Kas dažniausiai rašo komentarus internete?  (16)

Įsitikinimas, kad interneto komentarus rašo paaugliai ar nesubrendęs jaunimas, yra visiškai nepagrįstas, teigia Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentė Inga Vinogradnaitė. Pasak jos, interneto komentatoriai – labai marga publika, tačiau galima būtų sudaryti ir tipinio interneto komentatoriaus profilį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jaunesnio amžiaus, išsilavinęs vyras, gyvenantis dideliame mieste, tai yra tipinis komentatorius“, – sakė Žinių radijo laidoje „Žmogus žmogui“ sakė I. Vinogradnaitė.

Be to, kaip teigia I. Vinogradnaitė, interneto komentarų skaitymas sudaro galimybę išreikšti savo nuomonę ir išgirsti kitaip mąstančius žmones, moko juos išklausyti. Vis dėlto kitokią interneto erdvėje reiškiamą nuomonę vertėtų skirti nuo įžeidinėjimų ar neapykantos kurstymo.

„Internetinis komentaras yra ta vieta, kurioje tu išmoksti girdėti kitokią nuomonę. Mažų mažiausiai susiduri su ja. Kiekvienas mūsų gali pasakyti, kad nėra lengva klausytis to, kuris mano kitaip. Interneto komentarų skaitymas, jei jie, žinoma, nėra apie tave, yra savotiškas ir drąsos požymis – reiškia, kad tu esi pasirengęs girdėti ir tuos, kurie užginčys tai, ką tu laikai šventu dalyku. <…>

Interneto komentarai aktualūs, nes moko mus girdėti ir sudaro galimybę girdėti. Kalbant apie kitokią nuomonę, yra du dalykai. Vienas manyti kitaip, o kitas atvirai įžeidinėti tą, kuris mano kitaip ar gyvena kitaip. Tai jei mes kalbame apie tą antrą dalyką, tai savos nuomonės reiškimas neturėtų išvirsti į įžeidinėjimą arba dar blogiau – į neapykantos kurstymą“, – teigė I. Vinogradnaitė.

Praėjusiais metais Lietuvoje buvo pradėta daugiau ikiteisminių tyrimų dėl asmens lygiateisiškumo ir sąžinės laisvės pažeidimų. Pastaraisiais metais ypatingą dėmesį komentatorių išsakomoms mintims internete skyrę prokurorai pernai iškėlė 86 baudžiamąsias bylas.

Kurstymu kaltinti asmenys buvo nuteisti piniginėmis baudomis nuo 5 iki 23 MGL (nuo 600 iki 3 tūkst. litų). Griežtesnių bausmių teismai neskyrė, nors jiems gresia bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų. Užpraėjusiais metais teismo nuosprendžiu iš vieno „internauto“ net buvo konfiskuotas kompiuteris.

Už skaitytojų komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako jų autoriai, kurie už šmeižikiškus, viešųjų ar privačių asmenų garbę ir orumą įžeidžiančius, tautinę ar kitokią neapykantą skatinančius teiginius gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. Ji gresia ir už smurto kurstymą, raginimus nuversti teisėtą Lietuvos valdžią bei kitokius neteisėtus veiksmus.

Ar komentarai yra kurstantys, nustato Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisija. Ji kasmet gauna keliasdešimt prokuratūros ir policijos prašymų.

Baudžiamojo kodekso 170 straipsnyje numatyta, jog už interneto komentaruose skatinamą neapykantą ar kurstymą diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, gresia bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Už kurstymą smurtauti bei fiziškai susidoroti gresia dar griežtesnė bausmė – laisvės atėmimas iki trejų metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)