Amerikiečiai nuo pavasarinių potvynių gynėsi ir savadarbėmis dambomis (FOTO)  (8)

Nors Lietuvos upių tėvu vadinamo Nemuno deltoje ir kitų upių prieigose pavasarinių potvynių metas šiemet jau praėjęs, ši gamtos stichija su pirmaisiais paukščiais iš „šiltųjų kraštų sugrįžta“ kasmet. Potvynių zonoje gyvenančiuosius galbūt paguos tai, jog pasaulyje yra ir daugiau su tokia problema susiduriančių žmonių. Kai kurie iš jų rankų nuleisti tikrai nelinkę – iš tokių galima pasisemti ryžto ir pasipriešinimo stichijai idėjų. Be to, pasaulyje yra ir už Nemuną didesnių upių. Pavyzdžiui, Misisipė. Pasirodo, yra prevencinių priemonių ir nuo 4-os ilgiausios pasaulio upės baseine kylančių potvynių padarinių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugelis Misisipės pakrantėje gyvenančių žmonių laikotarpiu, kai didžiulė upė išsilieja iš savo krantų ir apsemia slėnius, palieka savo namus. Kartais taip tenka elgtis dėl vyriausybės sprendimų. Štai šiemet, mėginant apsaugoti tokius miestus kaip Naujasis Orleanas ar Baton Ružas, buvo nuspręsta tris pagrindines Misisipės užtvankas – „Birds Point-New Madrid“ užtvanką Misūrio upėje, „Morganza“ užtvanką ir „Bonnet Carre“ užtvanką į šiaurę nuo N.Orleano - pirmąsyk istorijoje atverti vienu metu.

Tačiau namus, kuriuos gali apsemti upės vanduo, palieka ne visi. Kai kurie Misisipės upės baseino gyventojai, nuo kasmetinių potvynio atakų ginantys save ir savo turtą, apsisprendė imtis drastiškiausių priemonių.

Nepasikliaudami vyriausybės įrengta apsaugos nuo potvynių infrastruktūrine sistema, Misisipės slėniuose gyvenantys amerikiečiai ėmėsi statydintis savadarbes dambas – tokiomis apjuosiamas gyvenamasis pastatas ar ištisa sodyba.

Šiame fotoreportaže – nuotraukos sodybų ir gyvenamųjų namų, pastatytų prie vieno iš Misisipės intakų – 303 km ilgio Jazu upės (Yazoo River).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(1)

Komentarai (8)