Keleiviai po „Heathrow“ oro uostą važinėjasi savarankiškai važiuojančiomis autokabinomis (Video)  (4)

Savarankiškai važiuojantys automobiliai Didžiojoje Britanijoje dar laukia savo valandos, tačiau ji jau išmušė po stambiausią Londono oro uostą „Heathrow“ zujantiems automatiniams automobiliams-kabinoms – arba tiesiog autokabinoms. Veždamos keleivius į reikiamą oro uosto terminalą, autokabinos visiškai išsiverčia be vairuotojo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujutėlaičiame 5-ajame „Heathrow“ terminale darbuojasi jau 22 automatizuotos transporto priemonės. Modernus autokabinų parkas čia pakeitė du dyzelinius autobusus, kurie, kartais visai be reikalo stoviniuodami, čia būtų vežioję keleivius nuo automobilių stovėjimo aikštelės į terminalą ir atgalios.

Iki 40 km/h įsibėgėjančios elektrinės autokabinos (kiekviena iš jų sukonstruota gabenti iki 4 asmenų kartu su bagažu) specialiai tam nutiestais takais vienu sykiu įveikia beveik 4 km atstumą. Nors, iš pirmo žvilgsnio, autokabinų sistema primena magnetinės levitacijos principu veikiantį transporto mazgą, autokabinos oientuojasi vadovaudamosi optinei navigacijai skirtomis linijomis.

Neįprastos transporto priemonės gamintojų teigimu, autokabinos gali manevruoti net ir lengvai snyguriuojant. „New York Times“ praneša, jog nuo šių metų balandžio, kai linijos buvo atidarytos, jokių incidentų moderniajame intratransporto tinkle nepasitaikė. Per vasarą autokabinų parkas veikia visu pajėgumu, o tradiciniai autobusai per tą laiką penktajame terminale nevažinėjo.

Naudotis tokia transporto priemone neįtikėtinai paprasta. Įlipus į autokabiną, keleiviui tereikia spustelėti mygtuką „Start“. Autokabinomis pasinaudoja maždaug po 800 keleivių per dieną. Prognozuojama, jog netrukus autokabinų gali atsirasti ne tik JAV oro uostuose (modernia intratransporto sistema susidomėjo Kalifornijos ir Niujorko oro uostų administracijos), bet ir kitų Šiaurės Amerikos didmiesčių viešosiose erdvėse (pavyzdžiui, JAV sostinės Vašingtono priemiesčiuose, Kanados miesto Kalgario centre ir kitur).

Autokabinos yra palyginti nebrangus transporto tinklas, kurį labai mėgsta keleiviai, nes važiuoti tučtuojau prisistatančiomis laisvomis autokabinomis yra patogiau nei sekti autobusų ar kitų transporto priemonių tvarkaraščius. Deramai pritaikius autokabinų takelius, šios automatizuotos mašinytės galėtų riedėti net ir įprastomis miestų gatvėmis bei tapti savarankiškai važiuojančio visuomeninio transporto pionieriais.

Parengė Saulius Žukauskas
sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)