Japonai prisipažino, kad branduolinis kuras išsilydė visuose Fukušima-1 reaktoriuose (Video)  (4)

Japonijos energetikos bendrovė TEPCO, avarijos ištiktos Fukušimos 1-osios atominės elektrinės operatorė, antradienį oficialiai patvirtino, kad iš dalies išsilydė kuro strypai ne tik pirmajame, bet ir antrajame bei trečiajame jėgainės energetiniuose blokuose. Nustatyti, kas įvyko energijos bloke, pavyko po to, kai buvo sumontuota ventiliacijos įranga, kuri iš dalies išvalė orą nuo radioaktyvių dalelių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagal ekspertų išvadas, kuras išsilydė praėjus 16 valandų po žemės drebėjimo kovo 11 dieną. Dėl pažeidimų sistemoje reaktorius didžiąją laiko dalį nebuvo aušinamas.

Į antrąjį ir trečiąjį reaktorių ilgą laiką taip pat nebuvo tiekiamas vanduo ir kuras nebuvo aušinamas. Ekspertai mano, tikriausiai išsilydžiusi masė šiuo metu susikaupė reaktoriaus dugne. Specialistų duomenimis, išsilydęs kuras taip pat išdegino nedideles skyles pirmojo energijos bloko dugne ir dėl to pro dugną teka radioaktyvus vanduo.

Vienu metu temperatūra reaktorių viduje siekė 2000 laipsnių. Preliminariais paskaičiavimais, dėl to buvo pažeisti milžiniški reaktorių korpusai, kurie gali atlaikyti 300 laipsnių temperatūrą.

„Didžioji dalis antrojo reaktoriaus kuro išsilydė po žemės drebėjimo praėjus maždaug 100 valandų, o branduolinio kuro lydymasis trečiajame reaktoriuje prasidėjo po žemės drebėjimo praėjus maždaug 60 valandų“, – TEPCO atstovo spaudai Keno Matsudos (Ken Matsuda) cituoja BBC.

Naujausiais duomenimis, atominės jėgainės Fukušima-1 pirmojo ir antrojo reaktoriaus išoriniame apsaugos sluoksnyje dėl slėgio padidėjimo ir įkaitimo atsirado plyšių, kurių skersmuo nuo 7 iki 10 cm.

Pro šiuos plyšius veržasi radioaktyvios dujos ir radioaktyvus vanduo, praneša TEPCO. Tokie paskaičiavimai remiasi slėgio svyravimais reaktorių viduje. Tiesa, TEPCO ekspertai perspėja, kad jie nėra tikri dėl įrenginių parodymų tikslumo, nes jie galėjo būti pažeisti per avariją ir dėl to radiacijos protrūkiai yra tik numanomi.

Žemės užterštumo radioaktyviomis dalelėmis lygis aplink atominę jėgainę Fukušima-1 prilygsta rodikliams po Černobylio avarijos. Tokius tyrimo duomenis pateikė Japonijos vyriausybės atominės energijos komisija.

Naujausia filmuota medžiaga iš atominės jėgainės Fukušima-1:

(1)
(0)
(1)

Komentarai (4)