40 milijonų JAV dolerių tualeto patobulinimui  (5)

Didžiausias pasaulyje Bilo ir Melindos Geitsų paramos fondas užsimojo iš naujo sukurti tualetą, kurio veikimo principas beveik nepakito nuo 1775 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo metu pasaulyje besinaudojančių tualetu – vos trečdalis Žemės gyventojų, nes daugelyje vietų nėra kanalizacijų, žmonėms tualetas – pernelyg didelė prabanga.

Šis jau keletą amžių skaičiuojantis išradimas yra morališkai pasenęs, skelbia „Bill & Melinda Gates Foundation“. Esą būtina iš esmės pakeisti jo veikimo principą. Tam fondas paskelbė skirsiantis 41,5 milijonus JAV dolerių (beveik 100 milijonų litų) tiems, kurie sumanys kitokią šiuo metu tik nuleidžiamo klozeto projektą, skelbia CNN.

„Jokia kita naujovė per pastaruosius 200 metų nesukėlė tokios sanitarinės revoliucijos kaip kad tualeto išradimas. Jo nuopelnas – daug išgelbėtų gyvybių ir pagerinta sveikata, – teigė šios fondo programos vadovė Sylvia Mathews Burwell. – Tačiau turime žengti toliau. Kol kas šiuo išradimu naudojasi vos trečdalis pasaulio, tad reikalingos naujų metodų paieškos ir naujos idėjos“.

Pasak fondo vandens sanitarinių sąlygų gerinimo ir higienos skyriaus vadovo Franko Rijsbermano, dabar tai per brangus malonumas besivystančių šalių gyventojams. Esą tualetams reikalinga vandens ir kanalizacijos vamzdžių sistema, kuri ne visiems yra įkandamas malonumas.

Pasaulio sveikatos organizacijos (World Health Organization) duomenimis 2,5 milijardo Žemės gyventojų tualetais dar nesinaudoja ir todėl šios priežasties turi viduriavimo problemų. Dėl šios ligos kasmet miršta 1,5 mln vaikų.

„Siekiame žmogaus tuštinimosi produktus paversti pakartotinai panaudojamais ištekliais, juos perdirbti. Manome, kad išmatas galime paversti energija, mineralinėmis medžiagomis ir vandeniu“, – nurodo F. Rijsbermanas, pridurdamas, kad naujasis tualetas privalės būti visiems prieinamas daiktas ir kainuoti vos kelis pensus.

Geitsų fondas 8 universitetams jau skyrė dotacijas „Tualeto 2.0“ kūrimui. Štai ką bando išrasti mokslininkai:

  • Andrewas Cottonas iš Lafboro universiteto (Didžioji Britanija) kuria tualetą, kuris išmatas ir šlapimą paverstų vandeniu ir druska.
  • Georgios Stefanidis iš Delfto technologijos universiteto (Olandija) mąsto apie tualetą, iš ekskrementų gaminsiantį elektros energiją.
  • Kolumbijos universiteto aplinkosaugos tvarkymo profesorius Kartikas Chandranas kartu su Ganos sostinėje Akroje įsikūrusia socialine įmone pradėjo perdirbinėti išmatas į biodyzelinį kurą.
  • Yu-Ling-Chengas iš Toronto universiteto (JAV) bando padaryti tualetą, kuris sugebėtų per 24 valandas taip išskaidytų žmogaus ekskrementus, kad šie nekeltų pavojaus bendruomenės nariams susirgti įvairiomis išplitusiomis ligomis. Mokslininko nuomone, po dehidratacijos, filtravimo ir kūrenimo procesų šlapimas ir išmatos būtų nukenksminti.
  • Michaelis Hoffmannas iš Kalifornijos technologijos instituto (JAV) planuoja sukurti saulės energiją naudojantį tualetą. Esą saulės baterijos sugebėtų apdirbti subproduktus ir paversti juos elektros energija.

Visgi nei vienas iš pasiūlymų Geitsų fondo netenkina. Nei viena idėja nepajėgs išspręsti sanitarijos problemų neturtingose valstybėse. Fondo nuomone, siūlomi projektai turėtų būti sietini su novatoriškų nuotėkų valymo ir sanitarinių sistemų paieškomis.

Vandens kokybe, sanitarinėmis ir higienos sąlygomis neturtingose šalyse besirūpinanti organizacija „Water 1st International“ taip pat tokius projektus vertina skeptiškai. Vadovė Marla Smith-Nilson pabrėžia, kad visi iki šiol sugalvoti projektai buvo nesėkmingi.

Tačiau Geitsų fondas vis dar nenuleidžia rankų. F. Rijsbermano teigimu, sukurtus prototipus gavę finansavimą universitetai turės pateikti per metus, o masinei gamybai paruošti tualetai pasirodys jau po 3-4 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: laikas.lt
laikas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)