„Wikipedia“ bus prilyginta Maču Pikču, Didžiajai Kinų sienai ar Egipto piramidėms?  (0)

Internetinė enciklopedija „Wikipedia“ iniciavo peticiją, kuria prašoma įtraukti ją į UNESCO Pasaulio kultūros paveldo sąrašą. Jei ši kampanija bus sėkminga, tai būtų pirmasis skaitmeninis įrašas sąraše, rašo dw-world.de.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Wikipedia“ yra vienas iš dešimties populiariausių tinklalapių internete, kurį kas mėnesį aplanko 400 mln. žmonių, o informacija enciklopedijoje pateikiama 270 kalbų. Tačiau ar dėl to ji tampa pasaulio kultūros paveldo objektu?

„Globalus iššūkis pripažinti, paremti ir išsaugoti šimtų tūkstančių savanorių darbą, kurį jie įdeda į šį bendruomenės projektą. Laisvų žinių mainų esmė – visuomeninis pripažinimas“, – teigė „Wikimedia“ vadovas Vokietijoje Pavelas Richteris.

Pasaulinė peticija „Wikipedia 10“ startavo gegužės 22 dieną. Jos tikslas – atkreipti tarptautinį dėmesį į šį tikslą. Be to, ši iniciatyva sutampa su dešimtuoju „Wikipedia“ jubiliejumi.

Šio ambicingo projekto sumanymas gimė Vokietijoje, kurios vartotojai enciklopedijoje jau padarė 1,2 mln. įrašų, o vokiškoji „Wikipedia“ nusileidžia tik anglų kalbai.

„Wikimedia“, Vokietijoje veikiantis pelno nesiekiantis „Wikipedia“ prižiūrėtojas, mintį iškėlė kovą Berlyne vykusioje pasaulinėje konferencijoje. Tam pritarė ir kitų šalių atstovai.

„Wikipedia“ atstovų teigimu, tinklalapis atitinka daugelį UNESCO nustatytų kriterijų, pavyzdžiui, pirmąjį – tai turi būti išskirtinės reikšmės žmogaus kūrybos šedevras.

Anot Vokietijos atstovo UNESCO organizacijoje Dieterio Offenhausserio, mažai tikėtina, jog „Wikipedia“ pavyks apeiti principus, išdėstytus 1972 metų UNESCO konvencijoje. Ji numato, kad Pasaulio kultūros paveldo objektas turi būti fizinis darinys.

„Jie bando interneto tinklalapį paversti fizine vieta. Tačiau konvencijų pakeisti negalima, taigi jie bando rasti kitų būdų, kaip galėtume su jais bendradarbiauti“, – tvirtino jis.

Kitos galimybės enciklopedijai „Wikipedia“ – įtraukimas į mažiau žinomus sąrašus, tokius kaip UNESCO Žmonijos žodinio ir nematerialaus paveldo šedevrų sąrašas, kuriame puikuojasi flamenko šokiai ar prancūzų gastronomija.

Kitas potencialus „Wikipedia“ tinkamas sąrašas – Pasaulio atminties sąrašas. UNESCO programa „Pasaulio atmintis“ pradėta vykdyti 1992 metais, siekiant išsaugoti ir paskleisti pasaulio dokumentinį paveldą.

„Mano požiūriu, „Wikipedia“ yra naujas nežodinio pasaulinio dokumentinio paveldo objektas“, – teigia D. Offenhausseris.

Tačiau „Wikipedia“ atstovai, teigiantys, kad tinklalapyje sukaupta „didžiausia žmonijos žinių kolekcija“, ir toliau siekia didžiausio pagerbimo ir patekimo į didžiausio dėmesio sulaukiančią programą: Pasaulio kultūros paveldo sąrašą.

Dar vienas UNESCO nustatytas kriterijus – objektui turi grėsti išnykimas. Anot C. Schoneville, tai taikytina ir internetinei enciklopedijai.

„Galimybė gauti žinias jokiu būdu nėra duotybė“, – kalbėjo ji, nurodydama staigų praėjusios savaitės sprendimą uždrausti „Wikipedia“ Pakistane. Šis tinklalapis iš dalies ar visiškai draudžiamas Kinijoje ir Irake.

„Wikipedia“ neturi iliuzijų. Nepaisant to, ar baigsis sėkme, ar nesėkme, procesas bus ilgas ir reikalaujantis daug pastangų. Pirmasis žingsnis – iki kitų metų sutelkti kuo didesnę paramą peticijai. Tuomet tinklalapį turės nominuoti šalis (bet tai negalės būti Vokietija), kad jis patektų į kandidatų sąrašą.

Galutinį sprendimą priims iš 24 šalių atstovų sudarytas tarpvyriausybinis komitetas. Procesas gali užtrukti keletą metų.

„Žinome, kad tai nelengva, tačiau manome, kad turime gerus šansus. Mūsų pripažinimas UNESCO gali būti tik naudingas, nukelsiantis juos į technologijų amžių“, – kalbėjo C. Schoneville.

Net jei „Wikipedia“ į Pasaulio kultūros paveldo sąrašą nepateks, tai nebus laikoma nesėkme, sakė ji.

„Esame įsitikinę, kad tai sukels didžiules diskusijas, o tai jau savaime yra sėkmė“, – pridūrė ji.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)