kodėl turėčiau verstis per galvą ir kažkam įtikti? kad galėčiau pasigirt jog moku bendrauti? man tai per mažas prizas.. Beje vienetai, paprastai straipsnio šališkumas byloja apie informacijos stoką ir ko gero iš piršto laužtas statistikas ar išvadas kurias teigia straipsnis..
Arthuras 2011-05-14 19:54
Visų pirma, žiauriai nemėgstu, kai pradeda aiškinti, kaip tu neturi gyvenimo, nes esi toks ir toks ir bla bla bla. Žmonės yra SKIRTINGI. Vieni daugiau bendraujantys, todėl tinka vienai veiklai, kiti uždaresni, tinka kitai veiklai. Gal nereikia varyti depresijos tiems, kurie iš prigimties yra mažiau bendraujantys? , kiti nuo darbo. Tik kur ta riba? Pažįstu daug tokių, kurie be draugų nei nusišikt neina. Labai akivaizdi priklausomybė, nes nebeturima savo asmeninio gyvenimo, tokios asmenybės visos vienodos, nes užsiima tuo, kuo ir jų draugai, nori prie jų pritapti. Gal žmogus internete sėdėdamas šviečiasi sau įdomia tema, bendrauja su tais žmonėmis, kurių pomėgiai sutampa? Ne visada aplinkui yra draugų, su kuriais būtų galima pakalbėti tau įdomiomis temomis. Nereikia lyginti priklausomybės nuo kompiuterio su alkoholizmu ir narkotikais, nes kompiuteris neatneša fizinių pasekmių(nekalbu apie išimtis) ir labai priklauso nuo to, ką tu prie jo veiki. Manau, kad išreiškiau bent mažą dalį savo nuomonės, tikiuosi, kad supratai.
algiuz 2011-05-14 20:07
Va puikiai apibūdinantis filmukas dauguma žmonių, su kuriais man tenka bendrauti(filmukas anglu kalba): http://www.youtube.com/watch?v=eyWsFfd9pqE. Tiesiog taip jau yra visuomenei nusistovėję, kad jeigu tu su draugais geri alų kalbėdamas apie vienaragius, arba apkalbėdamas kitus žmones, tai yra gerai praleistas laikas. Jeigu sėdi prie kompiuterio ir patenkini savo žinių troškimą, tai esi keistas. Ir nieko čia nepakeisi, jei elgiesi kitaip, nei pilka masė, visada busi laikomas keistuoliu ar netgi ligotu.
Wolfy 2011-05-14 20:13
Komentarai zymiai cia idomesni,nei pats straipsnis,kuris viena puse ko ne smerkia.Ypac pritariu blizzard bei Shinigami nuomonems. P.S. Esu priklausomas nuo muzikos,matyt reikes eiti gydytis jau.
