Lietuvoje esančių skalūno dujų išteklių vertė gali siekti 30 milijardų JAV dolerių (Video)  (10)

Vyriausybė ketina sudaryti darbo grupę, kuri nagrinės skalūnų dujų klausimą. Jei spėjimai pasitvirtintų ir skalūnų dujas būtų galima išgauti pramoniniu būdu, valstybei tai turėtų didelė reikšmę, sakė energetikos ministras. Pagal turimą dujų kiekį vien tik skalūnų dujomis Lietuva galėtu apsirūpinti 30-40 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot Lietuvos geologijos tarnybos direktoriaus pavaduotojo Jono Satkūno, amerikiečiai, paskelbę apie skalūninių dujų išteklius Lietuvoje rėmėsi prieš kelerius metus lietuvių mokslininkų skelbtais duomenimis. J. Satkūno teigimu, iš viso Lietuvos ištekliai siekia apie 480 mlrd. kubinių metrų, galimų išgauti – 100 mlrd. kubinių metrų. Skalūnų dujos niekuo nesiskirtų nuo dabar Lietuvoje naudojamų gamtinių dujų.

“Bandomieji gręžiniai, jeigu konkursas bus paskelbtas angliavandenilių paieškai ir žvalgybai Tauragės ir Kudirkos plotuose, čia gali atsirasti ir kitais metais. Jeigu konkursas pasibaigs ir turėsime laimėtoją, kuris galės investuoti į bandomųjų gręžinių gręžimą, aišku, paskui juos panaudoti kaip eksploatacinius“, – skalūnų dujų gavybos proceso trukmę prognozavo Jonas Satkūnas.

Energetikos ministro Arvydo Sekmoko žiniomis, Lietuvoje potencialiai pasiekiamų skalūninių dujų kiekis gali būti vertas nuo 10 iki 30 mlrd. JAV dolerių (24,5–73,6 mlrd. Lt). „Bet tai yra teoriniai skaičiai, kurie yra nepagrįsti jokiais tyrimais ir į juos mes turime žiūrėti labai atsargiai. Jei Lietuva turėtų tokius išteklius, tai būtų žymi įtaka valstybės raidai“, – žurnalistams Vyriausybėje sakė A. Sekmokas.

„Pirmas etapas yra įsitikinti, kiek išties yra tų išteklių, antras – atlikti tyrimus, trečias – atlikti bandomuosius gręžinius, o ketvirtas geriausias – pramoninė gavyba. Kiek apskritai visi etapai užtruktų – sunku pasakyti. JAV tai truko daugiau nei dešimtmetį. Lenkijos pavyzdys rodo, kad iki penkerių metų trunka bandomoji gavyba. Mūsų atveju viskas būtų greičiau, tačiau drąsu būtų sakyti, kad pramoninė skalūnų dujų gavyba pavyktų greičiau nei per dešimt metų“, – klausiamas, kokia reali skalūnų dujų išgavimo data dėstė energetikos ministras.

Šiemet numatomas skelbti konkursas Tauragės ir Kudirkos naftos telkinių žvalgybai duotų dvigubą naudą – kartu būtų žvalgomi tiek naftos, tiek ir skalūnų dujų telkiniai. JAV specialistų vertinimu, tyrimus reiktų atlikti maždaug penkiose Lietuvos teritorijose, maždaug po dešimt gręžinių kiekvienoje. „Gręžinys kainuotų maždaug 4-5 mln. JAV dolerių, tad visi tyrimai atsieitų apie 250 mln. JAV dolerių (daugiau nei pusė milijardų litų). Labai atsargiai vertinant tuos skaičius“, – žurnalistams sakė A. Sekmokas.

„Aš manau, kad tai būtų įdomus projektas, jei pavyktų suderinti visus interesus. Tai valstybės interesas, žemės savininkų, kurių žemėse būtų atliekami tyrimai interesas bei tyrimus atliekančių kompanijų interesas“, – dėstė A. Sekmokas.

Paklaustas, kiek šalis galėtų prisidėti prie tyrimų ir kiek privatūs investuotojai, pavyzdžiui, Lenkijoje bandomuosius gręžinius jau atlikęs JAV energetikos koncernas „Chevron“, ministras A. Sekmokas sakė, jog tai kol kas nenuspręsta. Skalūnų dujų tyrinėjimas, anot aplinkos ministro Gedimino Kazlausko, biudžeto lėšomis yra brangus, ilgai užsitęstų, dėl to bus siekiama bandyti prisitraukti užsienio kompanijas, kurios į šią sritį investuotų.

Lietuvos geologijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas J. Satkūnas tikina, kad išgauti skalūnų dujas Lietuvoje yra realu. Kad esama skalūnų, kur šalia gali būti skalūnų dujų, yra išžvalgiusios Lietuvoje naftą išgaunančios kompanijos. Skalūnų dujos slūgso panašiose teritorijose kaip ir naftos telkiniai.

„Žinoma, tai yra tik prielaidos. Skalūnų dujų mes dar nesame pauostę, – šmaikštavo J. Satkūnas. Nesame jų ir išmatavę. Dabar dirbame su „Chevron“ kompanija. Esame pateikę jiems mūsų skalūnų uolienų bandinius ir maždaug gal po mėnesio ar kito, gausime realesnius skaičiavimus.“

Investuotojų žvalgosi užsienyje

Jungtinėse Valstijose viešintis užsienio reikalų viceministras Egidijus Meilūnas paragino JAV administraciją aktyviau bendradarbiauti skalūninių dujų gavybos srityje.

„Turime puikias galimybes atverti naujus bendradarbiavimo su JAV administracija ir privačiomis JAV energetikos įmonėmis puslapius. Todėl kviečiame JAV administraciją aktyviau su mumis bendradarbiauti“, – pranešime spaudai sakė viceministras.

Baltijos regione vystomus energetikos projektus E. Meilūnas pirmadienį aptarė Vašingtone su JAV valstybės sekretorės specialiuoju įgaliotiniu energetikai ambasadoriumi Richardu Morningstaru.

Anot Užsienio reikalų ministerijos pranešimo, viceministras pakvietė JAV administraciją kartu su Lietuvos ekspertais surengti regioninę konferenciją skalūninių dujų išgavimo Baltijos baseine tema.

Pasak ministerijos, R. Morningstaras informavo E. Meilūną, kad gegužės 20 dieną JAV Energetikos departamentas išdavė leidimą JAV energetikos įmonei „Cheniere“ eksportuoti suskystintas dujas iš JAV ir tiekti jas „Cheniere“ partneriams ir klientams visame pasaulyje. Tokia eksporto licencija išduota JAV pirmą kartą per pastaruosius 40 metų.

„Suskystintų dujų eksportas iš JAV į Europos ir viso pasaulio rinkas labai įtakos dujų kainas ir Lietuvoje. Dujas šiuo metu gauname iš Rusijos, ir jų kaina yra gerokai didesnė nei JAV vidaus rinkoje. Labai svarbu, kad Lietuvos įmonė „Klaipėdos nafta“ jau pradėjo pokalbius su šia JAV kompanija“, – teigė E. Meilūnas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (10)

Susijusios žymos: