Iranas kuria nacionalinį internetą  (14)

Iranas išrado naują cenzūros formą – nacionalinį internetą. Šalies valdžios manymu, Irano kibernetinės erdvės izoliavimas nuo likusio pasaulio leis kontroliuoti šalies internetinę erdvę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Čia jau veikia viena sudėtingiausių interneto cenzūros sistemų, o neseniai paaiškėjo, kad alternatyviais DNS adresais Iranas pasiruošęs aprūpinti ne tik save, bet ir visą musulmonų pasaulį. Nacionalinio interneto pagrindu taps vidinis tinklas. Kai vasarį Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje kilo neramumų banga, buvo paskelbta, kad netrukus 60% vartotojų bus prijungti prie naujo tinklo, o per porą metų jis apims visą šalį.

Iranas blokuoja (arba ruošiasi blokuoti) ne tik politinius oponentus, tačiau ir bet kokią Vakarų kultūros įtaką. Irano dvasinis lyderis ajatola Ali Khamenei tai pavadino „švelniu karu“. Taip pat neseniai buvo paskelbta apie Irano operacinės sistemos kūrimą.

Pirmą kartą mintis apie nacionalinį internetą Irane buvo išsakyta 2005 metais, kai prezidentu tapo Mahmudas Ahmadinedžadas. Prasidėjo uždaro tinklo eksperimentas, apimantis 3 tūkstančius mokyklų ir 400 Švietimo ministerijos skyrių. 2008 metais infrastruktūros kūrimui buvo skirtas 1 milijardas dolerių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT bazė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)