BadAss 2011-05-14 20:18
Pala pala apie kokia priklausomybe nuo draugu tu cia paistai isvis? Zmones bendravo tukstanciu tukstancius metu. O kompiuteris atsirado ne taip ir seniai, tai kodel zmones nustojo bendrauti ir sulindo i facebook'us, kita s.. ar siaip sedi prie kompo visa diena? Gal delto kad nuo mazens priprato sedeti prie kompo ir tai tapo priklausoma? Nemanai taip? beto pats atsakei kodel praleidi daug laiko prie kompiuterio, nes tau nesiseka normaliai bendrauti su zmonemis... O bendravimas nera kazkoks igytas dalykas, tai yra ismokstama, vieniem kurie prasilauzia, pavyksta isilieti i visuomene, susiranda draugu, kiti nieko nedaro manydami kad nieko negali pakeisti ir tiesiog nolifina prie pc. beto sakai kad tau su draugais nera apie ka sneketi? Ar normalus zmogus tikrai nerastu apie ka pasikelbeti? O del to kad sedejimas prie kompiuterio nera zalingas. Na is esmes gal ir nera labai zalinga, bet vien paziurejus i aktyviai laisvalaiki leidziancius zmones ir i kokius kompiuteristus/programerius ir kitus geek'us tai skirtumas akivaizdus. Musu kuno kulturos destytojas kai teorija deste, tai sake baisu paziuret i tuos visus informatikus, sedi perkreipe prie kompo, perziuve visi, jokioo fizinio pasirengimo. Aisku cia sneku apie krastutinumus. Dauguma zmoniu speja ir prie kompo pasedet ir su draugais pabendraut. Nesakau kad kompiuteris yra blogai, tai yra gerai, ir netgi gal labai gerai. Bet kai kompiuteris tampa pagrindiniu tavo gyvenimo draugu, tai ka zinau... Aisku cia yra kiekvieno zmogaus pasirinkimas, vieni sedi dienu dienas ismeige akis i ta blizganti ekrana, vasarom dienu dienas nolifina, kiti leidzia laika su draugais, vazineja i keliones, sportuoja, turi normalu gyvenima ir t.t. ( Velgi cia krastutinumai)
Arthuras 2011-05-14 20:31
BadAss, kas tau leidžia nustatinėti, kas yra normalu, o kas yra nenormalu? Gal nebūtinai visi žmonės sėdi Facebook'uose? Gal kiti domisi, mokosi, bendrauja su žmonėmis konkrečiomis, juos dominančiomis, temomis. Ne visiems žmonėms yra priimtina bendrauti be tikslo, neaišku kokiomis temomis. Tarkim manęs visiškai nežavi apkalbos, klausymasis, kaip kas nusigėrė, ar kažką kitą panašaus padarė ir pan. Mane žavi diskusijos su idėjomis, tikslais, įdomiomis mintimis. O kiek aš tokių pašnekovų savo amžiaus grupėje galiu rasti? Vienetai. Sakai geek'ai be fizinio pasirengimo ir baisu į juos žiūrėt? Jei jau linkstam į kraštutinumus man baisu žiūrėt į idiotus, kurie būdami jauni elgiasi su kompiuteriu ir kitais įrenginiais kaip mano močiutė ir yra proto invalidai, bet už tai raumenų daug turi ir "aktyviai" leidžia laisvalaikį besitūsindami("bendraudami"). Kiekvienas renkasi savo gyvenimo būdą pagal save, o kiekvienas gyvenimo būdas turi savų pliusų ir savų minusų, taip, kad nereikia aiškint, kad tikslingai sėdintys prie kompiuterio neturi gyvenimo, o be draugų nusimyžt neinantys turi.
BadAss 2011-05-14 20:58
Ka cia ir bepasakyt... Realiai tai mes kalbam labai apstrakciai apie ivariais zmoniu grupes. Reiketu kalbeti apie kiekviena indvida, tada gal ir butu galima kazka konkreciau pasakyti, o dabar vienos tiesios nera ir nebus. Beto tu irgi lendi i krastutinumus kalbedamas apie tusofcikus, besielgiancius prie kompiuterio "kaip tavo mociute" ar kalbancius kas kada gere. Faktas vienas, invalidu yra visur, vieni kalba kaip gere penktadieni vakare ir kaip supiso ka nors sestadieni klube, kiti L2 losia diena nakti, kiti vaidina kazkokius sexiukus tektonikus, kiti tuninguotuose antruose golfuose su treningais ruska popsa klauso. Nu protiniu invalidu yra visur. Bet as tik norejau pasakyt kad besaikis sedejimas prie kompiuterio gali atnesti tam tikru neigiamu pasekmiu. Aisku kievienas renkasi savo gyvenimo buda, vieni intravertai, kiti ektravertai, visus poziuris i tam tikrus dalykus skiriasi. Beto is savo patirties galiu pasakyti kad zmones daug laiko praleidziantys prie tikrai atrodo nekaip. Maciau ir zmoniu kurie del zaidimu mokyklos nebaigia, maciau ir tokiu kuriem realiam gyvenime nesieka bendrauti del to kad diena nakti praleidzia prie PC, netgi suage zmones kurie susije su informatika ( kokytojai is mokyklos laiku), nu ir tie kazkoki savotiski. Nu bet kiekvieno reikalas rinktis. Peace
blizzard 2011-05-14 21:49
Ir prie kokios išvados mes prieinam? Kiekvienas gyvena kaip jis nori, net ir tu badass teigi kad yra visokių. Taigi kaip jau sakiau straipsnis apie nieką.. Kitas dalykas Gal ir nesiseka, bet gal tiesiog nėra normalių žmonių su kuriais galima bendraut? Nežinau ką tu laikai tuo nemokėjimu bendrauti. Aš moku kalbėt, tiesiog nėra apie ką kalbėt su tokiais žmonėm. Pažiūrėk tą video ten viskas labai gerai apsakyta..
