Išmaniųjų telefonų 3D ekranai kenkia akims ir gali sukelti galvos skausmą  (1)

Prieš keletą metų kino teatruose pasirodžius pirmiesiems 3D filmams bei parduotuvių lentynas pasiekus trimačiams televizoriams, dauguma net neabejojo, kad ši technologija labai greit išpopuliarės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Būtent taip ir įvyko, kadangi 3D technologija pamažu veržiasi tiek į išmaniuosius telefonus, tiek į žaidimų konsoles. Visgi, yra ir kita medalio pusė – mokslininkų teigimu trimatis vaizdas sukelia žalą žmogaus sveikatai ir savijautai ne tik kino ekranuose ir televizoriuose, bet ir išmaniuosiuose telefonuose.

Optometristikos profesorius Martinas Banksas (Martin Banks) savo atliktą mokslinį tyrimą aprašė „Journal of Vision“ žurnale, praneša dailymail.co.uk. Tyrime dalyvavo 24 suaugę asmenį, kurie turėjo išmaniuosius telefonus palaikančius 3D technologiją. Bandymas parodė, kad diskomfortas buvo jaučiamas tuomet, kai eksperimento dalyviai savo dėmesį buvo sutelkę į objektus esančius arčiau ekrano. Tuo tarpu žiūrint 3D filmus kino teatre viskas apsiverčia aukštyn kojomis, kadangi ekranas yra žymiai toliau, todėl minėtos problemos pasireiškia žiūrint į supančią aplinką.

„Diskomfortas žiūrint į trimačius ekranus yra labai didelė problema, kuri gali apriboti šios technologijos panaudojimą šiuolaikiškuose elektroniniuose prietaisuose. Mes tikimės, kad mūsų atliktas tyrimas įkvėps atlikti daugiau eksperimentų susijusių su šia problema“ – sakė profesorius Martinas Banksas (Martin Banks).

Mokslininkai taip pat norėtų, kad tokio pobūdžio tyrimas būtų atliktas su daugiau dalyvių, įskaitant ir vaikus, kurie išmaniuose telefonuose naudojamą 3D technologiją galėtų išbandyti žaidimų konsolėje „Nintendo 3DS“. Žiniasklaidoje yra pasirodę pranešimų, kad trimatis vaizdas šioje žaidimų konsolėje taip pat sukelia diskomfortą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MobiNews.lt
MobiNews.lt
Autoriai: Jonas Bunevičius
(1)
(0)
(1)

Komentarai (1)