„Mozilla“ kurs savo operacinę sistemą  (12)

Interneto naršyklės „Firefox“ kūrėja „Mozilla“ paskelbė planuojanti išleisti operacinę sistemą mobiliesiems įrenginiams pavadinimu „Boot to Gecko“ (B2G).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Organizacija skelbia, kad tai bus „pilnavertė, savarankiška operacinė sistema internetui“. Projekto tikslas – paskatinti programuotojus kurti interneto programas (būtent – HTML5 programas), kurios prilygtų įrenginiuose įdiegtoms programoms, praneša Businessinsider.com.

B2G projektas šiek tiek primena „Google“ operacinę sistemą „ChromeOS“, tačiau ji skirta ne mobiliesiems įrenginiams, o kompiuteriams. Taigi B2G veikiau bus tarsi atsakas tos pačios „Google“ sukurtai operacinei sistemai išmaniesiems telefonams „Android“. Internetinės programos vietoj įprastinių kompiuterių programų sudomino turbūt visus didžiuosius rinkos žaidėjus – net ir Microosft jau patvirtinto, kad plėtotojai Windows 8 programas galės sukurti naudodami HTML5 ar JavaScript kodus, taigi tokios programos galės veikti tiesiog naršyklėje.

„Mozilla“ pastebi, jog „Android“ nėra tokia „atvira“, kaip „ChromeOS“, bet ji sulaukė žymiai didesnio pasisekimo. Pasaulyje kasdien aktyvuojama daugiau nei 500 tūkst. įrenginių su „Android“ operacine sistema. Atsiliepimai apie „ChromeOS“ nėra itin geri ir didelio susidomėjimo ji kol kas nesulaukė, nebent iš akademinių sluoksnių.

Tad „Mozilla“ nusprendė, jog „ChromeOS“ idėja galbūt įprastiniuose kompiuteriuose ir nelabai patogi, tačiau mobiliuose įrenginiuose tikrai galėtų sulaukti pasisekimo. O sėkmės atveju būtų galima atsiriekti dalį „Android“ rinkos.

B2G bus paremta „Gecko“ kodu, kurį naudoja garsioji interneto naršyklė „Firefox“ ir el. pašto klientas „Thunderbird“. Ironiška, bet B2G bus panaudota ir dalis „Android“ sisteminio kodo bei tvarkyklių.

Kada operacinė sistema išvys dienos šviesą? Tikrai dar negreit. „Šis projektas vis dar yra tik pradinėje stadijoje, tai tarsi mažas vaikas, kuriam dar reikia subręsti. Kai kurios idėjos jau popieriuje, kai kurios nėra pilnai ištyrinėtos. Mes kalbama apie tai jau šiuo metu, todėl, jog mes norime pagalbos plėtojant projektą ne tik iš Mozilla bendruomenės narių“, – „Mozilla“ komentarą cituoja portalas technews.lt.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)