hostgator 2011-05-15 09:53
Man tai tu kažkoks savotiškas, žiūriu ir čia bendros kalbos nelabai randi. Ar tik nebūri priklausomas nuo interneto?
Nightbringer 2011-05-15 14:00
Na, kaip ir tikri filosofai, galiausiai baigiame pokalbį pačiais elementariausiais dalykais, kaip- ,,kas per daug, tas nesveika". Beje, frazės ir stereotipai, nors kartais ir kaip nenoriai pripažįstami, iš tiesų, dažnai, turi savąjį pagrindą, dėl kurio jos prigijo ir yra teisingos. Patiko George'jo kalba. Bet argi čia nekraštutinumai, Lietuvoje? Prisipažistų, tokių žmonių dar nesu sutikės ir palyginus su jais, mane supa gan įdomios asmenybės. Priklausomai, iš kokio kampo pasižėsi. Vieni gali kalbėti nesustodami ištisas valandas apie save, nesikartodami, bei sudomindami. Kiti yra unikalūs savo elgesiu, bei bėdomis. Dar kiti- savaisiais gabumais. Galiausiai, reikia žinoti su kuo nori bendrauti, kiek, ir kokia tema nori kalbėtis su jais, bei mandagiai ignoruoti tuos, su kuriais nematai ilgesnės draugystės. O čia tai, ką buvau parašės straipsniui. Nors dabar kiek per vėlu ir per daug abstraktu, bet vistiek nesinori visko taip palikti... Dėl valios trūkumo, tenka griebtis tokių kraštutinumų. Gyvenime ne viską turi daryti, dėl to, kad nori ar patinka. Reikia po truputi pratintis prie savidisiplinos ir savi kontrolės, darydamas darbus, kurie nors ir nemėgstami, bet reikalingi. Taip, gal bent dalinai suprasi ir pripažinsi budizmo, keturias pagrindines tiesas apie gyvenimo kančią. Kai kurie žmonės, be ,,priverstino" mokslo, daugiau, nei žingsnio toliau nenužengia. Nei tobulėti, nei ką. Jie gadinasi karjeras, geriausiu atveju užsiciklindami ties vienu aspektu, nesigilindami į naujus dalykus. Gadinasi ir sveikatą, savo paprasčiausių tingėjimu sportuoti. Taip ir netampa atsparesniais, nuo priklausomybę sukulenčių, dirgiklių, tokių kaip šis. Ar tiesiog atsakingesnėmis asmenybėmis ypač tada, kai turi atsakyti tiktai prieš save patį. Ir galiausiai- jie iššvaisto savuosius gyvenimus. Juk esate girdėję frazę: ,,Kaip greitai prabėgo gyvenimas" ar pnš. Juk tai ne kas nors daugiau, kaip monotonija, naujų įspūdžių trūkumas, kuris galiausiai ir paverčią gyvenimą trumpu. Iš esmės, tuo sakau, kad reikia visapusiško išsilavinimo, kad neatsitiktų tokie kraštutinumai apie kurios ir kalbėjote.